A szem, a lélek tükre

 A szem a lélek tükre, hangzik a mondás. Hogy ez valóban így van-e, az erősen kérdéses, de folynak a kutatások és a találgatások erről is.

2_6.png

Hajlamosak vagyunk az állatoknak is különféle személyiséget tulajdonítani, mégpedig az íriszük alapján. A kutyának alapvetően kedves, míg a macskaféléknek és a hüllőknek "gonosz" tekintetük van. Ugye? Pedig egyikük sem "gonosz".

Emberek esetében más kérdés, ugyanis bármennyire nem tetszik ez a gondolat sokaknak, bizony mind a hét és fél milliárdan ugyanazon faj tagjai vagyunk, legyen bármilyen a bőrszínünk vagy a vallásunk. Ez a faj magában hordozza a tudományokra és a művészetekre való hajlamot, és magában hordozza az esztelen gyűlölködést és kirekesztést, szándékos kínzást. A szemünk valóban a lélek tükre lenne?

Ez a kérdés szöget ütött már a történelem során sok gondolkodó fejébe is, és most Mats Larsson, a svéd Örebrö Egyetem kutatója próbált meg utánajárni. A pszichológus 428 diák íriszét vizsgálta meg, majd mindegyikükkel egy komplex személyiségtesztet töltetett ki. Sorra vette az írisz mindenféle mintázatát, a gyűrűszerűen változótól a csillag alakúig. Ezeknek a sokféleségét a szivárványhártyán lévő különféle gyűrűk és szeletek adják, de kinézetüknek vajon van köze az ember személyiségéhez?
3_15.jpg
Larsson kiderítette, hogy ezek a barázdák kapcsolatban állnak a különféle személyiségjegyekkel: empátia, kedvesség, bizalom, nyitottság, szeretetreméltóság, érzékenység. Minél sűrűbb a mintázat, annál kiforrottabban van jelen valamelyik alapvető tulajdonság. Természetesen ezen sokat javít vagy ront a környezet, a tapasztalatok, a szokások. Ezért lehet az, hogy két testvér, bár teljesen ugyanazt kapja, ugyanaz a környezete, mégis gyökeresen más. 
A több kontrakciós gyűrű jelenléte az íriszben viszont lobbanékonyságra, neurotikus hajlamokra, kevés önfegyelemre utal. Biológiai szempontból az összefüggés nem meglepő: a szemek és az agy kifejlődése az embrióknál szoros kapcsolatban áll, ezért könnyen lehet, hogy a játékos veleszületett alapbeállítása, hogy egy geek-hasonlattal éljek, a szemben is megmutatkozik. Mindkét terület, az íriszszövet, és az agy egy része, az ún. cingularis cortex kialakításában ugyanaz a gén, az ún. pax6 játszik szerepet. A cingularis cortex a döntéshozatali folyamatokban, a tanulásban, és a személyiség kialakulásában játszik fontos szerepet.

Mats Larsson ugyanakkor óva int: nem lehet kizárólag az írisz alapján megítélni egy ember komplex személyiségét, mert sokféle egyéni változó, akár betegségek is képbe kerülhetnek. Az érdekes a csoportos ismétlődés. A kutatás még nem ért véget, jelenleg azt vizsgálják, hogy mennyire bontható le az írisz alapján eddig felállított személyiségjegyek a családtagokra vonatkozóan, akár az ikrekre nézve. 
Érdekes kérdés ez. Mindenesetre szerintem a szem szépségét nem a színe adja, inkább az írisz mintázata. Ha ez utal a személyiségre is, akkor még inkább. :)

Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes