Cukorszín égbolt alatt

Könyvajánló - Seanan McGuire: Cukorszín égbolt alatt

"Mese vakmerőségről, fincsi sütikről és néminemű barátságról. Figyelem, őrületet feldolgozó üzemben készült, nyomokban tébolyt tartalmazhat!"

Seanan McGuire izgalmas portal-fantasy sorozata, a Csellengő gyerekek egy újabb résszel gazdagodott magyar nyelven is, ez pedig a Cukorszín égbolt alatt című kötet. A Fumax Kiadó szépen sorban hozza a sorozat köteteit, én pedig boldogan olvastam is őket, mert nagyon kalandos, veszélyekkel, sötétséggel és érdekes karakterekkel teli történeteket alkotott a szerző. Ha lemaradtál a sorozat előző két részéről, akkor az alábbi linkeken kaphatsz belőlük egy kis ízelítőt.

#1 Minden szív kaput nyit

#2 Mélybe ránt a Lápvilág

Az előző részekben ismerkedtünk kicsit egy olyan hellyel, amely olyan gyereknek ad menedéket, akik megjártak más világokat és most nem találják a helyüket a saját valóságukban, majd a második részben kicsit visszamentünk az időben és két csellengő, Jack és Jill múltján keresztül betekintést nyertünk a Lápvilág sötét világába is. Ezúttal ismét a jelenben járunk és több világot is megjárunk egy veszélyes, tébolyult küldetés révén, ahol nem kisebb a tét, mint megmenteni egy egész világot az összeomlástól.

"A gyerekek minden korban beestek a nyulak üregeibe, átestek az ablakokon, elsodorta őket egy váratlan áradat, vagy felkapta őket egy tornádó."

A küldetés már korábban megismert tagjai Kade, Christoper, Nadya, hozzájuk csatlakozik az otthon egy új lakója, Cora, aki a Mederbe esve sellőként élhette életét és azóta is csak arról álmodozik, hogy visszatér oda, ahol szépnek és erősnek érezte magát. Valamint Rini, aki az egész küldetés mozgatórugója. A lány egy nap megjelent az otthon tavában és azt állítja, hogy a halott Sumi lánya és abban a világban született, ahol anyja korábban járt, az Édességben. Azért jött, hogy találkozzon vele és figyelmeztesse, hogy fejezze be, amit most csinál, mert azzal épp megakadályozza az ő megszületését.

Na, hogy is van ez? Szóval adott egy lehetséges jövő, ahol Sumi felnőtt, visszatért Édességbe, legyőzte a Tortakirálynőt, ezzel megmentve a világot, majd társra talált és született egy lánya, Rini. Ám mivel a mi varázsnélküli világunkban Sumi meghalt még tizenévesen, ez a jövő semmisé válik. Minden, ami abban a jövőben történt szétesik és helyét káosz veszi át, Rini pedig apránként megszűnik létezni.

Kiötölnek egy lehetetlennek tűnő küldetést, hogy Sumit visszahozzák az élők közé, ezzel megakadályozva mind Rini, mind Édesség szétesését. Sumi egykori barátai, ha sikerrel járnak két életet is megmenthetnek. Ehhez először Christoper segítségével előcsalják a csontvázát, majd megjárják a Holtak Csarnokát, hogy aztán Édességben folytatódjon a kalandjuk.

Tébolyult terv. De mit is várhatnánk egy olyan kötettől, ahol a legkülönfélébb világokat megjárt gyerekek élnek egy fedél alatt. Persze nem ment könnyen a feladat. Az út során el kellett engedniük egy társukat, majd fogságba estek egy másik világ háborújában, ahonnan lehet, hogy nincs kiút...

"- Mit fognak tenni velünk, Rini? - kérdezte Kade halkan.
- Anyu azt mondta, amikor először nézett szembe a Tortakirálynővel, a királynő kényszerítette, hogy egyen meg egy egész tányér brokkolit.
- Ó, az nem olyan rossz. - Kade kissé megnyugodott.
- Aztán megpróbálta felmetszeni anyut, hogy kiolvassa a jövőt a beleiből. Cukorkabelekből nem lehet jövendőt mondani, mert túl ragacsosak. - Rini ezt olyan közömbösen mondta, mintha zavarba ejtené, hogy emlékeztetnie kell a társait egy ilyen alapvető dologra."

Az ehhez hasonló bohókás párbeszédeknek köszönhetjük egyedül, hogy a kissé nyomasztó történet, a folyamatosan otthonukat kereső, a remény utolsó szikráiba kapaszkodó gyerekek. Ezeknek a másik világokat megjárt kölyköknek nincs helyük a világban. Legalábbis pontosan így éreznek. El sem tudom képzelni milyen érzés járhatta át Rinit, miközben arra várt, hogy ezek a számára idegenek vajon tényleg képesek-e visszahozni a halott anyját, de Christopernek állandó vágyódásával és Kade-nek az önmagával való megbékéléssel sincs könnyű dolga.

Ezúttal is egy nagyon érdekes részt kaptunk Seanan McGuire-től. Van itt dráma, barátság, szeretet, áldozatok, izgalmas világok, cukormáz, némi kegyetlenkedés és színes egyéniségek. Egy sorozat, ahol mindenkinek megvan a maga helye, csak rá kell találnia, hogy otthonra leljen. Az a hely ahhoz, ahol tökéletesnek érezheti magát, ahol minden klappol. De amikor ezt kiveszik a kezükből akkor úgy érzik, nincs nyomorultabb náluk. Szép és szomorú életkép. Nekem egy hajszálnyival jobban tetszett a Mélybe ránt a Lápvilág, de ez a könyv is beszippantott és pillanatok alatt kiolvastam, hogy most aztán várhassam a folytatást.

3455204_big.jpegKöszönjük, Fumax Kiadó!

A kötetet a borítóképre kattintva kedvezményes áron rendelhetitek meg a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Az istenek árnyéka

Vesd bele magad egy izgalmas viking kalandba Geirmund sagájában!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes