Túlélők könyve

Könyvajánló - Clive Gifford: Túlélők könyve

Tippek, ha a túl akarod élni a legmostohább körülményeket is.


A munka monotonitásából, a lakás, a ház négy fala közül évről évre egyre többen akarnak kicsit kiszakadni. Van, aki beéri pár órányi elszakadással, legyen az akár sport, akár egy kisebb túra a természetben. De vannak, akik nagyiparban űzik a kikapcsolódást és megindulnak a vadonba egy heteken, akár hónapon át tartó kalandra. Akadnak, akik gondolkodás nélkül vetik bele magukat az idegen terepbe, de szerencsére többen vannak, akik igyekeznek megismerni a vadon veszélyeit és felkészülni a legrosszabbra is.

Clive Gifford összeállított egy túlélő kisokost Túlélők könyve címen, amelyben a legfontosabb teendőket mutatja be, ha veszélybe kerülnénk a természetben. Hét fejezetre bontva ismerkedhetünk különféle túlélési technikákkal, de hogy érdekesebb legyen a kötet, olvashatunk nevezetes túlélőkről is. Repülőgép-szerencsétlenség túlélői egy sivatagban, egy nő, aki télen a Sziklás-hegységben rekedt öt napra, de még a világhírű sarkkutatónak, Ernest Shackleton kapitánynak is jutott hely a könyvben.

Az első fejezetben a sivatagi túlélés kerül terítékre. Képzeljük el, hogy elvesztünk a világ legnagyobb forró és száraz sivatágában, a Szaharában. Mivel kell itt megbirkózni? Forróság, tűző nap, vízhiány, éjszakai hideg, homokvihar es veszélyes állatok. Nem semmi lista. De Giffordtól megtudhatjuk miként találhatunk vizet, hogyan keressünk menedéket, miként küldjünk meg a viszontagságos időjárással, mit ehetünk meg, milyen állatokkal találkozhatunk, de azt is megtudjuk hogyan kereshetünk emberi nyomokat vagy hogyan kérjünk segítséget háromszög alakba helyezett tüzeket használva.

A következő fejezetekben tippeket kapunk a túlélésre, ha elvesznénk a Sziklás-hegységben, az Amazonas dzsungelében, a Sarkvidéken, vagy ha hajótörést szenvednénk a Csendes-óceánon, netán bolyonganánk Ausztrália belsejében. Bár egy-egy helyszín veszélyei vannak a középpontban, a trükkök bárhol alkalmazhatók. Előfordulhat, hogy egyszer kinn rekednénk a fagyos időben a természetben, netán megsérülnénk, például kificamítanánk a bokánk túrázás közben vagy tragédia történne a nyaralás alatt a nyílt tengeren. 

A borító telitalálat, imádom. Szépek a színek, figyelemfelkeltő az egész, a különféle veszélyforrásokkal, a medvével, tűzzel, cápával együtt pedig vonzza a tekintetet.  Ez egy érdekes, információgazdag kötet, de a tartalma nem lesz elég egy igazi túlélőtúrához. Amire viszont jó, hogy alapokat adhat, hogy milyen terepen, milyen problémák jöhetnek elő, amikre lehet, hogy nem is gondolnánk.

139488021.jpgKöszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Fordította: Árokszállásy Zoltán

Kövess minket Facebookon!

SAS túlélési könyv, ami a tenyeredben elfér

Bear Grylls tudása legjava a túléléshez egyetlen könyvben

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes