Látnivalók a Duna mentén

Könyvajánló - Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila: A Duna mentén

"A Duna mentén tájképi, természeti és kultúrtörténeti értékek, építészeti remekművekben gazdag városi központok, szinte még érintetlen folyópartok, szigetek, kiterjedt hegyvidéki erdőségek, világörökségi helyszínek sorakoznak."

A Kossuth Kiadó egy újabb gyönyörű albumot hozott, melynek szerzői Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila. A szerzőpáros előző kötetében megmutatott nekünk 150 különleges építményt és mesélt kicsit a történetükről. Izgalmas válogatás a Kárpát-medence történelméből. Ha lemaradtatok róla, íme egy kis ízelítő:

Várak és erődtemplomok a Kárpát-medencében

Legújabb könyvükből, A Duna mentén című kötetből a folyó kincsekben gazdag partvidéki látnivalóiból mazsolázhatunk. A folyó középső szakasza, Dévénytől Vaskapuig hat országot szel át, menet közben pazar természeti kincsekkel, szigetekkel, erdőségekkel, világörökségi helyszínekkel, városokkal találkozunk.

Mielőtt a szerzők sorra vennének néhány helyet a parton, megtudhatunk néhány dolgot a folyó keletkezéséről, hasznosságáról, kihasználtságáról. A kötet első helyszíne Dévény vára, melyet a Duna és a Morva összefolyásánál található magaslatra építettek IV. Béla király idején a tatárjárás után. Már csupán tekintélyes falai közül maradt meg valamennyi miután a 19. század elején felrobbantották.

Ezt követi a Pozsonytól csupán 8 km-re található Oroszvár, mely a windsori kastély mintájára épült neogótikus stílusú Zichy kastélynak ad otthont. Ezt követi egy kis ismertető a szlovák fővárosról, majd néhány település, mint például Gutor, Somorja, Csallóközcsütörtök vagy Jóka, ahol egy eredetileg hajómalomnak épült lábas malom áll szép állapotban. (Lásd a fenti képen) Szakszerű felújítással még ma is működne.

Helyet kapott a kötetben Magyarország legnagyobb szigete, Szigetköz és olyan városok, mint Mosonmagyaróvár, Hédervár vagy épp Lébény, ahol megtalálható hazánk egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke a Szent Jakab templom (lásd fent). Ezután teszünk egy kirándulást egy műemlékekben gazdag, gyönyörű városban, Győrben, ahol sétálhatunk egy jót a barokk belvárosban mesés paloták között, ahol a sarokerkélyek az egykor itt élő olasz mesterek lenyomatai.

tatai_va_r_e_s_tatai_to.jpg

A Duna parton található városok közül nem maradhatott ki Komárom és Komárno sem, valamint Esztergom a gyönyörű bazilikával, Visegrád a fellegvárral és Tata, ahol Mátyás király késő gótikus rezidenciává alakíttatta a tóparti várat (lásd fent), mely ma is meghatározó jelképe a városnak. Akadnak a kötetben bájos falvak, melyek környezete közkedvelt kirándulóhely, mint például Zebegény vagy Dömös.

Ezeken túl is találunk érdekes, szép, különleges helyeket, többek között a Kisoroszi Szigetcsúcs, Szentendre, Dunaföldvár, Kalocsa, Gemenc vagy Mohács és természetesen nem maradhatott ki belőle a magyar főváros, Budapest sem, ahol a Duna által kettészelt város csodálatos panorámáját az UNESCO kulturális örökséggé nyilvánította.

Egy izgalmas, színes, gyönyörű fotókkal illusztrált album, mely végigvezeti az olvasót a Duna egy szakaszán, hogy kedvet hozzon egy-egy klassz kiránduláshoz hazánkban vagy határainkon túl.

aduna_menten4mborito_kiajanlasba_20210726_1324_48.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Tetszett, amit olvastál? Érdekelnek újdonságok? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes