60 év a világ körül

Könyvajánló - Vadas Zsuzsa: Hátizsákomban a glóbuszom

"Utazni jó." - Ezzel a mondattal kezdődik Vadas Zsuzsa legújabb könyve, a Hátizsákomban a glóbuszom, melyben a világ számos pontjára repíti el az olvasókat, miközben rendületlenül mesél hatvan év kalandjairól.

Vadas Zsuzsa újságírói pályája során beutazta a világot. Hatvan éves írói pályája alatt bejárta Afrikát, Ázsiát, Amerikát és Európát, utazásai során pedig számos izgalmas kalandot élt át és érdekes emberekkel találkozott. Hátizsákomban a glóbuszom című könyvében elkalauzol minket szuper helyszínekre, közben pedig tippeket ad, miként utazhatjuk be a világot.

Ha valakinek az egész élete az utazásról szól, akkor pláne megviseli a pandémia miatti bezártság és pont ez volt az oka, hogy nekifogott ennek a könyvnek 2020 elején. Az írás segítségével oda utazott, ahova csak szeretett volna. Mi pedig vagyunk olyan szerencsések, hogy történetein keresztül kicsit vele utazhatunk.

Elrepít minket Robin Hood földjére, hogy megmutassa milyen Nottingham városa, a sherwoodi erdő, amely egykor betyárok otthona volt, ma pedig természetbarátok kedvelt kirándulóhelye. Megjárjuk Németországot, hogy megismerjük azokat a helyeket, ahol a Grimm-mesék életre kelnek, de még vámpírvadászatra is elkísérjük Törcsvárba, ahova egy dörgős, villámlós estén érkezett. Mikor máskor? :)

Olvasás során csak úgy száguldunk végig az érdekes helyszíneket és faljuk a szerző meséit. Egyedül nekem a fényképek hiányoztak olvasás közben, hogy még jobban beleveszhessek a kalandokba. Történetek szajnai hajókázásról, találkozásról Mickey egérrel Párizsban, kalandozások az Ezeregyéjszaka-meséinek helyszínén, Marokkóban, a hatvanas években egy kis napozás a Tátra szélvédett hegyoldalán a mámoros őszi karnevál idején.

Imádok utazni, így ámulattal olvastam a történeteket a mondák földjéről, Bulgáriáról, a sasok és bunkerek országáról, Albániáról, és azt is megtudjuk, hogy a szerző szerint a mesebeli Varázshegyet Svájcban kell keresnünk. Vadvirágos réteken sétálhatunk Kolumbusz földjén, de azt is megtudjuk miként parancsolta le a férje róla a tűsarkút a római vakáción, hogy kényelmesen fedezhessék fel a város csodás kútjait.

"Jó régen, amikor még Jugoszláviában nyaraltunk, amikor a sztráda még csak álom volt, éles kanyarokkal teli hegyi utakon gyakoroltuk a halálfélelmet, ráadásul eltévedtünk, pedig már siettünk volna haza."

Így kötöttek ki Szluin (Slunj) romantikus kis faluban, ahonnan már szinte csak egy lépés Európa egyik legszebb természeti látványossága, a Plitvicei-tavak. Gyanítom ez a kötet csupán egy töredéke a végtelen mennyiségű kalandnak melyeket átélt a szerző. Úszás az Indiai-óceánban Malajziában, nomád élet a Szovjetunió felfedezetlen kincseiben, Kirgizisztánban és Üzbegisztánban, trópusi vihar Balin, mesebeli Smaragdváros a homok birodalmában, megrendítő látogatás a Jad Vasem emlékhelyen, mely a holokauszt áldozatainak állít emléket, táncra perdülő dervisek Szíriában, doromboló gepárdok a szavannán, füstbe ment beduin vacsora, ismerkedés a maja kultúrával, popószépségverseny Brazíliában és még nagyon hosszú a lista.

Igazi turisztikai kaland elveszni Vadas Zsuzsa történeteiben. Egy ültő helyben végigolvastam, közben pedig időnként rákerestem a neten egy-egy helyszínre, hogy még jobban bele tudjam élni magam az utazásokba.

7505204_5.jpegKöszönjük, Central Könyvek!!

A kötetet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Történetek a reményről

Andersen és a hableány halála

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes