Egy könyvmoly élete

 Könyvajánló - Abbi Waxman: Egy könyvmoly élete

Ti könyvmolynak tartjátok magatokat? Ha igen, ilyen az életetek? 




Nina Hill igazi könyvmoly. A fiatal nő elképesztően magabiztos – a könyvek között. Az élete viszont pont olyan, amilyennek akarta: egy könyvesboltban dolgozik, emellett minden kvízkérdésre csípőből tudja a választ, tökéletesen szervezi a mindennapjait, és van egy Phil nevű macskája. Amikor a sosem látott apja meghal, Nina rádöbben, hogy a férfi hagyatéka nem más, mint számtalan nővér, fivér és unokatestvér – akik ráadásul mind a közelben laknak! És szívesen találkoznának vele! Neki pedig ezzel a rengeteg vadidegennel mind beszélnie kell. És ha mindez nem lenne elég: kiderül, hogy Tom, aki a kvízjátékokban Nina mindentudó ősellensége, a valóságban kedves, vicces srác, és szívesen randizna Ninával. Hát nem tudja, milyen szörnyű ötlet ez? És vajon lehet az élet olyan szép, mint a könyvlapokon?

Egy gyorsan olvasható, vicces történet egy könyvmolyról, Nináról, aki otthonosan mozog az általa ismert témákban: könyvek, kvízjátékok, macskák. Tökéletesen elégedett az életével, nem hiányzik belőle senki és semmi, a könyvesboltban és a kvízjátékokon éppen elég szociális interakci éri. Aztán mindez felborul, amikor megtudja, hogy egy rakás rokona él a közelben, és mindenki meg akar ismerkedni vele. Nina élete eddig tökéletes volt: egy független könyvesboltban dolgozik Los Angelesben, imádja a könyveket, és nagyon jól kijön a törzsvásárlókkal és az időnként betévedő vásárlókkal is. Viszont szorongásra erősen hajlamos, ezért is visszahúzódó, és ezért elégszik meg azzal, amit az élete jelenleg nyújt. De nem elég, hogy az eddig nem ismert családja akarja megismerni, még egy pasi is randira hívja, nem más, a kvízjátékokból ismert nagy ellenfele. És Nina addigi boldog élete egy pillanat alatt felborul, és egy rakás okot kap a szorongásra...

Szeretem pontosan meghatározni a dolgokat. Szeretek mindent tudni előre, és felkészülni.

Kedves, könnyed történet ez, ami a címével azonnal magára vonja egy könyvmoly figyelmét. Nagyon jó volt elmerülni ebben a jó hangulatú, szép független kis könyvesboltban, témájából adódóan a kötet milliónyi irodalmi, könyves, meg egyéb popkulturális utalással volt tűzdelve, amelyek nagyon jót tettek neki. Nina szorongó karaktere is hihetetlenül szerethető, ahogy az összes többi szereplő is. Egy tipikus nyaralós könyv ez, nem kell rajta sokat agyalni, nem kell kombinálni, de nem is túlírt: egy finom, könnyű kis limonádé, benne néhány meglepő, de odaillő ízzel. Tökéletes kikapcsolódás egy fárasztó nap, hét után, éppen olyan, amilyet vártam - sőt, egy fokkal jobb is.

Ritkán olvasok ilyen könnyed kis könyvecskéket, de ezzel tettem egy próbát, és nem bántam meg. Épp kellő mennyiségben van adagolva a humor, a szereplők, még ha kissé (oké, néha nagyon) kotnyelesek is, szerethetőek. Egy könyv lapjain legalábbis, a valóságban ki nem állom  kotnyeleskedést. :)  

Abbi Waxman 1970-ben született Angliában, szülei szövegíróként dolgoztak. Egy napon az apja elsétált cigit venni, és többé nem tért vissza - édesanyja ezután sikeres krimiírói karriert futott be. Abbi szövegíróként és kreatív igazgatóként dolgozott több ügynökségnél Londonban és New Yorkban. Férjhez ment, Los Angelesben él a családjával, van 3 gyereke, 3 kutyája, 3 macskája, egy gekkója, egy kígyója, 5 galambja, 4 csirkéje és 2 tengerimalaca. Szabadidejében, kikapcsolódásként kezdett írni, eddig 5 könyve jelent meg.


A könyvtárak voltak a kedvenc helyei, és amikor utazott valahová, mindig a helyi könyvtárral kezdte az ismerkedést, mint egy igazi könyvbolond. Azt mondják, az ember soha nem felejti el az első alkalmakat, és Nina határozottan emlékezett arra, amikor nyolcéves korában először sétált be a Los Angeles-i központi könyvtárba, és megkapta élete első olvasójegyét. Még mindig nagy szeretettel dédelgette ezt az emléket. A könyvtár előcsarnoka olyan gyönyörű volt, mint egy katedrális, és ahogy körbenézett, rájött, hogy soha nem kell attól félnie, hogy elfogy az olvasnivalója, és ez a bizonyosság békével és megelégedéssel töltötte el. Nem számít, milyen gondokat hoz az élet – amíg vannak a világon könyvek. amiket még nem olvasott, addig ő jól meglesz. Ha könyvek vették körbe, akkor úgy érezte, egy bandába tartozik. A könyvek mindig megvédték, és ha kellett, küzdöttek is érte.
Tehát a csütörtök estét a könyveknek szentelte, és ez volt a legjobb este a héten. Megvolt a bevett rutinja: munka után hazafelé menet vett valami vacsorát, hazasietett, megette, lezuhanyozott, pizsamát és különlegesen puha zoknit vett fel, amit előtte felmelegített a mikróban, aztán összekuporodott a hatalmas fotelban, és addig olvasott, míg úgy nem érezte, hogy kiesik a szeme.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes