Bear Grylls tudása legjava a túléléshez egyetlen könyvben

Könyvajánló - Bear Grylls: Életben maradni

Bear Grylls a világ szinte minden táját bejárta, végtelen számú kalandjáról könyvek, tv műsorok egész armadája ismertet meg minket. Ezúttal megpróbálta az összes titkát és tudását belepréselni egyetlen könyvbe. Az Életben maradni olvasói többek között megtudhatják, hogyan ússzák meg a modern világ számtalan veszélyét, hogyan éljenek túl egy terrortámadást, vagy hogyan autózzanak ismeretlen, úttalan utakon.

Bear Grylls tudása legjavát a SAS-nél (British Special Air Service), a brit különleges légi erőknél szerezte, ahonnan leszerelték, miután egy ejtőernyős balesetben három helyen eltört a gerince. Ebből sikerült talpra állnia és '98-ban a legfiatalabb britként, 23 évesen megmászta a Mount Everest-et. És itt nem állt meg a rekorddöntögetésben. 8000 méter magasan megebédelt egy hőlégballon aljára rögzítve, majd motoros ernyővel átrepült a Mount Everest felett. 

A világhírt végül A túlélés törvényei című tévéműsor hozta el neki. Azóta pedig számos könyvben és tv-show-ban mutatta meg izgalmas, veszélyes, félelmetes kalandjait, és tanítja nézők, olvasók millióit a túlélés fortélyaira. Az elmúlt évtizedekben bejárt hegyeket, óceánokat, vadregényes tájakat, dzsungeleket. Kalandozott a bolygó legkegyetlenebb területein, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett arról, hogyan maradhatunk életben. Erről szól a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent, Életben maradni című könyve, amelyben összeszedte a legfontosabb információkat, tanácsokat, melyek segíthetnek átvészelni egy-egy életveszélyes szituációt.

"A legteljesebb túlélési tanácsadó minden elképzelhető helyzetre"

Az első fejezetben az életben maradás alapjait taglalja. Többek között fontos tippeket kapunk arra nézve, hogyan tudunk spórolni az energiánkkal, hogyan állítsuk össze a tökéletes túlélőkészletet, vagy hogyan tudunk vizet szerezni, tisztítani, hogyan gyújtsunk és oltsunk el tüzet, és ami sok esetben talán a legfontosabb, hogyan építsünk átmeneti szállást. Elveszve a vadonban az ivóvíz mellett, a legfontosabb az élelemszerzés. Egy-egy rész foglalkozik azzal is, hogyan ismerhetjük fel a mérgező növényeket, miként foghatunk halat, hogyan ejtsünk csapdába állatokat, majd hogyan tartósítsuk a megszerzett élelmiszereket. Kitér az önvédelem módszereire is, akár közelharcban, akár fegyveresen. 

"Lassan járj, tovább érsz!
Ne izzadj, ne reszkess!
Körültekintően tervezd meg az útvonalad!
Ne cipekedj!
Keveset egyél, de gyakran!"

A következő részt a megmeneküléseknek szenteli a szerző. Tudod mit kell tenni, ha eltévedtél? Hogyan stoppolj biztonságosan, vagy miként tartsd karban autót, hogy aztán úttalan utakon se legyen gondod? Mit tennél, ha vízen kéne menekülni? Megmutatja, hogyan építsünk tutajt, és miként maradhatunk életben a mentőcsónakunkban. Ritkábban előforduló esetekre is kitér. Mint például helikopteres, repülőgépes landolás vész esetén, vagy ha minden kötél szakad, hogyan kell ejtőernyős ugrást végrehajtani. És persze egy hegyi kirándulás során is beüthet a krach, így nem árt tudni, hogy ereszkedjünk kötélen vagy másszunk egy sziklafalon.

A harmadik részben a különböző terepeken való túlélés kerül sorra. Mit tegyél, ha elakadsz a hóban, a sivatagban, a dzsungelben? Hogyan kelj át egy folyón? Hogyan van esélyed túlélni, ha egy barlangban rekedtél? És, ha beomlik egy alagút és ki kell tartanod, amíg megérkezik a segítség? Mit kell tenned a föld alatti túléléshez? Ezekre a kérdésekre is mind választ ad Grylls könyve. Ebben a kötetben tényleg szinte minden helyzetre kapunk túlélési tippeket.

"Ismerd fel a lavinaveszélyes lejtőket!
Ha veszélyes terepen jársz, legyen nálad szonda, ásó és jeladó!
Óvatosan, de gyorsan haladj!
Ha még csak formálódik a lavina, siess magasabban fekvő
vagy oldalirányú helyre!"

A negyedik részben még a természeti katasztrófákra is kitér. Magyarországon ezekre kevés esély van, de manapság egyre könnyebb eljutni olyan tájakra, ahol belefuthatunk olyan katasztrófákba, mint földrengés, vulkánkitörés, lavina, cunami, homokvihar, futóhomok. Sajnos azonban a következők itthon is bekövetkezhetnek, így nem árt, ha akad egy-két hasznos tanács a zsebünkben erdőtűz vagy árvíz idejére. Sőt, az is előfordulhat, hogy egy égő házból kell kimenekülnünk. Az állattámadások, mint kutya, cápa, krokodil és medve, mellett arra is kitér, mit tegyünk emberrablás vagy egy terrortámadás esetén.

"Ha az erdő sokféle állata mind egy irányba mozog,
akkar menekülnek valami elől.
Fuss a szél felé, ha az a tűz felé fúj! Fuss rá merőlegesen,
ha a tűz felől fúj!
Keress természetes tűzpásztát!
Lefelé menekülj, ne felfelé!"

Az utolsó fejezet a mindennapokban is bármikor hasznossá válhat. Ezt a fejezetet a vészhelyzetek kezelésének szentelte Grylls. Olyan mindennapos, apró sérülésektől indulva, mint a vízhólyag megúszása, az életveszélyes vérzéseken keresztül eljutunk a sebek összevarrásáig, és megtudhatjuk, hogyan lássunk el egy égési sebet vagy hogyan kezeljük a túl magas testhőmérsékletet, a kihűlést és a fagyást.

Az ember, amikor tragédiákkal, katasztrófákkal találkozik, akár a tévében, az újságokban, az interneten, mindig arra gondol, hogy ez velem nem történhet meg. Sajnos az élet nem ennyire kiszámítható, ezért nem árt, ha van némi fogalmunk a túlélésről.

4209811_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Jaffa Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Még több minden érdekel a túlélésről? Kattints és ismerd meg a SAS túlélési kézikönyvet!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes