Haragos Balaton

A General Press kiadó gondozásában újabb retró krimi jelent meg Zajácz D. Zoltán tollából, Haragos Balaton címmel. A történet 1980 nyarán kezdődik, amikor két lány az NDK-ból Magyarországon, Balatonfüreden tartózkodik, Budapestre indulnak, de soha nem érnek oda. Az eljárás során beazonosított nyomok kísértetiesen hasonlítanak egy három évvel azelőtti bűnügyhöz. Vajon ugyanaz az elkövető, és a lányok életben vannak-e még? Kifejezetten remek krimi!

Könyvajánló - Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Isaszegen a helyi orvos egy erdei séta során emberi holttestre bukkan. A helyszíneléskor kiderül, hogy nem is egy, hanem két fiatal lány testére bukkantak, de a holttestek azonosítása egyre késik. Több fölöslegesnek tűnő kanyar után megállapítást nyer, hogy a két áldozat neve Gerda és Inge, a két NDK-s lány, akik egy nap elindultak Füredről Budapestre, de a fővárosba már sosem érkeztek meg. A nyomozás során képbe kerül Kaszás Rita, a három évvel ezelőtt eltűnt lány ügye is, amely még megoldásra vár. A két ügy hasonlónak látszik, bár aktájának újra megnyitása aggasztja a rendőröket,  ilyenkor már nagyon nehéz új nyomra akadni - még akkor is, ha amúgy mutatkozik némi halvány remény a sikerre.

Jó hónapos eljárás után régi ismerősünk a Véres Balaton című retró krimiből, Adorján Máté főhadnagy az életvédelmisektől, egyszerűen megakad a nyomozásban, az addig felderített kusza szálak mind zsákutcába vezetnek. Később egy véletlen folytán, pár hónap múlva feléled az ügy, de a tények csak nem akarnak összeérni teljes megoldássá. Lendvay Laura profilozó, pszichiáter, mellesleg Máté kedvese, folyamatosan azt hajtogatja, hogy a tettes értelmiségi származású, jó munkaerő, jó családfő, de akik képbe kerülnek gyanúsítottként, egyik sem ilyen. A dolgokat tovább bonyolítja Laura munkahelyén, a Lipóton (elmegyógyintézet) kezelt páciens sorra beigazolódó, de az elhangzás idején teljesen értelmetlennek tetsző jóslatai.

Vajon ki a tettes? A történelemtanár, aki szereti a kislányokat? Az egyetemi hallgató, aki rettenetesen féltékeny arra a fiúra, akinek nagyon megtetszett az egyik német lány, vagy valaki más? Esetleg valaki mások?

Nem vagyok az a kifejezett krimikedvelő olvasó, ezt a művet azért választottam, mert fiatalkorom idejében játszódik a cselekmény, 1980-ban, amikor éppen a Gödöllő-Hatvan szakaszra gyúrt rá az M3-as autópálya (el tudod ezt ma képzelni? Hatvanig...?!). Az akkoriban keletkezett műveket nem szeretem kézbe venni, mert anakronisztikusnak tartom a bennük foglaltakat, ugyanakkor mégis jó visszaemlékezni egy mában keletkezett kötettel, ami az akkori kötelező sallangokat nem tartalmazza, de mégis visszaadja azoknak az időknek a hangulatát - ÉS kriminek is remek választás az olvasó részéről.

Nem azon van a hangsúly, hogy elvtársuraztak, hanem a korra jellemző sajátosságok kerülnek kidomborításra, a nem szocialista országokba való utazások kapcsolatok kérdése volt, az informális kereskedelem léte, a szocialista tervgazdaság működése és hasonlókra gondolok. S hogy miért érdemes fiataloknak is kezébe venni ezt a művet? A krimiszál igazán figyelemreméltó, a retró körülmények pedig a szülők, nagyszülők világába repít el, kis kóstolót ígérve azokból.

"A szellem nem tudja, hol van Margitka. Nehéz idők jönnek. A germán istenek siratják lányaikat. Szőke és barna. Szőke és barna."

Ahogy írtam, a krimiszállal nagyon is oké minden. A sok mellékszál nem rontja el az olvasó kedvét, sőt, akár elképzelhetőnek is tartja, hogy igen... igen... akár úgy is lehetett, mire kapja is a szerzőtől az ívet, hogy te kis okostojás, dehogyis! A kötet felénél már gyanús lesz, hogy az a két alak is hunyó lehet, hiába, hogy (egyelőre és látszólag) igazán semmi közük az eddig történtekhez, és velük valami tutira kell lenni, hogy aztán a végén irgalmatlanul pofán verjen a szerző által megálmodott valóság, hogy hehe.. hehehe... Telitalálat a megoldás! De a francba azért. Olyan óvatosan adagolja az információkat, mintha patikamérlegen tenné, mindig csak egy mákszemnyivel több valóság, nehogy megártson, és a szerző lapjai közé lássunk. Szóval: a francba. Ismételten.

A kötet a Retró krimi / Véres Balaton-sorozat második tagja (az elsőt IS olvastam, igazán remekmű az is). A főhős kellően felvilágosult, világot látott ember, aki tudja, hogy a szocializmuson túl is van élet - és persze azt is érezni, hogy ez a szocializmus már nem az a szocializmus, ami akár 20 éve is volt (~1960 körül). Az ország lassan fülig eladósodva, hamarosan belép az IMF-be, a legvidámabb barakban erősen puhul a diktatúra - és ezek mind-mind finoman ábrázolásra kerültek a műben, egyfajta társadalomkritikaként.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Két keletnémet lány a Balatonra utazik autóstoppal 1980 nyarán. Balatonfüreden megismerkednek egy magyar egyetemistákból álló társasággal, akik meghívják őket a fővárosba. Így aztán autóstoppal Budapestre indulnak újdonsült barátaikhoz, ám sohasem érkeznek meg…
Három évvel korábban egy csepeli gimnazista lány Zuglóba indul a barátnőjéhez, hogy együtt készüljenek fel egy másnapi dolgozatra. A Boráros téri HÉV-megállóban látják utoljára, aztán feltehetően beszáll egy autóba, és nyoma vész.
Vajon ugyanaz az ember rabolta el őket? És ha igen, miért? Egyáltalán: mi lett velük? Életben vannak még? 

A nyomozást vezető Adorján Máté főhadnagynak ezekre a kérdésekre kell megtalálnia a választ. Ebben most is segíti a kedvese, a szépséges pszichiáter, Lendvay Laura, aki a rendelkezésre álló adatok alapján igyekszik megrajzolni az elkövető (vagy elkövetők) bűnügyi profilját.
A végkifejlet azonban mindannyiukat meglepi…

Zajácz D. Zoltán (a képen) 1966-­ban született Kisvárdán.
A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom-dráma tagozatán érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. Huszonöt évig dolgozott a médiában, a kilencvenes évek második felében az akkor legnézettebb magyar televíziós műsor, a Friderikusz Show szerkesztője volt. Jelenleg középiskolai tanár. Hobbija a zenélés, a nyolcvanas évek elején a legendás Cipőfűző zenekarban Bódi László Cipő szerzőtársa volt. A Véres Balaton volt az első regénye.
 


Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: Haragos Balaton
Szerző: Zajácz D. Zoltán
Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2022. január 31.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634525790

Méret: 197 mm x 137 mm





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes