A méregkeverő patikárius

Egy patika a 18. századi Londonban, aminek tönkre kellett volna menni, de mégis fennmaradt - kétségbeesett nők  szájhagyományként adták tovább, hogy az ottani patikárius, Nella, segíthet eltenni láb alól az őket gyötrő személyt. Persze, egy ilyen tevékenység nem maradhat sokáig titokban. Vajon mi köze a nagyon is jelenben élő Caroline-nak ehhez a 18. századi patikáriushoz? És a kis fiolának, amit talált? Sarah Penner debütáló könyve, A méregkeverő patikárius váratlan fordulatokkal fűszerezett, különleges karakterekkel ellátott kötet, amely a Central Könyvek gondozásában jelent meg a közelmúltban.

Könyvajánló - Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

Nella nemcsak patikárius, hanem gyilkos is, az álcázás nagymestere.  Kétségbeesett asszonyok fordulnak hozzá, gyakran utolsó mentsvárként, hogy megszabaduljanak az őket gyötrő férfiaktól. 1791-et írnak, amikor a 41 éves asszonynak egyszerűen rossz érzése támad egy megbízatása során. Nem tudja megmagyarázni, miért, de az ösztönei veszélyt jeleznek. Bár hallgatott volna rá! Egy 12 éves kislány, Eliza Fanning - igaz, akaratán és tudtán kívül - okozza a bajokat, amelynek nyomán felmerül másokban is a kérdés:  Nella a nők jótevője vagy szimplán sorozatgyilkos? Az asszony egy különösen aljas árulás miatt kezdett mérgekkel ölni, de ami még kínosabb: egyrészt valamennyi áldozatáról feljegyzést is vezetett, másrészt összetűzésbe keveredett egy lord feleségével. Árulásra a bosszú is lehet egyfajta gyógyír?

Először van a bizalom, utána az árulás. Ezek összefüggenek. Nem árulhat el olyasvalaki, akiben nem bízol meg.

Caroline (34 éves) napjainkban Londonban búslakodik. Elvileg a 10. házassági évfordulót ünnepli, de egyedül. A férje egy óceánnal arrébb van éppen, ő pedig tanácstalanul és elkeseredve téblábol a brit fővárosban. Friss diplomásként sutba dobta az álmait, hogy tökéletes feleség és háziasszony lehessen, akinek mindig a család az első. Nos, ez nem jött be, nyugtázza szomorúan, egy harmadik nem fér bele a házasságba, ha az nem egy gyerek, akit pár hónapja már tervezgettek, hanem a férj szeretője. Rühelli a munkáját, a férje megcsalta, és nem jött meg időre a menstruációja sem, ez a három külön-külön is is gáz, de együtt...? Végül talál egy párszáz éves, kékes színű fiolát, egy stilizált medvefejjel az oldalán. Az üvegcséről látszik, hogy nem tömeggyártmány, és a titkai nyomába ered.

A két idősíkon játszódó, önálló, makacs és öntudatos nőkről szóló történet lebilincseli az olvasót, nem hagyja üres járatban őket. Karakteres szereplői tisztában vannak azzal, hogy életük nehéz döntéseiben bárhányan is vannak körülöttük, bármennyire is segítőkészek, dönteni csak nekik kell élet-halál kérdésekben. Különösen Nella esetében plasztikus a kiszolgáltatott női sors ecsetelése, a környezet, az akkor uralkodó viszonyok lefestése. Szerelem, árulás, bosszú, megtévesztés keveri a kártyákat - és hogy mi köti össze a két nőt, Nellát és Caroline-t? Hát, ahhoz el kell olvasnod a regényt. A sötét titkokkal teli történet első regénye a szerzőnek, amely mágikus realizmussal van átszőve. Kis borzongás, pár (sok) hulla, kiüresedett házasság és a véletlenek pimasz összjátéka teszi feledhetetlen olvasmánnyá A méregkeverő patikáriust.

Fülszöveg

Egy ​rég elfeledett történet. Egy titkos női szövetség. Egy élet a mérgek és a bosszú árnyékában. Ez A méregkeverő patikárius.

A 18. századi London szűk sikátorainak mélyén egy titkos kis patika körül különös vevőkör alakul. Városszerte azt rebesgetik, hogy a titokzatos Nella gyógykészítménynek álcázott mérgeket árul olyan kétségbeesett nőknek, akik mindenáron meg akarnak szabadulni az életüket megkeserítő férfiaktól. A patikáriust azonban veszélybe sodorja legújabb vevője, egy tizenkét éves, koravén kislány, akinek végzetes hibája olyan események láncolatát indítja el, amelyek a következő évszázadokra is kihatnak.
Eközben napjaink Londonjában egy önjelölt történészkutató, Caroline Parcewell a tizedik házassági évfordulóját tölti magányosan, saját démonai elől menekülve, amikor rábukkan egy apró fiolára, amely megoldhatja a kétszáz évvel ezelőtti gyilkosságok tisztázatlan ügyét. Caroline élete Nella sorsához hasonló, meglepő fordulatot vesz – és nem mindenki marad életben.
A váratlan fordulatokkal és felejthetetlen karakterekkel teli történet a szerző első, mágikus realista regénye sötét titkokról, bosszúról, és arról, hogyan segíthetik egymást a nők akár több évszázad távlatából is.

(A képen a szerző, Sarah Penner)


A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: A méregkeverő patikárius
Szerző: Sarah Penner
Fordító: Novák Petra
Kiadó: Central könyvek
Megjelenés: 2021. november 08.
Kötés: Kartonált

ISBN: 9789633249246









Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes