Finlay Donovan ölni tudna

Amikor a cafatokká alázott, megcsalt, mellesleg filléreskedésig csóró feleséget ÉS krimiírót hirtelen megtalálja a teljesen hihetetlen, de abszolút testhez álló feladat: legyen bérgyilkos, ott azért fel kell kanalazni az ember állát. Ugyanakkor meg no para, hiszen reggel fél kilencre legkésőbb minden két gyerekes anya amúgy is ölni tudna, a könyv főhőse pedig duplán is. Az Agave Könyvek gondozásában megjelenő Elle Cosimano mű, Finlay Donovan  ölni tudna címmel igazi, rejtélyekkel teli krimi-humorbomba műfajában. Minden lány, asszony imádni fogja: akinek vannak gyerekei és szereti a krimit, azért, akinek nincsenek gyerekei, de szereti a krimit, azért. Most még pár napig jelentős kedvezménnyel előrendelhető a kiadónál!

Könyvajánló - Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

A zöldövezeti kétszintes házban élő, harmincon alig túli Finlay Donovan élete az utóbbi évben feje tetejére állt, sőt, úgy is fogalmazhatunk, hogy rájár a rúd. A cafatokká alázott, megcsalt feleség egyedül marad két pici gyerekkel, csapodár férje undok alak, aki minden szinten kikészíteni igyekszik a feleséget, hogy gyerekei kizárólagos felügyeletét megkapja. Ha mindez nem elég, körülményei hatására nem csak egzisztenciális, hanem írói válságban is szenved. Ekkor történik valami! A kiadójával való személyes beszélgetését, amelyben egy készülő krimijéről beszélgetnek, kihallgatja egy félénk feleség, aki felbéreli őt, hogy ölje meg a szörnyeteg férjét. Finn eleinte hallani sem akar erről, de 50 rugó az 50 rugó, ő pedig iszonyatosan le van égve, tehát eljátszik a lehetőséggel, hogy mi lenne, ha. Végül is, logikailag bármikor képes elméleti szinten összedobni egy jó kis krimit, nem? Miben különbözhet a valóság a fikciótól? (Például, hogy nem elég papíron, két bekezdésben eltüntetni az áldozatot, hanem személyes közreműködéssel kell elásni a hullát.) (És még ásója sincs.) (Ezekről valahogy megfeledkezett.)

Közismert tény, hogy reggel fél kilenckor általában a legtöbb anya már ölni tudna. Azon a bizonyos október nyolcadikán, kedden reggel én a magam részéről már háromnegyed nyolckor készen álltam rá. Akinek még soha nem kellett egy nyakig juharszirupban ázó kétévest pelenkáznia, miközben a négyéves nővére még gyorsan ovi előtt úgy dönt, hogy ideje egy papírvágó ollóval új frizurát alkotni magának, és csak hogy ne legyen unalmas, a szitter is késik, ráadásul a pult csupa kávé, mert a kialvatlanság ködén át korábban elfelejtett filtert tenni a kávéfőzőbe… szóval azok kedvéért hadd fejtsem ki részletesebben. Ölni tudtam volna.
Mindegy, kit. Akárkit.
Késésben voltam. 

Miután meggyőződik arról, hogy megbízása tárgya valóban végtelenül aljas alak és tulajdonképpen megérdemli a halált, addigra az úr már Finlay kocsijában fekszik eszméletlenül, attól a randidrogtól, amit a zsaroló (mert kiderült, hogy az) a következő áldozatának tartogatott. Nos, eddig eljutott, de a pasit - legjobb tudomása szerint - nem ő ölte meg, és ahhoz, hogy nyugodtan tudjon aludni, 1) el kell tüntetni a hullát, 2) ki kell derítenie, ki és miért tette el láb alól a manust. Közben félreértésekből kifolyólag újabb gyilkolászási megbízás érkezik...  Hiába, ha egy üzlet beindul! Finlay Donovan most már nemcsak feltételesen ölne embert, hanem valóban embert is kell(ene) ölnie, mielőtt azért kerül bajba (nagyon nagy bajba), hogy nem teljesíti a megbízásban foglaltakat. A bibi csak annyi, hogy akit hidegre kell tennie, erősen érdekelt a maffiában, konkrétan annak bérgyilkosa, és egy-két sk. átvágott torok, felgyújtott, lelőtt, stb. ember meg sem kottyan neki. Finn szó szerint citerázik a pániktól. Eszes, eltéblábol ugyan a bérgyilkosok világában, de... mindegy, lényeg az, hogy a gyilkosságokért fizető személyek meg vannak győződve Finn szakmai hozzáértéséről, pedig ha tudnák, amit az olvasó tud!

Főhősünk jellemfejlődése egyértelmű, a tesze-tosza, pánikoló asszonyból a mű végére gyors felfogású, fejlett logikai érzékű, pimasz, esendő, őszinte, huncut és mulatságos, finoman bosszúálló asszony kerekedik, valamint a cselekmény is nagyon szórakoztató. Szerintem sokak kedvence lesz ez a fiatalasszony, és remélhetőleg nem marad meg a kiadó a bemutató első résznél, elhozza a magyar olvasók számára a sorozat folytatásait is.

– Valaki más is meg akarta ölni Harris Micklert. Bárki volt is az, nyilván látott bennünket a bárban, és hazáig követett. És amikor bementem a házba, a kocsi motorját járatva, felkínáltam a tökéletes alkalmat annak a valakinek, hogy megölje. Pont úgy hangzott, mintha az egyik könyvemben én magam írtam volna meg a sztorit. A tökéletes, nyom nélküli gyilkosság, ami senkit sem érdekel, annyira unalmas. Az eladhatatlan gyilkosság. 

Sokat nevettem a művön, izgalmas, helyenként félreértésekkel operáló, szerethető, elegáns megoldásokkal és fordulatokkal teli krimi ez, ahol a szükség csinál a mű elején még érzelmileg éretlen személyiségű, krízis helyzetben kontrollálatlanul cselekedő, kertvárosi megcsalt feleségből önálló, eredeti megoldásokkal teli, azonnal reagáló egyszemélyes hadtestet, akivel aztán már nem lehet kibabrálni, mert olyan, mint a macska: mindig talpra esik. Ha mégsem, villámgyorsan feltápászkodik és szétnéz: ki látta? Legfeljebb megölöm, gondolja... úgyis benne vagyok nyakig a szószban, egy hullával több, vagy kevesebb, már mindegy. Jó, nem, de határozottan eljátszadozik a gondolattal.

Szerintem tedd rá a könyvre a célt, nagyon ott van a cucc! A Harris Mickler-dolgon még csak szolidan csodálkoztam. A bébiszitteres vonalnál hahotáztam, a zsaru Theresas találgatásánál a térdemet csapkodtam, az öves mutatvány hűha, na és az edzőtermi duma!  - KÉSZ VOLTAM! Az utolsó mondat meg #aztaqrva# elképedést okozott, miközben felkanalaztam az államat. Hm, hm.. akasztják a hóhért. Akarom mondani, a krimiírót. A századik oldalra MINDENEN TÚL VAGYUNK... vagy  dehogyis, MOST kezdődik a java? Mindenesetre jött az első csavar... meg a második, aztán a harmadik... megőrültem a cselekményért! Kigúvadó szemekkel követtem az eseményeket, és toporogva várom a következő részt.

#KellKellKellKell#.

Fülszöveg

Finlay ​Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni.

Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell.

Persze a való életben közel sem olyan egyszerű egy rendes bűncselekményt elkövetni, mint egy regény lapjain, ráadásul kisvártatva – hogy semmi se legyen egyszerű – Finlay menthetetlenül belebonyolódik egy nagyon is valódi gyilkossági nyomozás eseményeibe.

Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány.

Elle Cosimano (a képen) első regényét, a Nearly Gone-t Edgar-díjra jelölték, és megnyerte az International Thriller-díjat. A Holding Smoke-ot szintén jelölték az utóbbira, és a Bram Stoker-díjra is esélyes volt. A Finlay Donovan ölni tudna az első felnőtteknek szóló regénye.

A virginiai Blue Ridge-hegységben él férjével, két fiával és a kutyájukkal.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

Fordító: Török Krisztina

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

  • Agave Könyvek Kiadó Kft.
  • 368 oldal
  • Kötés: puhakötés ragasztva
  • ISBN: 9789634199946
  • Nyelv: Magyar
  • Megjelenés éve: 2022






Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes