A brooklyni lány

Tényleg mindent tudni kell a másikról? Muszáj megismerni szerelmünk legapróbb titkát is? Guillaume Musso A brooklyni lány című könyvében nem tudni, mi történt volna, ha a főhős nem ennyire kíváncsi - de mert az volt, kerekedett egy letehetetlen, páratlanul izgalmas nyomozással és nem hétköznapi moralitással teli regény, amit körmöt rágva, hitetlenkedve olvasgattam a lesötétített szobában (nyár, kánikula, 40 fok, naná, hogy lesötétített szobában). Mert "Musso ezúttal is összezavar és elkápráztat.” (Le Parisien)

Könyvajánló - Guillaume Musso: A brooklyni lány

A Park Kiadó Musso könyveire jellemző színekkel adta ki A brooklyni lány című örökbecsű krimi-thrillerét, amely olvasáskor izgalmat, borzongást, hitetlenkedést váltott ki belőlem, helyenként csak ráztam a fejem, hogy teúristen', micsoda ötletek, milyen dramaturgia, meg is őrülök...!

Egy fotó, rajta  három elszenesedett holttesttel, akik láthatóan erőszakos halált haltak - én tettem ezt, harsogja Anna Raphäel felé, amikor az a múltja felől faggatózik, némileg erőltetett nyomulással. Amit lát a képen, vajon valóban megbocsáthatatlan? Tényleg tudjuk, tudni véljük, mi történt, ami ezt a rettenetet okozta? Ennek a kikényszerített vallomásnak mindenesetre rettenetes utóélete lesz. Mire a férfi rádöbben, hogy ez a titok semmiség a kapcsolatukat illetően, az asszony addigra eltűnik. Vajon önként vagy elrabolta valaki?

Hamarosan felmerül a következő kérdés is: aggódni kell Annáért vagy inkább félni tőle? A kötet elején ez még korántsem dőlt el. "Sose érezd magad biztonságban egy asszony mellett akit szeretsz!" - szögezi le a szerző a 41. oldalon. A férfit már azt sem érdekli, Anna áldozat-e vagy gonosztevő, egyszerűen meg akarja találni a nőt, akit szeret, és a gyermekét, akivel mint kiderült, viselős a hölgy.

Éppen Nizzában nyaraltak, amikor ez a botrány kipattant. A férfi író, aki 3 éve nem írt semmit, mert - ahogy ő megéli - utolérte az élet, ezért egyedül neveli Theo nevű fiát. Raphäel Barthélémy Anna eltűnése után kezd el gondolkodni: féléves kapcsolatuk alatt a lány mindig tétován beszélt gyerek és kamasz koráról, rendkívül tartózkodó volt, szokatlanul kerülte a feltűnést. Gyűlölte ha lefotózták, és Facebook profilja sem volt. A lány keresése közben sok zavarba ejtő tényre kell rádöbbenniük. Mark, Raphäel barátja a nyugalmazott rendőr, szagot fog, de vajon mire elég a nyomozói véna?

Anna Beckerről a férfi addig annyit tudott, hogy 25 éves, másodéves rezidens, Theo fia betegségekor az ügyeleten találkoztak, ahol nagyon profi szakszerűséggel látta el a gyereket, de kedvessége is megnyerő volt ahhoz, hogy a későbbiekben randizzanak.

Olyan kérdések merülnek fel, hogy

1) ki Anna valójában?

2) hol élt párizsi tartózkodása előtt?

3) honnan van az a rengeteg pénz a lakásában?

4) a szörnyűséges fotó, amit a férfinak mutatott, valódi-e és kik szerepelnek rajta?

5) miért tűnt el a fotó megmutatása után?

6) a legfontosabb: hol van most?

Raphäel úgy érzi, kell lenni másik igazságnak is, mint ami felé a jelenlegi tények mutatnak - és elindul a kanyargós utazás, amely során a férfi a nyugalmazott rendőrrel együtt elindul Annát felkutatni. A jelen eseményeihez azonban előbb a múltban kell keresgélni, hogy közös jövőjük is lehessen. Mindenkinek megvan a maga indítéka, hogy mit miért tesz a nyomozást kiváltó események során, Annának, Raphäelnek, de még a volt rendőrnek is. "Embernek lenni az örök zuhanás képessége" - írta Aragon egyik művében, és ez a mondat ebben a krimi-thrillerben alapos vekzatúrának lesz alávetve. Néha egy nyomozás során eljön az a különleges pillanat, amikor már nem a nyomozó keresi az igazságot, hanem az igazság akarja, hogy megtalálják. Hogy közben száguldozni kell a világban, kelletlen embereket faggatni miértekről, vagy éppen döglött aktákkal kell foglalkozni és fásult rendőröket meggyőzni arról, hogy ennek van értelme, az más kérdés. A hivatásos rendőrök szerint ugyanis a döglött akták tanulmányozása nem több, mint úri hóbort, amivel csak ráérő értelmiségiek foglalkoznak... ezekből aztán dramaturgiában Guillaume Musso kihozta a lehető legtöbbet, amit az olvasó köröm rágva követ, és többször felhördül, hogy na, ne! Az, hogy senki sem annak látszik, ami: alap.

Olvassátok! Nem fogjátok megbánni, ha kézbe veszitek a művet.


Fülszöveg

Mindenki titkol valamit.
A titkaink is hozzánk tartoznak.

Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal.

Sosem felejtem el azt a pillanatot. Előttünk a tenger. A fény megcsillant a végtelen horizonton. És akkor Anna azt kérdezte tőlem:
– Ha valami szörnyűséget követtem volna el, akkor is szeretnél?
Mit válaszoltam volna?
Anna volt életem szerelme. Három hét volt hátra az esküvőnkig. Persze hogy szeretném, bármit tett is. Abban a pillanatban legalábbis így gondoltam. Ő azonban remegő kézzel kotorászott a tabletjén­­, és egy fényképet mutatott:
– Én tettem ezt.
Hogy mondhatjuk, hogy szeretünk valakit, ha képtelenek vagyunk megvédeni?

Guillaume Musso regényről regényre különleges kapcsolatot alakít ki olvasóival. Az 1974-ben Antibes-ban született szerző diákévei alatt kezdett írni. A közönség először 2004-ben, az És azután… megjelenésekor találkozhatott vele. Majd egymást érték a regények. Mára ő a legnagyobb példányszámban eladott kortárs francia író. Regényeit több mint negyven nyelvre fordították le. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, kiadók és filmproducerek versengenek értük.


Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: A brooklyni lány
Szerző: Guillaume Musso
Fordító: Sárközy Éva
Kiadó: Park Kiadó
Oldalak száma: 348
Megjelenés: 2022. április 13.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633557839
Méret: 210 mm x 140 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes