A Párbaj folytatódik: A tékozló lány

 Könyvajánló - Jeffrey Archer: A tékozló lány

Jeffrey Archer, a nagy angol "mesemondó" az első regényének, a Párbajnak rögtön két folytatást is írt: A tékozló lány az első ezek közül. De hogyan folytatódik Kane és Abel párharca?




A Párbaj folytatódik: lebilincselő szerelmi és politikai történetben, a középpontban egy vonzó nővel, aki nem ismer lehetetlent. Mintha a két, egymás elveszejtésére fölesküdött férfi, Kane és Abel titáni küzdelme zajlana tovább a következő évtizedekben, új szereplőkkel. Florentyna Rosnowski, Abel lánya, apja minden eltökéltségét és energikusságát örökli ugyan, de a vagyonából egy centet sem. Csak a saját okosságára, szépségére és mindenekelőtt vasakaratára támaszkodhat akkor is, amikor olyan célt tűz maga elé, amely mellett a néhai Kane és Abel ambíciói egyaránt eltörpülnek, Florentyna minden földi hivatalok legmagassabbikáért indul harcba. Elhatározza, hogy ő lesz az Egyesült Államok első elnöknője…

Az első kötet két ember életét követi nyomon, egészen születésüktől halálukig, az egyik egy bostoni milliomos bankár csemete, a másik egy nincstelen lengyel gyerek, akit bezárnak a németek, elhurcolnak Szibériába az oroszok, és egy francia orvos segítségével sikerül megszöknie Törökországba, majd onnan felkerül a Black Arrow hajóra, és Amerikába utazik, ahol megcsinálj a maga szerencséjét, mint szállodalánc-tulajdonos és igazgató. Ellenfele, William gyerekkora sokkal nyugodtabb, bár apját hamar elveszíti (a Titanicon utazik), és meggyűlik a baja a mostohaapjával, aki kiforgatja anyját a vagyonából, előremenetele az iskolában igencsak sikeres. Később apja bankjának egyik igazgatója, és ebben a minőségében kerül kapcsolatba Abellel, akinek a barátja a válság idején öngyilkos lesz, mert nem kapta meg a banktól a kölcsönt. Abel William számlájára írja a dolgot, és innen kezdődik életük végéig tartó párbajuk, aminek során megmentik és tönkreteszik egymás életét valóban. Ám Abel lánya, Florentyna, aki sok szempontból hasonlít apjára, és William fia, Richard egymásba botlanak...



Ez a kötet az első felében párhuzamosan folyik a Párbaj történetével, ugyanazon időszakot, ugyanazon eseményeket mutatja, csak egy kicsit más szemszögből, egy másik oldalról. Végigkövethetjük Florentyna gyerek- és fiatalkorát, és ez a kötet most sokkal inkább rá koncentrál, ő emelkedik ki a főszereplők közül. Archer épp olyan zseniálisan vezeti a lány életútját - elsősorban a karrierjét -, mint tette azt az apjáéval és az apja ellenfelével. 

Olvasmányos, jól megírt, igazi Archer-regény. Aki olvasott már tőle, pontosan tudja, mire számítson tőle, és ez a regény se több, se kevesebb az elvártnál. Meglepően jól sikerült folytatás - bár a Párbaj talán egy hajszálnyival jobban tetszett. Archert a kedvenceim között tartom számon, mint írót (bár kicsit meg is vagyok rá orrolva néha, mert nem látom, hogy merne újítani), és a regényei közül az egyik kedvencem ez a kötete sem - második olvasásra sem okozott csalódást :)

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes