Éld át a pillanatot!

 Könyvajánló - Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

Egy kellemes, aranyos karácsonyi történet Rácz-Stefán Tibor tollából: Éld át a pillanatot!

Egy ​dedikálás, ami megváltoztatja az egész életed! 
Panka mindig is tudta, hogy csak saját magára számíthat.
A tizenhét éves lány nevelőszülőknél él, emellett egy kiadónál dolgozik gyakornokként. Egyetlen szabály szerint éli az életét: senkit nem enged igazán közel magához, mert túl sokszor törték már össze a szívét.
Bastien hiába híres író, az ő élete is csak kívülről tökéletes.
A tizenkilenc éves, francia srác egy régebbi balesetét próbálja feldolgozni lelkileg, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy íróként is bizonyítson.
Bastien a kétségbeesését és a haragját másokon vezeti le, a budapesti dedikálásán viszont emberére akad: Panka az egyetlen, aki felveszi vele szemben a kesztyűt.
Egyre jobban izzik a levegő Panka és Bastien között, az idő viszont ketyeg, a fiú ugyanis hamarosan elhagyja az országot. A szerelmüket már csak egy karácsonyi csoda válthatja valóra?

 Abszolút jókor került a kezembe ez a könyv, elvégre karácsonykor játszódik a történet. De én szeretem a karácsonyt, és akármikor képes vagyok karácsonyi zenét hallgatni, filmet nézni vagy könyvet olvasni, szóval nincs ezzel semmi gond. :) Egy könnyed, egyszerű, aranyos romantikus történet, ahol a két fiatal főszereplőt először elválasztja minden, de végül mégis összejönnek. Bastien, a fiatal, 19 éves, mégis világhírű író, aki hatalmasat dobbantott a könyvével, és Panka, a talpraesett, olvasni szerető, az élet által eléggé megtépázott lány története, és ha csak ennyiről szólna, nem is tetszett volna túlságosan.

A személyes problémáink nem indokolhatják, hogy undorítóan viselkedünk másokkal. Nem várhatja el senki, hogy pusztán sajnálatból kiváltságosként kezeljük! Az élet egyszerűen nem így működik! Csak azért, mert tragikus a múltad, még nem kell neked is kibírhatatlannak lenned, és más jelenét pokollá változtatnod!

 


Rácz-Stefán Tibor azonban amellett, hogy egy romantikus, aranyos történetet írt meg, szép mélységeket is vitt bele olyan sok embert érintő, mégis sokszor tabutémákkal, mint a nevelőszülőség, az árvaság, milyen az, amikor az egyik szülőnek nem kellesz. Panka karakterét bontotta ki talán a legjobban, és elég mélyen mutatta be, milyen lelki problémákat, önbizalomhiányt, egyáltalán, általános bizalomhiányt, távolságtartást okoz midaz, amin keresztülment. Hogyan próbálja magát védeni úgy, hogy érzelmileg távol marad másoktól, miközben minden vágya az, hogy szeressék. Eközben lát egy "hagyományos" mintát is, hogy hogyan kell viselkednie egy lánynak, mi illő, mi nem, mit kell elvégeznie, mi a dolga. Egy ilyen nevelésből a mai napig nagyon nehéz kiszakadni, nagyon szeretünk skatulyákat gyártani, és mindenkit belekenyszeríteni ezekbe a neme, életkora, vallása, bőrszíne, nációja, szexuális orientációja, magassága meg egy rakat más dolog alapján, amiről egyáltalán nem tehet és amire kevés a befolyása.

Az ujjaim alatt szinte énekel a billentyűzet, sajátos dallam ez, nincs ritmusa, nem hasonlít semmihez, az én fülemnek viszont igazi örömzene. Ahogy a sorok megszületnek, és újra életre kelnek bennem a karakterek, úgy nyugszom meg lassacskán, és felejtem el a külvilágot.

Bastien története sem szép és kerek, mint a legtöbb emberé nem az. Tökéletes család csak a könyvekben és a filmekben létezik, és szerencsére ma már ott sem, egyre inkább törekednek a valós bemutatásra az igazán jó alkotások, és abban bizony benne van a rossz is. Meg egy lehetséges megoldási mintát is adhat, egyfajta "túlélési stratégiát", hogy hogyan kezelhetjük a problémáinkat akkor is, ha túl fiatalok vagyunk, ha senki nincs, aki példát mutatna. Bastien családja sem tökéletes, és érdekesen mutatta be a családon belüli dinamikát, az egymáshoz fűződő viszonyokat, érzelmeket, kapcsolatokat. Nem szerethetjük ugyanúgy a családtagjainkat, és előállhat az a helyzet, hogy a szeretet valami egész másva fordul át. 

Ez a két, teljesen átlagos, teljesen valóságos, élő és lélegző fiatal pedig aztán egymásra talál, de a szerelmük útjában nem csak az egyéni helyzetük és problémáik állnak. A kötet december 23-án kezdődik, egy dedikáláson - itt ismerkedik meg a két főszereplő -, így tökéletesen átadja a karácsonyi felfokozott hangulatot, a hatalmas ünnepi forgatagot is. 

Egy dolgot viszont ne felejts el: te döntöd el, hogy a jónak örülsz, vagy a rossz miatt bánkódsz.

Aranyos, kedves történet, amiben vannak magukkal ragadó, megkapó, és elgondolkodtató részek is. Nagyon szeretem Rácz-Stefán Tibor könyveit, mert mindig sikerül ügyesen lavíroznia a dráma és a romantika, ugyanakkor a mélység, mégis a könnyed, fiatalos stílus között. Itt is tökéletesen hozza a megszokott színvonalat.

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 


Élni akarok!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes