Üdítő könyvek nyárra

 Ismét itt a nyár, a forróság, ami néha már-már elviselhetetlen kategóriába esik, ilyenkor pedig jól jön egy olyan könyv, ami borzongat vagy elfeledteti kicsit a hőséget, akár otthon, akár a vízparton, kiszakadva a nyáron megszokott könnyedebb, romantikus, chick-lit könyvek világából. Nézzünk néhány frissebb kiadást!

Borzongató könyvek


James Patterson, J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Az idei év egyik legjobb, és részemről egyik legjobban várt krimi-thrillere volt ez a könyv, amelyet az Agave Könyvek csapata hozott el nekünk. Aki szereti a pörgős, magával ragadó, hajszás sorozatgyilkosos könyveket, amelyek elég erős pszichológiai beütéssel is rendelkeznek, ne keressen tovább: ez lesz az egyik legjobb választás!

Lars Kepler: Lázár
A svéd szerzőpáros Joona Linna sorozata a 7. kötetéhez ért, ebben Linna nagy ellenfele, nemezise, Jurek Walter történetét folytatják (és zárják le). Érdemes a Homokembert legalább elolvasni előtte, mert az a kötet tekinthető valamilyen szinten az előzményének, abban ismerjük meg Jurek Waltert, itt pedig a végjáték olvasható. Magával ragadó és pörgős skandináv krimi, épp olyan, amilyet Kepleréktől megszokhattunk!

Harlan Coben: Az ártatlan
Ezt a könyvet kb. 15 éve olvastam először (az első magyar kiadása más címen volt: Az ördög játszótere), és ez volt az első modern krimim. Én addig elkönyveltem, hogy nem szeretem a krimiket, mert csak AC, Sherlock, meg hasonló "klasszikus" krimikbe futottam (amelyek nem rosszak, egyszerűen én nem szeretem túlságosan őket, túl egyszerűek számomra, filmen viszont pont bejönnek a hasonlók), vagy pedig az elég gyenge és vérszegény, 60-70-80-as évekbeli magyar szocialista krimikezdemények emelhettem le a polcról. Aztán szembejött ez a kötet, épp nem nagyon volt mit olvasni, és innen kezdve Harlan Coben a mai napig egyik kedvenc szerző, és rájöttem, hogy nagyon is szeretem a krimit, a modern krimit, ami más, mint amiket addig láttam. A Netflixen fut egy sorozat most a kötetből, ennek örömére a Jaffa ismét kiadta nálunk. Csak ajánlani tudom!

Jozef Karika: A hasadék
A szlovák szerző ebben a kötetben egy olyan történetet mesél el, amely valakinek az élményeit dolgozza fel, amivel megkereste őt. Egy jól megírt, magával ragadó misztikus thriller, ami pont azért ijesztő, mert az ismeretlentől való félelemre hat, arra, amikor már nem tudjuk, mi a valóság, mi nem, megőrültünk, vagy tényleg történt valami? A könyv hatására még különféle túrák is szerveződtek, hogy felkeressék az említett helyszíneket, hogy végül ezekből lett-e valami, és ha igen, mi lett a hatásuk, nem tudom. 

Ann Cleeves: Hollófekete
Láttátok esetleg a Shetland c. sorozatot? Na, annak ez a regény az alapja. Egy hideglelős, izgalmas, pörgős krimi, ami a ködös és különleges Shetland-szigeteken játszódik. Már maga a misztikus helyszín is fontos alapját adja a történetnek és a hangulatnak, letehetetlen, borzongató krimi!

Magukkal ragadó lírai kötetek
A nyári hőségben nem csak a hűvös borzongás, hanem az egészen más világokba, élethelyzetekbe rángató, szépen megírt szövegek is üdítően hathatnak.

Einar Kárason: Viharmadarak
Az izlandi szerző gyönyörű stílusban tárja elénk egy megtörtént eset részleteit: egy izlandi halászhajó elképesztő erejű jeges tengeri viharba keveredik, és a hajó folyamatos megtisztítása a jégtől nagyon hamar valódi élet-halál harccá növi ki magát, ahol a tenger mindenáron el akarja pusztítani a tengerészeket. Szenvedésről és sziszifuszi, fárasztó munkára ennyire szépen még talán nem is írtak, hihetetlenül magával ragadó a kötet, én is ott voltam ezen a jeges hajón miközben olvastam.

Liz Moore: Hosszú, fényes folyó
Magát a sztorit tekintve akár thriller is lehetne, de a stílusa miatt egy reménytelen családi dráma inkább. Drogfüggőségről, sorozatgyilkosságról, a rendőrség aljasságáról, jó és rossz zsarukról, korrupcióról és a kihasználható emberek végletekig való kihasználásáról szól, ez ellen próbál küzdeni a főszereplő, miközben a húgát is szeretné megtalálni. Nyugodt, de erőteljes hangvételű írás.

Theresa Anne Fowler: Rendes környék
Ez itt egy rendes környék. Egy kissé rasszista, egy kissé kirekesztő, egy kissé intoleráns, egy kissé sznob, egy kissé kotnyeles, de ez egy rendes környék. Mint minden rendes környék. Itt szeret egymásba két fiatal, amit a családjuk és a rendes környék nagyon nem néz jó szemmel - és ez végül tragédiához vezet. Mert egy rendes környék árgus szemekkel figyeli a környéket, hogy megtartsa a "rendességét" - és minden, ami "rendellenes", nem oda való.

Rachel Cusk: Körvonal
Rendkívül különleges kötet, amit épp a napokban fejeztem be. A történet szerint egy írónő Görögországba utazik, hogy ott egy írótábort tartson, és minden egyes történet a regényben egy-egy, ezen a kurzuson vagy táborban részt vevő emberről szól. Egy rendkívül különleges hangulatú könyv, ami leginkább a főszereplőnek és mesélőnek, Faye-nek köszönhető, megkockáztatom, hogy hozzá hasonló elbeszélővel még nem is találkoztam. Töredezett, körvonal nélküli könyv, de ez rendkívül jól áll neki.

Kazuo Ishiguro: Vigasztalanok
A japán születésű Nobel-díjas brit szerző egyik első regénye ez, amely mégis csak most kapott magyar fordítást. Egy hihetetlenül bosszantó szereplőkkel teli, mégis magával ragadó történet egy fiktívnek tűnő, meghatározhatatlan helyen lévő városban, ahol mindenki vigasztalan, és mindenki az épp odalátogató nagy zongoristától, Rydertől várja a megváltást, aki maga csak sodródik az eseményekkel, mit sem értve, épp, mint az olvasó.

Szédítő non-fictionök

Néha nem csak a kitalált, fiktív világok tudnak magukkal ragadni, épp annyira varázslatos és elbűvölő, vagy épp félelmetes és érdekes lehet a valóság.


Karin Bojs: Az én európai családom
Izgalmas, érdekes utazás ez a svéd szerző családján keresztül az egész világ emberi fejlődésének nyomába, genetika, származás, haplocsoportok, számtalan érdekes történet a régészet és a genetikai kutatások kapcsolatáról. 

Carlo Rovelli: A tudomány születése
Mi is a tudomány? Hogyan született? Kik voltak - tudomásunk szerint - az első tudományos értelemben vett gondolkodók? Lehet furcsa, de nem volt mindig is tudomány, ahogy nem volt mindig is vallás. Rovelli elsősorban Anaximandrosznak, a kb. 2600 éve élt görög filozófusnak és tudósnak tulajdonítja a tudomány alapjainak a lefektetését, amelyek közül a legfontosabb a kételkedés. Izgalmas, olvasmányos stílusú könyv egy nagyon érdekes korszakról, elméleti, filozófiai kérdésekről.

Fallon, az agykutató az ötvenes éveiben ráébred, hogy éppen olyan az agya, mint a pszichopatáké, amennyiben ez egyáltalán egy létező fogalom. Mégis miben nyilvánul ez meg, mennyit számít a környezet, és hogy birkózik meg ezzel a ténnyel saját maga? Mi az a pszichopátia? Ezekről szól ez a könyv, meglehetősen szabad stílusban.

Gavin de Becker: A félelem adománya
A szerző biztonsági szakember, aki bemutatja, hogy sokszor mennyire fontos - és életmentő - a félelmeinkre és a megérzéseinkre hallgatni. Hogy amikor sétálunk az utcán hazafelé, és hirtelen úgy érezzük, valaki figyel, valaki követ - akkor valószínűleg tényleg ez történik, és az évezredek során megtanultuk tudat alatt dekódolni a jeleket. Persze sokszor átver az agyunk, és semmi hasonló nincs, de mi van, ha nem téved? Mi van, ha az egyik sötét kapualjban valóban megtámadnak? Erről a megérzésről és a félelemről, mint életmentő érzelemről szól ez a kötet.

Albert Moukheiber: Az elme trükkjei
Ez a könyv lerántja a leplet az agyunkról, és arról, hogy mégis hányszor ver át minket. Hogy mennyire nem valóságos amit gondolunk sokszor, hogy miért ennyire eltérőek a szemtanúk vallomásai, holott elvileg ugyanazt látták, hogy miért és hogyan változnak az emlékeink. És közben bemutatja, hogy mennyire fontos a tudatosság, a kételkedés - a saját, gyors ítéleteink elemzése, az ezekben való kételkedés, átgondolás. Szórakoztató és érdekes kötet arról a különleges, 1,2-1,3 kg-nyi biomasszáról, amit a koponyánkban hordunk.

Ez volt a nem hagyományos nyári könyvajánlónk. Olvastátok már valamelyiket? Hogy tetszett? 

Kövessetek minket Facebookon, ha nem akartok lemaradni többek között a fenti kötetek, és sok más könyv ajánlójáról!






Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes