Inspiráló TED-előadások: Vezetés

Könyvajánló - Harriet Minter - Inspiráló TED-előadások: Vezetés

Több ezer TED-előadás sűrűjében könnyű elveszni. Harriet Minter arra vállalkozott, hogy ebben a kötetben a 100 legjobb vezetésről szóló előadásba nyújt egy kis betekintést. Változatos, izgalmas témák, szuper idézetek, amelyek mind arra inspirálják az olvasót, hogy fejlesszük önmagunkat, ezáltal hatékonyabb vezetővé váljunk. 

tedtalks_1.jpeg

Szinte lehetetlen úgy létezni a világban, hogy valaki ne hallott volna a TED-előadásokról. TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melynek a jelmondata: „ideas worth spreading”, azaz terjesztésre érdemes ötletek. Egy egyszerű ötlet képes megváltoztatni a világot.

Harriet Minter pedig arra vállalkozott, hogy Inspiráló TED-előadások - Vezetés című kötetében 100 előadó legfontosabb gondolatait gyűjti egy csokorba, amelyek segíthetnek jobb vezetővé válni. Az biztos, hogy mindenki talál magának való inspirációt. És nem csak azok nyerhetnek ezekkel a gondolatokkal, akik vezető beosztásban dolgoznak, hatalmi pozícióban vannak, hiszen sokszor saját magunkat kell a megfelelő irányba terelnünk.

Imádom azt a profizmust, ahogy össze van állítva ennek a kötetnek a tartalma. Az összes benne említett beszéd linkjét megtaláljuk az előadás címével együtt, amelyre a ted.com oldalon rákeresve megnézhetjük a teljes előadást. A szerző célja az volt, hogy 100 olyan előadást szedjen egy csokorba a vezetés témaköréből, amelyek változást hozhatnak a vezetők életébe. Ez a könyv segít a rengeteg videó közül kiszűrni azt, ami tényleg érdekelhet minket, de azoknak is tökéletes, akik még csak most ismerkednek a TED-beszédek világával.

Kilenc fejezetre bontva találjuk meg a beszédeket. Olvashatunk arról, hogy miként maradjunk motiváltak bármi történjék is. Senki nem válik egyik napról a másikra világbajnokká, szánni kell időt a gyakorlásra. Ebben a fejezetben David Blaine beszédéről olvashatunk egy összefoglalót, aki egy világrekorddal írta be magát a köztudatba. Képes volt több mint 17 percig lélegzetét visszatartani a víz alatt. Hihetetlen eredmény és a legjobb példa, hogy intenzív felkészüléssel és sok gyakorlással a lehetetlenhez is egy-egy pici lépéssel képesek lehetünk közelebb jutni.

Olvashatunk a kudarcok fontosságáról, az önmagunkba vetett hit fontosságáról, a változások megéléséről és elfogadásáról, a fejlődésről, a reményről, a harcokról, de közben arról se feledkezzünk meg, hogy élvezzük a cél felé vezető utat. Sokan azt gondolják, hogy valaki vagy empatikus másokkal szemben vagy nem. Ez nem így van és egy fejezetet szentelt is ennek a szerző. Az empátia tanulható, fejleszthető és manapság mindenki sokkal inkább vágyik egy ilyen vezetőre, mint akinek a kontroll és az utasítások az egyetlen fegyvere.

Sokan igyekeznek figyelmen kívül hagyni azokat, akik nem értenek velük egyet, pedig sokat tanulhatunk tőlük is, ha meghallgatjuk őket. Érdemes tudatosan felkutatni az eltérő nézőpontú embereket, mert segíthetnek teljesebb képet kapni, ami a lehetséges problémák észrevételekor hatalmas segítség lehet.

Lehetnek nagyon jó ötleteink, de legtöbb esetben egyedül kivitelezhetetlen. Emiatt egy fejezet szól arról, hogy miként szerezhetjük meg mások támogatását a víziónk megvalósításához. A témában egy nagyon jó előadást emelt ki a szerző, Javed Akhtar A nyelv hatalma címmel (az eredeti előadás címe: The Gift of Words), amelyben a választékosság fontosságáról és a szavak emberekre gyakorolt hatásáról tudhatunk meg többet.

"A szavak nem gondolatok, ahogy a téglák sem otthonok. A házakat azonban téglákból építik." (Javed Akhtar)

Szintén érdekes és gondolatébresztő: ha nincs saját víziónk, keressünk egy problémát, ami megoldásra vár. A válogatásba bekerült Simon Sinek egyik előadása is, ahol a "miért" fontosságáról beszél. A témában egy könyvet is írt. Érdemes ismerkedni vele, mert jól sikerült kötet. A címre kattintva kaphattok tőlem egy kis ízelítőt belőle:

Simon Sinek: Kezdj a miérttel! - Az inspiráló vezetés titka

A vízió remek, de önmagában kevés, ezért a következő fejezetben ahhoz kapunk segítséget, miként dolgozzunk ki egy stratégiát. De arra is hamar rá fogunk jönni, hogy ez kicsit sem könnyű folyamat. Egy jó stratégia idő és erőfeszítés, az agyunk számára kemény meló. Új ötlet, új irányok, más megközelítések, veszélyek, stb. Ebben a fejezetben is találunk nagyon érdekes beszédeket, amelyekből megtudhatjuk például azt is, hogy miként lehet kis büdzséből is változásokat elérni és miként kell kitűnni a tömegből, felkelteni mások érdeklődését irántunk, a munkánk iránt. 

Minden vezetői leckében találunk arra vonatkozó fejezeteket, hogy csapatban kell tudni dolgozni, hogy segítséget kell kérni, ha valamiben nem vagyunk erősek, így ez sem maradhatott ki ebből a kötetből sem. Egy vezetőnek is folyamatosan kell tanulnia, fejlődnie, bátorságot, erőt kell sugároznia és másokat is erre kell inspirálnia, miközben gátakat, falakat döntöget.

Találunk érdekes előadást arról, hogy miért érdemes szövetségre lépni olyanokkal, akiknek bár más a céljuk, mint nekünk, a céljaink elérésében közös utak akadnak. Ez érvényes akkor is, amikor a generációs szakadékokat kell egy mederbe terelni, hogy tökéletesen működjenek csapatban. 

Egy teljes fejezet foglalkozik az önbizalom és az önmagunk megőrzése témakörével. A címkék, a sztereotípiák véget vetésével is több előadó foglalkozott. A munkahelyi önazonosság megértéséhez pedig Courtney Bryant a Jégvarázs két hősét, Elsát és Annát valamint a Mulán főhősnőjét hozza példaként. Előbbiek önmagukként képesek hőssé válni, míg Mulannak szó szerint mássá kell válnia ehhez.

Ezután már csak két fejezet marad, de mindkettő fontos elemeket boncolgat. Találkozunk többek között az elszámoltatás és a megbocsátás fontosságával, a tudattalan torzításokkal, a kudarcokkal való szembenézéssel, a dicséretek fontosságával, az igény elvéről, olyan szituációkról, amikor a kíváncsiság és a lázadás is jót tehet

Rendkívül vegyes a felhozatal előadókból, amitől ez a válogatás csak még jobb szerintem. A beszélők között találunk többek között sarkkutatót, asztrodinamikust, ráktúlélőt, pszichológust, grafikust, iskolaigazgatót, különféle területeken dolgozó kutatókat és a többi. Még nem tudom honnan varázsolok ennyi szabadidőt, de kedvem lenne szinte az összes előadást végignézni, mert Harriet Minter nagyon jól válogatta be a beszédeket ebbe a kötetbe. Ráadásul ezekből jól szűrte ki a lényeget és érdekes idézetekkel, látványos szerkesztéssel teszi még vonzóbbá a TED-előadásokat. Ez a kötet bárkinek tökéletes, aki nyitott, kíváncsi és örömmel tanul új dolgokat.

ximotdztimi0goqs2f7vh0khxv6avjop7dousfzs_cover.jpegKöszönjük, HVG Könyvek!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Hatékony és magabiztos növekedés verseny nélkül

Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes