Roger Federer hosszú és csodálatos pályafutása

Könyvajánló - Christopher Clarey: A mester - Roger Federer

„Roger Federer úgy teniszezik, ahogy Michelangelo fest: minden ecsetvonása tökéletes, és a végeredmény remekmű. Christopher Clarey könyve ezt a munkásságot ragadja meg.” - Martina Navratilova

Akad néhány teniszező, akinek a nevét még általában azok is ismerik, akik sosem követik ezt a sportot. Roger Federer pedig egyike ezeknek a nagy neveknek, aki mindent megnyert már a sportágában, ami lehetséges. Nem véletlenül tartják mindenidők egyik legsikeresebb sportolójának. Christopher Clarey pedig arra vállalkozott, hogy könyvében megmutatja nekünk, milyen akaraterő kellett ahhoz, hogy egy lobbanékony, indulatos tinédzserből kiemelkedő versenyző váljon.

A szerző évtizedeken át kísérte Federert a pályája során és ebben a könyvben igyekszik megmutatni ezt a páratlan karriert. Először 1999-ben látta, amikor Federer élete első Grand Slam-mérkőzésén veszített. Aztán jött a sydney-i nyári olimpia, ami szintén nem ment fényesen, de mindenki látta, hogy a tizenkilenc éves sportoló ígéretes tehetség.

1981-ben Bázelben született és itt is kezdett el már gyerekként, három évesen teniszezni. Már akkor teljesen magával ragadta a sport. Képes volt órákon át a falnak ütögetni a labdát fa ütőjével. De ekkor még mindenféle sport érdekelte, a tanulás kevésbé, ezért szüleinek keményen kellett fogniuk. Gyerekként játszott mellette tollaslabdát, squasht, kosárlabdát és futballt, síelés és túrázást is. Végül tizenkét évesen kötelezte el magát a tenisz mellett. A döntésben szerepe lehetett első teniszbálványának, Boris Beckernek is, bár Federer így fogalmazott, hogy miért választotta a teniszt a futball helyett:

"Nagyobb tehetség volt a kezemben, mint a lábamban."

Christopher Clarey Federer környezetéből sokakkal beszélt, számos interjú, megfigyelés és kutatás után igyekezett teljes képet mutatni a teniszezőről. Így ismerkedünk a gyerekkorával is, focista éveivel, aztán induló pályájáról, edzőiről, ellenfeleiről a teniszpályán. Hallottuk arról, ahogy labdaszedőként ismerkedett azzal a világgal és azokkal a sportolókkal, akik közé tartozni tervezett.

A tinédzser évek nem voltak könnyűek, maga Federer sem volt éppen könnyű természetű akkoriban, de a családja mindig mögötte állt és támogatták döntéseiben. Olvashatunk a kezdeti edzésekről, a nehézségekről, apró sikerekről, a fejlődésről, a kitartásról, az akaraterőről, ami végül elindította a páratlan siker útján.

Látjuk az első ATP-pontok megszerzését, ami hatalmas mérföldkő egy teniszező karrierjében. Federer azt mondta legalább akkora siker volt első pontjaival 803. helyen felkerülni a ranglistára, mint amikor bekerült a top100-ba vagy a top10-be.

Marcolli már tinédzser korában elkezdett Rogerrel dolgozni, amikor az ifjú titán még küzdött önmagával, dühkitörései voltak, ahogy ő maga fogalmazott, pocsék vesztes volt. A teljesítménypszichológus ezekkel a szép szavakkal nyilatkozott a sportolóról:

"A játék maga a tisztaság, Roger pedig már több mint húsz éve alázattal és és ugyanazzal az eltökéltséggel lép pályára, ami lehetővé teszi, hogy mérkőzéseket nyerjen. A hozzáállás a munkához - és igen, ezt hívhatjuk munkának -, az a méltóság, az a magas szintű koncentráció... számomra ilyen az igazi példakép."

Megtudjuk milyen élményeket hozott neki az első olimpiai szereplése Sydneyben, ahol még nem sikerült behúznia az olimpiai érmet (később kettőt is bezsebelt), helyette sokkal többet kapott: ott ismerte meg feleségét, Mirkát, akivel azóta is boldog házasságban élnek és két ikerpár boldog szülei.

Ezt követően Clarey interjúi és megfigyelései alapján láthatjuk, miként kezdett el lenyugodni, hogyan kezdtek el megérkezni a sikerek. Egyre megbízhatóbbá vált a játéka és brillírozott, közben saját magában le kell küzdenie, hogy a hősei ellen játszik. Csak a célra kell fókuszálni, nem számít ki van a pálya másik oldalán. Akkor kezdett el mindenki odafigyelni rá, amikor Wimbledonban legyőzte az akkor hétszeres bajnokot, Pete Samprast tizenkilenc évesen. Ettől a pillanattól már mindenki ismerte a sportban, bár akkor még nem sikerült megnyernie a tornát.

Így még nehezebb volt, amikor jött egy nehezebb időszak, amit a gyász is beárnyékolt, majd végül ez volt, ami feltüzelte. Egykori fiatalon elhunyt edzőjéért, barátjáért, Carterért kezdett játszani, neki ajánlotta a győzelmeit, amik sorra jöttek is. Aztán teltek a hónapok, jöttek az egyre izgalmasabb partik, aztán 2003-ban Wimbledonban az első Grand Slam győzelem, amit a következő években további 19 követett.

Számos fontos meccsről kapunk részletes leírást és arról is, hogy miként nehezítette meg saját dolgát azzal, hogy inspirálta a fiatalabb játékosokat a minél jobb játékra. Megérkezett például Rafa Nadal és Djokovics is, akikkel kőkemény harcokat vívtak egymással. Ezekről a csatákról és az egymással kialakult kapcsolatokról is kapunk ízelítőt a sportolók interjúiból.

Olvashatunk sikerekről, kudarcokról, sérülésekről, fájó és boldog emlékekről. Minden olyan esemény, ami mérföldkő volt a Federer életében az helyet kapott a kötetben. Világelsőségek, Grand Slam tornák, ATP bajnokságok és számos rekord. 2004-ben lett először világelső és a jótékonykodást is azután kezdte el és azóta sem hagyott fel azzal, hogy másoknak segítsen. Közben pedig azért is rengeteget tett, hogy a tenisz fejlődjön. Kiemelkedő sportoló, inspiráló személyiség, aki sokaknak mutatta meg, hogy akaraterővel bármi megvalósítható.

Gyönyörű a borító és kifejezetten imádom, hogy a papír védőborító minőségi vászonborítást takart, amin ráadásul ugyanaz a kép található, mint a papíron. Személy szerint nem szeretem, amikor a különféle izgalmas papír alatt csupán egyszínű borító lapul, így engem ez is boldoggá tett.

A belseje pedig...huh, Clarey minden sorából süt a teniszcsillag iránti tisztelet. Nem csupán a sportoló, hanem maga a sportág iránt is. Sokszor már-már költői magasságokban ír a mozgásról, az ütésekről. Élménybeszámolói annyira részletesek, hogy szinte ott éreztem magam én is a pálya mellett. Több mint nyolcvan interjút készített a sport számos ismert alakjával, hogy még árnyaltabb képet kaphassunk a legendáról és több tucat meccset nézett újra, hogy felidézze a legenda legfontosabb párharcait. Mellette mesél maga Federer is, valamint családja, edzői, barátai, versenytársai, riválisai. Ellátogatunk helyekre, amelyek életében, karrierjében nagy szerepet játszottak.

Egyetlen apró hibát rónék fel a kötetnek: nagyon kevés fotó jutott bele és én kifejezetten szeretem, ha a kötetben elszórva találom a képeket, nem pedig a kötet végén mellékletként. De ettől függetlenül ez egy lenyűgöző írás egy lenyűgöző karrierről. Azok számára is inspiráló lehet Roger Federer útja, akiket sosem érdekelt a tenisz. Egy szimpatikus, szerény, kitartó sportember, akiről élmény volt olvasni.

8194375_5.jpegKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

LeBron James: sztárkosaras ​és üzleti mogul

Robert Iger felépítette a Walt Disneyből a világ legvarázslatosabb cégét

Egyedül az Antarktiszon: Nincs lehetetlen!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes