Quentin Tarantino: A legendás rendező és munkássága

Könyvajánló - Ian Nathan: Quentin Tarantino, Hollywood brigantija

Quentin Tarantino, a filmtörténet egyik legmerészebb és leginnovatívabb alkotója.

Aki kicsit is képben van a mozik világában pontosan tudja, hogy kicsoda Quentin Tarantino. Vagy azért, mert imádja az egyedi, utánozhatatlan stílusát vagy épp az ellenkezője miatt. A lényeg, hogy a pasi egy legenda, korunk egyik legünnepeltebb rendezője számtalan rajongóval.

Ian Nathan nem kevesebbre vállalkozott, mint az öntörvényű művész, Tarantino harminc évnyi munkásságának bemutatása. Teszi mindezt egy igényes, gazdagon illusztrált gyönyörű albumban, aminek minden rajongó polcán ott a helye. Egy érdekes átfogó album a kezdetekről, rendezéseiről, szerepeiről, sikerekről és bukásokról, váratlan reakciókról és díjairól.

"A filmben emberi szívnek kell dobognia..."

Mondta ezt Tarantino és mindig ehhez is tartotta magát. A rendező forgatókönyvei, történetei mesterkéltek, mégis valóságszagúak, melyekben előszeretettel torzítja el az ismert, kedvelt műfajokat. Viszont egy valami minden művében közös: mindegyikben központi szerepet játszik az emberi esendőség.

A kötet elején kapunk egy kis ízelítőt gyerekkorából, anyja félresikerült házasságaiból, s arról is, hogy miként váltak filmek a szenvedélyévé. Már gyerekkorától kezdve falta a filmeket. Minden műfaj érdekelte, falta a helyi "gettómoziban" a kung-fu, a blaxploitation és horror filmeket, a művészmoziban pedig az olasz, francia filmeket. Itt ragadták magával többek között Godard alkotásai.

Nemcsak a filmekből tanult, mellette imádott olvasni is, rendkívül magas intelligenciával rendelkezett. Nem meglepő hát, hogy az iskola untatta és mindig kicsit kívülálló volt. Tizenötévesen végül megtette az első lépéseket a vászon felé, pontosabban a színészet felé, amikor jelentkezett a helyi közösségi színházba, de ez csak az első lépés volt. Ezt követték a James Best Theatre Center tanórái és ennek a helynek köszönhetett pár kisebb szerepet is tévésorozatokban. Tízévnyi tanulás után zsákutcába került a színészi karrierrel, de a rajongói legnagyobb örömére, ekkor kezdett el a rendezői munka felé kacsingatni.

"Én nem más színészekért rajongtam" - mondta. "Hanem olyan rendezőkért, mint Brian De Palma. Elhatároztam, hogy nem szerepelni akarok a filmekben, hanem én akarom elkészíteni őket."

 A kötetben több olyan film, rendező és színész is említésre kerül, akik nagy hatással voltak rá. Többek között azt is megtudjuk milyen volt egy rendhagyó videokölcsönzőben dolgozni, hogyan születtek meg sorban az ötletek, hogyan került hozzá Roger Avary kezdetleges forgatókönyve, melyből megszületett egy ötszáz oldalas "agymenés", amiből végül három kiváló filmet hozott össze (Tiszta románc, Született gyilkosok, Ponyvaregény).

Rengeteg érdekes kérdésre kapunk válasz. Például, hogy miért döntött úgy, hogy John Travoltát akarja a Ponyvaregénybe, hogyan indult be a karrierje hála a Kutyaszorítóban (fenti kép) című alacsony költségvetésű filmnek, majd érkezett egymás után három ütős forgatókönyv, a Tiszta románc, a Született gyilkosok és az Alkonyattól pirkadatig. A '90-es évek Hollywoodjára hatalmas hatással volt újszerű látásmódjával, egyedi filmjeivel.

"Tarantinónál az erőszak szerves része egy kaján humorú világnak, ahol bármi megtörténhet - és meg is történik." - Mick LaSalle

Megtudhatjuk mit reagált Samuel L. Jackson, mikor először olvasta a Ponyvaregény forgatókönyvét. Kapunk egy szeletet a buliszerű hangulatról, ami a film bemutatásával járt és azt is, hogy vált ettől a ponttól fogalommá Tarantino neve, stílusa. Amit követett két újabb siker, a Négy szoba és a Jackie Brown. Ezt hat évnyi böjt követett. Mindenki azt gondolta, hogy leáldozott "szórakoztatóan mocskos filmek" kora. De tévedtek, mert Tarantino visszatért egy ütős, harcművészeti filmek stílusát hozó akciófilmmel. Sejtitek már miről beszélek, ugye? Hát persze, hogy a Kill Billről!


"Az 1. rész minden grandiózussága és dühe, a túlzások és a viccek ellenére gondosan felépített egy mitológiát, a második felvonás pedig az ebben élő karakterekről szólt."

 Ezzel nem ért véget a rendező kalandos útja, jöttek sorban a további filmek, a Sin City, a Grindhouse, amelyekről szintén kapunk kulisszatitkokat. Mint például, hogy a Grindhouse: Halálbiztos című film forgatására a zenegépet Tarantino otthonából szállították a helyszínre. Újabb apró morzsa, hogy kicsit jobban megismerjük a művészt. És arról is ír a szerző, hogy miként fogadta a filmet övező érdektelenséget a rendező és társa, Rodriguez.


Ezt követte egy újabb siker, a második világháború idejében játszódó Becstelen brigantyk, mely egy igazi vérgőzös, ízig-vérig Tarantino-film, amit régi vágya követett: belevethette magát a westernek világába, hogy elmondhassa véleményét a rabszolgaságról. A Django elszabadul már évek óta a fiókban pihent, amikor végre úgy érezte, hogy most jött el az ideje, hogy a felszabadított rabszolgából lett fejvadász lecsapjon a törvényen kívüliekre.

"Tarantino a komor valóság és az abszurd kalandok, a művészet és az őrült túlzások között ingadozott."

Majd jött az Aljas nyolcas, a westernfilm, melyet írt, rendezett és narrált is, amelyet az egyik legmegosztóbb filmjének tartanak. Ezt követte 2019-ben a Volt egyszer egy Hollywood. Ezzel együtt már tíz filmet írt és rendezett. Benne van a pakliban, hogy ez lesz a sor vége, de Quentin Tarantino esetén semmi sem lehet biztos. Most egy kis pihenő és ...

"Majd kiderül, mi lesz. Tetszik az ötlet, hogy nem lakatjuk teljesen jól a közönséget."

Ebben a könyvben képet kapunk Quentin Tarantino stílusának születéséről, kapcsolatairól, rendezéseiről. Gazdagon illusztrált, lényegre törő kötet. Rengeteg fotót láthatunk forgatásokról, felejthetetlen mozikról, szerepekről, emellett számos színfalak mögötti felvétel kapott helyet az albumban. Kapunk egy izgalmas összefoglalót ennek az egyedi művésznek az életművéből. Gyerekkor, forgatókönyvek, rendezések, barátságok, sikerek és kudarcok. Egy izgalmas utazás a hollywoodi különc életútjában.

tarantinobor_20200513_1349_28.jpgA könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Fordította: Nimila Zsolt

Kövess minket Facebookon!

Meryl Streep, Hollywood királynője

Steve Jobs - Egy zseni életrajza

Karl Lagerfeld: olvasottság, vagyon, egyéni látásmód és titokzatosság

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes