Frankenstein rém nehéz fejtörői és rejtvényei

 Könyvajánló - Dan Moore: Frankenstein rém nehéz fejtörői és rejtvényei

Ez a rejtvénygyűjtemény próbára teszi a megfigyelő és a logikai képességedet!
A fejtörők Mary Shelley közismert regénye, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz témájára épülnek, és egyfajta metszetet kínálnak a viktoriánus korról.
A gyűjteményt Dan Moore, hivatásos rejtvényszerkesztő állította össze (és ellenőrizte többszörösen).


Mary Shelley, aki sosem járt iskolába, a bejárónőjük tanította meg írni és olvasni, és tudását autodidakta módon apja hatalmas könyvtárából szerezte, már gyerekként érdeklődve hallgatta a rendszerint náluk, apja, William Godwin író, újságíró, filozófus házában összegyűlt művészek, tudósok, gondolkodók beszélgetéseit. Mindössze 20 éves volt, amikor későbbi férjével, a költő Percy Bysse Shelley-vel Lord Byronnál vendégeskedtek Svájcban - itt írta meg fő művét, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című viktoriánus rémregényt, állítólag egy álmát írta meg benne.

A történetben az elvont tudós, Victor Frankenstein létrehozza a teremtményét, a több mint 240 cm magas, különféle holttestekből összevarrt lényt, akitől ő maga is elborzad, és magára hagyja. A lény bejárja a fél világot, hogy bosszút álljon Victoron, amiért magára hagyta őt, megöli a szeretteit. Végül Victor belemegy, hogy alkot neki egy társat, ám elpusztítja inkább. A rém éktelen haragra gerjedve ismét a tudós szeretteit, ismerőseit kezdi megölni, és üldözőbe veszi a rémült tudóst, majd végül ahogy meglátja a már elhunyt Victor holttestét, és haragja mégsem csillapodik, magától is iszinyodva véget vet nyomorúságos életének. Röviden és tömören erről szól Mary Shelley nagy klasszikusa, és Dan Moore, az ismert rejtvényszakértő ezen történet keretébe foglalva alkotta meg a kötet rejtvényeit.

Különféle kategóriákban dolgoztatja meg az agyunkat, és mindegyik rejtvény valami módon Frankensteinhez kötődik. Akadnak memóriagyakorlatok, számolós feladványok, logikai rejtélyek, megfigyelőképességre alapozók és képzelőerőt igénylők, kreativitást próbára tevők, és a problémamegoldó képességet is megdolgoztatók. Ahhoz, hogy sikeresen meg tudjuk oldani a könyv feladványait, nem szükséges ismerni a regényt feltélenül, de némi általános műveltség nem árt némelyikhez. A kötetben van két ördögien nehéz feladvány is, amelyek megoldása csak egy perforációval lezárt oldalpáron látható - ezeket pl. nem sikerült megoldanom, mert mindkettő igényel olyan alapból meglévő ismeretet, ami nekem nem volt meg. 


A maradék 180 körüli (nincs benne a könyvben pontosan, nincsenek számozva a rejtvények, de általában egy oldalra egy jut, néha akad kétoldalas rejtvény, de van, hogy egy oldalon kettő is van) rejtvény változatos, nem csak a fajtájukban, de nehézségükben is, akadt, amit ránézésre megoldottam, máshoz meg többször vissza kellett térnem, mire rájöttem. A kötet végén találhatóak a megoldások. 

Kifejezetten jó élmény volt lapozgatni ezt a könyvet, megoldani a feladványokat, tényleg jól összerakott rejtvények és fejtörők vannak benne. Mi párommal mindketten nagyon szeretjük a rejtélyeket, rejtvényeket, nem véletlen, hogy a legtöbb "szabadulószobás"-rejtélymegoldós társasjátékot is kijátszottuk már, mindketten élvezettel fejtegettük ezeket is, néhol együtt, de külön-külön is. (Szigorúan megtiltottam neki is, hogy belefirkáljon a könyvbe, ha szükséges volt, akkor egy külön lapra lemásoltuk a feladványt. Egy ilyen szép kiadványt nem firkálunk össze :)) Ráadásul nagyon jó ötleteket adnak saját készítésű feladványokhoz is. :) 


Biztos vagyok benne, hogy ha valaki szereti a rejtvényeket, az örülni fog ennek a kötetnek is, ráadásul tizenévesek is nem kis haszonnal forgathatják. Amellett, hogy tényleg jó fejtörők vannak benne, igényes, gyönyörűen illusztrált, kemény kötésben megjelent munka, amelyet a Kossuth Kiadó hozott el nekünk Ambrose Montanus fordításában.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes