Tisztelt M. Úr!

Herman Koch Tisztelt M. úr! című regénye izgalmas, humoros, provokatív monológokból összeállított, több szálon futó alkotás, ahol M. úr (az elfeledett, öregedő író) egészen különleges narratívába kerül elhelyezésre: szomszédja szemszögéből láthatja az olvasó az egyén tulajdonságait, személyiségének főbb jellemzőit, sőt, még a legapróbb szokásairól is képet kap. Mi köze a szomszédnak M. úrhoz? Jó kérdés. Pedig valami köze van, az tuti, sőt, a főhős valaha nagy sikerű regényében taglalt eltűnési ügyhöz is.. de vajon mi, és miért pont most száll rá a szomszéd erre az emberre? A kiadvány az Európa Kiadó gondozásában jelent meg.

Könyvajánló - Herman Koch Tisztelt M. úr!

Szemtelen és provokatív regényt tart a kezében az olvasó. Herman Koch tudatosan kezeli ezt az eszközt a narráción keresztül, ami az első tagolást, a Tanárhalált jellemzi. (Egészen pontosan ezt is jellemzi.) M. úr hetvenes éveiben járó író, akinek korábbi bestseller művét - Leszámolás - elfelejtik lassan, ugyanúgy, mint magát M. urat is. A szomszédja szemszögéből látjuk az embert, M. urat, akinek szemtelenül fiatal felsége éppen elutazik, a szomszédnak pedig ez kapóra jön - saját bevallása szerint akár egy hét is elég lehet arra, amit tervez. De vajon mit tervez? 

Olvasmányélmény – igen, az írók olykor ezt írják a könyvük elejébe (…) Tartalmas olvasmányélményt. Nem tudom, Ön hogy van vele, de én igen ritkán élek át olvasmányélményt. Az olvasmányélmény szó hallatán olyasvalakit látok magam előtt, aki olvasás közben a térdét csapkodja az élvezettől.
Az olvasó ezzel szemben olvas. Ha a könyv jó, egészen belefeledkezik. Ez minden, ami egy könyvtől elvárható, Ha azonban az olvasó nem feledkezik meg önmagáról olvasás közben, és minduntalan az íróra kell gondolnia, akkor az a könyv nem sikerült. Az olvasmányélménynek ehhez semmi köze nincsen. Aki élményre vágyik, váltson jegyet a hullámvasútra!

Mindenesetre vitriolba vagy epébe mártott tollal került lejegyzésre, hogy a titokzatos szomszéd mit hogyan lát az írón, és ez a vélemény egyáltalán nem hízelgő, sőt. M. legnagyobb sikerét egy Jan Landzaat nevű ember eltűnéséről szóló művel aratta, ez kapta a fent már említett Leszámolás címet. Könyve főhőse középiskolai történelemtanár, akinek azután veszett nyoma, hogy világszép tanítványával viszonyt folytatott. Ezt a férfit utoljára akkor és ott látták, amikor ez a fiatal lány - miután a tanárt félig-meddig lepattintotta - új barátjával egy nyaralóban töltötték a téli szünetet. Igen, az ezzel a témával foglalkozó regény akkoriban M. úrból ünnepelt szerzőt avatott, áttörést hozott írói karrierjének, de mára a neve szépen lassan kikopott a köztudatból. Nem így a rejtélyes alsó szomszédja tudatából, aki állandó megfigyelés alatt tartja őt, és úgy néz ki, lehet valami köze a hírhedt eltűnési ügyhoz is. De vajon mi?! (Igen, a mű legnagyobb csavarja kíváncsitól nagyságrendekkel több szomszéd és az M. által írt bestsellerben szereplő közötti misztikus és bizarr összefüggés.)

A többi fejezet - Miért ír; Élet a halál előtt; Tanár a tábla előtt - Herman Koch aprólékosan adagolt (és továbbra is keserű epébe mártott) információi olyan végkifejlet felé sodorják a történetet, ahol minden mindennel összefügg, és minden, mindenhol meg van csavarva (előbb-utóbb). Néha csak egy picit. Éppenhogy. Alig-alig. De ennyi pontosan elég ahhoz, hogy a több szálon futó mű cselekményszálai összeérjenek, és az olvasó a végén azt mondja: ba+. (Bocsánat a vulgaritásért, én személy szerint ezt mondtam, most mit szépítsem.)

Néha eltűnődöm rajta, milyen lehet középszerűnek lenni. Elsősorban az érdekel, milyen lehet belülről, tehát mit érez maga a középszerű személy. Mennyire tudatosul benne önnön középszerűsége? Be van zárva a maga középszerű fejébe, és vadul rázza az ajtókat meg az ablakokat, hogy engedje végre ki valaki? Anélkül, hogy valaha, valaki meghallaná? Igen, sokszor úgy képzelem, mint egy rossz álmot. A középszerű elme tud a külvilág létezéséről. Érzi a fű illatát, hallja, amint a szél zörgeti a faleveleket, látja az ablakon behulló napfényt – de közben tudja, hogy az ő sorsa örökké bent maradni.

A cselekmény (rejtélyes sokszögű szerelmi történet, némi eltűnéssel bonyolítva) izgalmas, humoros, sőt, gyakran meghökkentő, a jelen Amszterdamjának és a benne élő embereknek mindennapjait hozza az olvasó elé, ami nekünk, bő ezer kilométerrel arrébb élőknek sem teljesen ismeretlen. A szereplők hétköznapi emberek, akik csupán ki akarnak próbálni ezt-azt, hogy azt érezzék: élnek egy kicsit. Hogy ezt milyen módon, milyen eszközökkel teszik: hát istenem, mindenki abból főz, amiből tud. Herman Koch azonban jól ismeri azokat a beidegződéseket, amelyeken egy ilyen "édes istenem, csak hadd próbáljam ki / csak hadd próbáljam meg, érezzem már végre egyszer én is azt, hogy élek egy kicsit" vállalkozások rendre elbuknak, és ezt igen érzékletesen az olvasó elé is tárja.

A műfaj meghatározása érzékeny téma, a könyv adatlapját moly.hu-ra feltevő személy nem is vállalkozott rá. Ez a sajátos humorral megkreált mű megítélésem szerint helyenként krimi / thriller, ami átmegy pszichodrámába, de az irodalmilag képzettebb egyének akár kafkai magasságokat is felfedezhetnek benne. 

A szerző, Herman Koch (Forrás: itt)

Első, 2009-ben megjelent regénye, A vacsora kirobbanó sikere után immár harmadik kötetét teszi le az olvasók elé Herman Koch, a kortárs holland irodalom új ünnepelt és népszerű szerzője. 

Megítélésem szerint A vacsora című művéhez méltó, ismét letehetetlennek bizonyuló regényt alkotott a Tisztelt M. úr! cselekményével. A sokszögű szerelmi ügy, a zaklatás, az eltűnés és az írói létforma különös egyvelege lett ez a mű, speciális humorral és látásmóddal, amely képes az olvasót saját gyarlóságaival (is) szembesíteni. Hiszen majdnem rólam (is) ír! Meg rólatok (is).

Olvassátok!



Köszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Cím: Tisztelt M úr!
Eredeti cím: Geachte heer M
Szerző: Herman Koch
Fordító: Wekerle Szabolcs
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalak száma: 464
Megjelenés: 2020. november 18.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635043040

Méret: 197 mm x 142 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes