A tökéletes pár. A tökéletes ház. A tökéletes bűntény.

 Könyvajánló - Simon Lelic: A ház

Egy fiatal pár megveszi álmai otthonát, de hamarosan furcsaságokra figyelnek fel. És fogalmuk sincs, hogy mindez csak a kezdet.




Jack és Syd egy éve költöztek a házba Londonból. Látszólag ez álmaik otthona: elképesztően tágas, tökéletes elhelyezkedésű, és a tulajdonos is barátságos volt, nekik, a fiatal párnak akarta eladni.

Úgyhogy amikor borzadállyal fedeznek fel valamit a padláson, Jack és Syd úgy döntenek, nem vesznek tudomást a dologról. Ami hiba.

Mert valakit közvetlenül a hátsó ajtajuk előtt gyilkolnak meg.

ÉS MÁR A RENDŐRSÉG IS FIGYELI ŐKET.

Ez a thriller elkap, és nem ereszt.

Nem sokkal Jack és Syd beköltözése után fura eseményekre figyelnek fel. Elviselhetetlen bűzt éreznek. Furcsa, megmagyarázhatatlan hangokat hallanak. Az előző tulajdonos otthagyta mindenét a házban, kitömött állatokat, bizarr, szokatlan tárgyakat ráadásul hamar az a határozott érzésük támad, hogy nincsenek egyedül a házban. Aztán előkerül egy holttest is. De mi történt valójában?

Ezt próbálja nekünk elmesélni a két főszerepli, a fiatal pár. Rendkívül különös stílusban megírt könyv ez. Általában nem szeretem, amikor egy regény legalábbis "kibeszél" az olvasónak. A regény szereplői és a narrátor se tudjon az olvasóról - persze egy nonfiction egészen más tészta. De a regényben kívülálló kukkolók vagyunk kvázi, nem szabadnak, hogy bárki is a lapokról tudjon a létezésünkről és arról, hogy figyeljük őket. Nos, Syd és Jack tudják, ugyanis mindketten, váltott szemszögben közvetlenül nekünk mesélik el a történteket, szépen lassan rávezetve a megoldásra - vagy épp messzire el onnan? 


Simon Lelic 1976-ban született Angliában, már több regényt írt, de ez az első magyarul megjelenő könyve.

Két merőben má nézőpontot és egészen más történetmesélési stílust kapunk, ami meglepő egy szerző tollából, de Simon Lelic nagyon jól csinálja. Az eleje nagyon hangulatos, misztikus, izgalmas, az olvasó letenni sem tudja a könyvet - aztán egy kicsit leül az egész, hogy ismét egy csúcspont felé közeledjünk, és így tovább. Eléggé hullámzó a teljesítmény, de tele van nagyon ötletes dolgokkal, jól kidolgozott mellékszereplőkkel, csavarokkal. Nagyon nehéz maradandót alkotni a krimi-thriller műfajában, főleg ma, amikor szinte boldog-boldogtalan azt ír. Simon Lelicnek nem is sikerült ez maradéktalanul, vannak gyermekbetegségei a kötetnek - de nagyon jó úton halad. Várni fogom a következő könyvét, mert bele tudott vinni annyi egyediséget, hogy érdemes legyen. A többi meg javítható, a hullámz színvonal, a mélyrepülések és a néhol kiszámítható csavarok - mind-mind olyan dolog, amin idővel ő maga, illetve egy jó szerkesztő sokat javíthat. 

Krimi-thrillerkedvelő olvasók között vegyes fogadtatás borítékolható, mindenesetre érdemes elolvasni nekik is, de olyannak, aki még csak ismerkedik a műfajjal, jó választás lehet.

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!




 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes