Ott leszel?

Ha kapnál egy jó tündértől néhány tablettát, hogy amennyiben vagy olyan bátor (vakmerő, eszement, elszánt - tessék választani), hogy be is szedd, akkor találkozhatsz rég meghalt szerelmeddel, te bevennéd? Nos, Guillaume Musso főhőse az Ott leszel? című regényében megtette. A Park Kiadó gondozásában újranyomott művet olvasva felvetődhet az olvasóban: vajon csak a könyvekben létezik ilyen szerelem?

Könyvajánló - Guillaume Musso: Ott leszel?

Időutazás, mi más, naná! Az emberek fantáziáját régóta foglalkoztatja, mi lenne, ha...? Gondolom, így van (volt) ezzel Musso is, ezért párszáz oldalon eljátszadozott a témával, karaktereket alkotott, megoldásokat keresett, majd a 2006-os megjelenésekor tarolt az ötlete kidolgozásával. Hazánkban 2010-ben jelent meg először magyarul egy azóta már nem prosperáló kiadó gondozásában. Miután a Park Kiadó átvette a szerző műveinek kiadási jogát, idén újranyomatta a történetet, és milyen jól tette! Biztos vagyok benne, hogy sokak kedvence Musso, és szeretnék egységes kötésben látni műveit, az új generáció olvasóiról nem is szólva, akiknek először materializálódik a kezükben a mű.

A főhős, Elliot Cooper nem mai gyerek már, befutott San Franciscó-i sebész, de mai napig sem képes letenni 30 évvel ezelőtt meghalt szerelmének, Ilenának tragédiája miatti traumát (baleset érte), nem tudja elfelejteni élete meghatározó kapcsolatát. A férfi önmagát vádolja az esemény miatt. Telnek az évek, a jelenben Elliot éppen Kambodzsában tartózkodik vöröskeresztes önkéntesként, amikor egy hálás öregtől speciális ajándékot kap, egy fiolát sárga pirulákkal, mellé mágikus ígérettel: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliot szinte megrészegül a reménytől, napjai új értelmet kapnak: egy pirula, egy nap a szerelmével. Azt azonban elfelejti az öreg közölni vele, hogy nemcsak Ilenához jut vissza az időben, hanem saját, forrófejű, heves önmagához IS...


Ne hidd, hogy amit egyszer megszereztél, az örökre a tiéd is marad!

Nehéz önmagunkkal szót érteni, annyi szent!

A sorsunkat nem mi választjuk. Ahogy általában lenni szokott, helyettünk is az élet döntött.

Vannak benne logikai bukfencek, de mindezeket felülírja a sírig tartó szerelem, az apa-lánya eltéphetetlen kapcsolat és az életeken átívelő barátság hármasa. Musso könnyen és remekül ír (nem tudom, hogy ő is hasonlóan gondolja-e). Ez a története nem hasonlít a Holnap című művéhez - amiben az alapötlet szintén időutazáshoz kapcsolódik -, ahol a pillangóhatás jobban érvényesül, ugyanakkor olvastatja magát és kiszakítja az időből az olvasóját. A karakterek szerethetőek, a történet annyira romantikus, mint amennyire időutazó, a felvetett morális kérdések pedig - ha kicsit megvakargatjuk a felszínt - minden embert megállítanak pár percre, hogy akkor most tényleg?

Nem elfelejteni: nem sci-fit olvasunk, nincs valószerűtlen világépítés, hanem egyszerűen csak egy kis múltmegváltoztatás, erős leíró részekkel, történelmi kitekintésekkel. Simán úgy érezheti az olvasó, hogy ott van San Franciscó utcáin (is), ahogy kell. Amiben Musso erős: az olvasó a mű közepe táján pedzegetni véli, mi lesz a végkifejlet. Hát, nem, hölgyeim és uraim, nagyon nem! Mindig, minden könyvében kitalál valami csavart, ami miatt én legalábbis erősen falhoz szeretném vágni a regényt, hogy naaaaaaaa neeeeeeeeee! De azért tetszik a végkifejlet, csak ne hülyítette volna be a nagyérdeműt (velem együtt) az író annyira a könyv két harmadáig, hogy bizonyossággá erődödjön benne az érzés: ez lesz, tuti, ez lesz a vége, NEM LEHET más a vége. Aha.

Szóval: olvassátok!Fülszöveg

Kezedben ​a lehetőség, hogy változtass a múlton…

Elliott Cooper, a neves San Franciscó-i sebész harminc éve nem tudja elfelejteni élete szerelmét. A bájos Ilenát baleset érte, de Elliott azóta is önmagát vádolja a haláláért. Aztán egy napon, amikor a Vöröskereszt önkénteseként éppen Kambodzsában dolgozik, különös ajándékot kap egy hálás öregtől: egy fiolát, tele kicsi, sárga pirulákkal, és egy mágikus ígéretet: ha sorra beszedi őket, újra láthatja Ilenát.

Elliott élete új értelmet nyer: egy-egy napra visszatérhet a múltba és találkozhat szerelmével, sőt, egykori énjével, az akkor harmincéves, forrófejű és forróvérű fiatal orvossal. Vajon jóváteheti-e a hibát, amit annak idején elkövetett, megakadályozhatja-e Ilena halálát, újraírhatja-e kettejük közös történetét?

Guillaume Musso (a képen) Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. Az Ott leszel? páratlan utazás, amelyet megtéve kicsit máshogy tekintünk saját életünkre is.


Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Ott leszel?
Szerző: Guillaume Musso
Fordító: Domonkos Eszter
Kiadó: Park Kiadó
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2022. február 21.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633558508

Méret: 210 mm x 140 mmShare:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes