A nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban

 Sorozatajánló - A nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban


A Netflix Kristen Bell főszereplésével egy új minisorozattal jelentkezett, amelynek címe: The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window - vagyis A nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban. Igen, pontosan ez a címe, egy levegővel kimondani sem egyszerű. De milyen lett ez a cím hossza alapján alműfaj-paródiának ígérkező nyolcrészes minisorozat?


Az utóbbi években se szeri, se száma az olyan könyveknek és filmeknek, mint A lány a vonaton, a Nő az ablakban, a Nő a peronon, stb. Mind valamiféle izgalmas pszichothriller, legalábbis az szeretett volna lenni, de valahogy nagyon nyögvenyelős lett az összes. Komolyan, amikor a sokadik olyan könyv és film jelent meg, amelyben nők és lányok vannak valahol és néznek valamit és senki sem hisz nekik, kezdtem marhára unni a témát - egész addig, amíg meg nem láttam ennek a sorozatnak az előzetesét. 

A sztorija és a helyzetek erősen utalnak a 2021-es Amy Adams főszereplésével készült Nő az ablakban c. filmre (ami a Hátsó ablak c. Hitchcockig nyúlik vissza). A Kristen Bell által alakított Anna egyedül él a békés amerikai kertvárosban (aminél mint tudjuk, képmutatóbb nem sok van) a házában (igen, szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban...). Elvált, foglalkozását tekintve festő volt, de 3 éve, a lánya halála óta már nem fest, mindig színültig tölti a poharát borral, az ablak felé fordított foteljában ül és rendszerint ott alszik el, és gyógyszerre iszik. Saját bevallása szerint sem megbízható megfigyelő, folyton hallucinál és képzelődik, ennek megfelelően mi sem tudjuk a sorozatban végig, hogy a látott jelenetek vajon valósak, vagy csak képzeltek. 



Aztán egy napon a szemközti házba beköltözik egy özvegy férfi a kislányával, elkezd velük összebarátkozni, sőt... de aztán otthonos magányában egy pszichothriller (The Woman Across the Lake - Nő a tó túlsó partján) olvasása és megszokott gyógyszer+bor kombója mellett meglát valamit: egy nőt meggyilkolnak a szemközti házban. Senki sem hisz neki, és csak hogy még rosszabb legyen a helyzete, ombrofóbiában szenved, vagyis retteg az esőtől. Végül Anne nyomozásba kezd, hogy kiderítse, mi történt valójában, mi, nézők pedig egyik abszurd helyzetből a másikba csöppenünk. Nagyon tetszenek amúgy azok a fiktív könyvek, amelyeket Anna olvas, a már említetten túl a végén egy The Girl on the Cruise - A lány a jachton c. kötetet forgat. :)

A sorozat első része nem a legerősebb darabja, kicsit össze is zavarodhatunk, hogy tulajdonképpen mi is akar ez lenni: paródiának nem elég harsány, sőt, már-már komolyan veszi magát. De közben olyan abszurd néhány tekintetben, hogy csak az lehet. A második résztől kezdve ível felfelé a sorozat, és az utóbbi évek egyik legjobb, leginkább magával ragadó stílus- és alműfaj-paródiáját láthatjuk, vaskos fekete humorral és öniróniával. (Szerencsétlen kislánya... azért az ő morbid halálának a részletei érdekelnének jobban :))

A felénél azt hihetjük, hogy megoldottuk a rejtélyt, rájöttünk a titok nyitjára, de higgyétek el: nagyon meg fogtok lepődni a végére. Egy rövid, tömör, mindössze 20-25 perces részekből álló, nyolcrészes minisorozat ez, ahol nem csak a főszereplő, Kristen Bell játszik nagyon jól, de az összes mellékszereplő is a helyén van. Főbb szerepekben Tom Riley, Mary Holland, Cameron Britton, Appy Pratt, Michael Ealy és Christina Anthony látható. Jobb, mint az elmúlt évek hasonló művei - már csak azért is, mert egy rendkívül okos paródiával van dolgunk, ami nem színes, nem harsány, de mégis megmutatkozik, hogy csak félig kell komolyan venni. De félig érdemes. 



A sorozat a Netflix streamingszolgáltatónál elérhető.

Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes