Berchtesgaden - A náci vezetők paradicsoma

 Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Berchtesgaden Nemzeti Park (Németország)

Németország délkeleti csücskében, az osztrák határ mellett fekszik az ország egyik legkivételesebb gyöngyszeme, a Berchtesgaden Nemzeti Park, amelynek közelében a Sasfészek is volt, és számos magas rangú náci vezető nyaralója.




A terület 210 négyzetkilométert foglal el a Berchtesgadeni Alpok részén, három völgyön átívelve. A parkot 1978-ban hozták létre, 1990-től meg az UNESCO Bioszféra Rezervátum program része. A nemzeti park egészen az osztrák határig tart, és mára teljesen lakatlan, csupán éttermek és kolostor fekszik a területén, közvetlen határában pedig Berchtesgaden városa. 1910-ben természetvédelmi oltalom alá került, majd a második világháború idején Hermann Göring, aki többek között erdészeti és vadászati miniszter is volt, hat másik területtel együtt kiemelt védelem alá helyezte hivatalosan - a gyakorlatban ez annyit jelentett, hogy a harmadik birodalom urai ezeket az erdőségeket használhatták vadászati és privát pihenési célokra. 



A nemzeti park egyik látványossága a közepén elterülő Königssee, egy glaciális tó, amely legmélyebb pontján 190 m mély, 1,7 km széles és 7 km hosszú természetes állóvíz, egyetlen apró szigettel. A tónál keletkező visszhang világhírű. A tó elég magasan fekszik a hegyek között, és viszonylag mély is, ezért a vize elég hideg, de a nyári napokon lehet benne fürdőzni. Elektromos meghajtású sétahajó közlekedik rajta, amivel akár egy egész napos program is eltölthető. 


Itt fekszik a Watzmann-hegymasszívum is három csúccsal, a 2713 m magas Mittelspitzével, a 2712 m magas Südspitzével és a 2651 m magas Hocheck csúccsal. A hegyhez kapcsolódik egy legenda is: ha Berchtesgaden városából, a parktól északra fekvő városból nézzük a hegyeket, akkor az Alpok különféle csúcsai veszik körbe a területet. Jobbról balra egymás mellett sorban állnak a "család" tagjai, bal oldalon az asszony, jobb oldalon a király és köztük a gyermekeik. A legenda szerint egykor a kegyetlen Waze vagy Wazemann király uralkodott az országon. A feleségével és gyermekeivel együtt félelmet és borzalmat ébresztett az emberekben. Amikor egy parasztcsaládot lovával összetaposott, a parasztasszony elátkozta őt, hogy Isten kővé változtassa a királyt és családját. Ezután a föld megnyílt, tüzet köpött, a király és családja kővé változott. Egyes legendák szerint, a Königssee és az Obersee a királyi család összefolyt véréből keletkezett. A történet felbukkan több német irodalmi műben is, a helyi folklórban és legendáriumban viszonylag ismert és fontos szerepet tölt be.



A Watzmann lábánál fekszik az 1100-as években épített híres Szent Bertalan zarándoktemplom is, amely a sétahajóval megközelíthető, mellette étterem található a helyi ételekkel főképp. A Königsseeről a sétahajóval eljuthatunk az Oberseehez is, és megcsodálhatjuk az Eiskapellét, vagyis a Jégkápolnát, ami valójában egy gleccser maradványa. A területen rengeteg séta- és túraút vezet, sok szép kilátás nyílik az élővilágban gazdag völgyekre. Mindenképp érdemes egyszer ellátogatni oda. :)
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes