Ítélet a gonosz felett

 Könyvajánló - Philipp Gut: Ítélet a gonosz felett

Ben Ferencz, a magyarországi születésű amerikai jogász, aki alig 26 évesen a nürnbergi per főügyésze lett, az egész életét arra tette fel, hogy felkutassa a második világháború lezárását követő káoszban elmenekült háborús bűnösöket.

Ez a kötet a politikailag még élete alkonyán is aktív Ferencz 100. születésnapján, 2020. március 11-én jelent meg először. Philipp Gut a Magyarországon született, családjával az Egyesült Államokba emigrált Ferencz egész életútját végigkíséri a New York-i Hell’s Kitchen-i gyerekkorától kezdve a holokauszt-túlélők kártalanításában játszott fontos szerepéig.

A Harvard jogi karán végzett Ferencz, miközben háborús bűnösök után nyomozott, felfedezte az SS-halálbrigádok által vezetett gyilkossági dokumentumokat, majd alig 27 évesen főügyészként végigvitte a nürnbergi pert.

„Harcoló katonaként és háborús bűnösöket üldöző nyomozóként elképzelhetetlen horrornak voltam tanúja. Megtanultam, hogy a háború egyébként normális emberekből tömeggyilkosokat képes csinálni. Jelszavam – Törvénykezz, ne háborúzz! – egy emberibb és békésebb világ felé mutat, és remélem, hogy az olvasók mindenekelőtt ezt tartják majd szem előtt, miután elolvasták a könyvet.”

Benjamin Ferencz

Ben Ferencz Csolton született 1920-ban, 10 hónapos korában a családja az Egyesült Államokba emigrált, hogy elkerüljék a zsidóüldözéseket. New Yorkban telepedtek le. Édesapja cipész volt, ám Amerikában nem kapott munkát, mert az ottani cipőgyártás már olyan gépekkel történt, amelyeket ő nem tudott kezelni. Végül egy segélyszervezet segítségével házmesteri állást kapott. Pár évvel később a szülei elváltak és újraházasodtak mással. A Ferencz családban jiddisül beszéltek, ezért mire Ben elkezdte az iskolát, alig beszélt angolul. A fiatal Ferencz kriminalisztikát és büntetőjogot tanult, 1943-ban végzett a Harvardon, egyik oktatója Sheldon Glueck kriminológus volt, aki ekkor épp a háborús bűnökről írt könyvet. Tanulmányai végeztével behívták az amerikai hadseregbe, ahol egy utánpótlási egység írnoka volt. Úgy volt, hogy a partraszállásban is részt vesz, várta is, hogy a kor egyik legnagyobb megmozdulásának részese lehessen, de végül megváltoztatták a tervet, és egységével csupán egy hónappal később szállt partra Omaha Beach-nél. 1945-ben Patton harmadik hadseregébe került, ahol egy olyan csoporttal dolgozott, akiknek a feladata a háborús bűncselekmények kutatása, bizonyítékok felkutatása volt, így sok felszabadított koncentrációs táborban is járt.

1945 végén leszerelt, majd szerződtették az amerikai katonai bírósághoz Nürnbergbe, első esete az Einsatzgruppe-per volt, mint főügyész. Az ügy során 24 embert állított bíróság elé, mindet elítélték, 13-an halálbüntetést kaptak, amelyből végül négyet hajtottak végre. Az ügy után azon dolgozott, hogy az ügy iratai nyilvánosságra kerüljenek, és szabadon kutathatók legyenek jogászok és történészek számára.

1946-ban megházasodott, majd a feleségével együtt Németországban maradt, és életét innentől kezdve a háborús bűnösök felkutatásának és a háború elszenvedőinek megsegítésének szentelte. Komoly szerepe volt a Nemzetközi Büntetőbíróság megalakításában, és mindmáig hangoztatja, hogy a különféle kétoldalú megállapodások éppen a szervezetet teszik okafogyottá, hiszen a nemzetközi jog előtt mindenkinek és minden államnak egyenlőnek kell lennie. 


Philipp Gut és Ben Ferencz

Ben Ferencz bár magyar származású, világhírű jogász, utcákat neveznek el róla világszerte, díjakkal tüntetik ki, és nemzetközi jogi ügyekben a véleménye a mai napig, 101 éves korára is meghatározó, bevallom őszintén, mégsem hallottam róla a könyv előtt. Nálunk nem igazán kerül szóba a neve (jogászhallgatók, legalábbis akik emberiesség elleni és háborús bűnökre szakosodnak, bizonyára ismerik), nem tekinthető sajnos sem általánosan ismertnek, sem elismertnek hazánkban. Talán ideje lenne változtatni ezen, mert ő megérdemli. Egész életében az emberiesség elleni bűntetteket kutatta, kezdve a magasabb rangú elmenekült náci katonákkal, és a célja, hogy egy olyan nemzetközi légkört hozzon létre, ahol észszerű és egységes, mindenkire egyformán vonatkozó jogrendszer van. Álma, hogy egy napon a háborút, mint olyat, jogtalannak és törvénytelennek minősítsék, éppúgy, mint a terrorizmust. Idealista ember, aki látta, mire vagyunk képesek, végignézte egy felszabadított koncentrációs táborban, ahogy a "hontalanok", a felszabadított rabok bosszút állnak egy SS-tagon, egyik őrükön és kínzójukon, és halálra kínozzák. Bár talán megtehette volna, hogy megállítja őket: nem tette meg. Ez a kép a mai napig kísérti, és fogalma sincs, mit árul el róla, vagy miben lett volna más az élete, ha ott és akkor tesz valamit, de egész későbbi életét annak szentelte, hogy a jog eszközével lecsapjon mindazokra, akik háborús bűnöket és különféle súlyos bűntetteket hajtottak végre.

Philipp Gut, a könyv szerzője svájci újságíró és író, jelentős munkát fektet a könyvei megírásánál a kutatásokba. Ez a kötet Ben Ferencz 100. születésnapja alkalmából jelent meg, és a szerző több beszélgetés és kutakodás alapján írta meg, hogy emléket állítson egy embernek, akinek a munkája nélkül a nemzetközi jog ma talán egészen más lenne. A kötet olvasmányosan, érthetően szól Ben Ferencz életéről, egészen a fiatalkorától, és a végén rengeteg forrásadat és fénykép is található. Az Ítélet a gonosz felett c. könyvet Mesés Péter fordította.

Köszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes