Molnár Piroska: ártatlan emberből nem lehet jó színész

Molnár Piroska neve beégett a magyar színház és filmszeretők agyába: húzónév volt fiatalon is, és ma, a hetvenötöt betöltve meg még jobban az. "Soha nem szerettem magamról beszélni", vallja a Corvina Kiadó által gondozott nagyinterjú-könyvében, pedig volna és van miről szót ejteni róla és vele kapcsolatban. Kvittek vagyunk, kacsint ki a sorok  közül, és kapja a könyv is ezt a címet. Aki kérdez: Bíró Krisztina.

Könyvajánló - Molnár Piroska: Kvittek vagyunk

Megszállottan szereti a színházat, a darabokat, a játékot, a szakma mindig az első helyen szerepelt nála, olvastam Zsámbéki Gábor méltató szavait Molnár Piroskáról. Ezek után nem csoda, ha kicsit megszeppenve kezdtem lapozgatni az interjú kötetet, hogy akkor oké, kezdjünk neki.

Nagy színész lehet bárki, de művész csak jó ember lehet. De a jó ember fogalma nem keverendő össze az ártatlan emberével. Ártatlan emberből nem lehet jó színész.

Gyerekkori élményei szegénységről, kiszolgáltatottságról szólnak, albérletek, az apját nem is ismerte, elvitték málenkij robotra, meghalt, anyja is korán eltávozott. Ettől függetlenül, amíg élt az anyja, takarékos, de boldog élete volt, napraforgószárba tűzött fenyőágak alkották a karácsonyfát, a szaloncukrot öntötték és az egész évben összegyűjtött, használt sztaniolpapírkákba csomagolták. Már 3-4 évesen azzal verte vissza anyukája főzésre tanítási kísérletét, hogy ő biza nem nézi, mit hogy csinál a konyhában, mert neki sosem kell majd főznie, ő színésznő lesz!

Ha azzal telik el az időd, hogy sopánkodsz, miért nem te hajolsz meg középen mindig, akkor el tud telni a fél élet, és nem vagy sehol. Míg ha belátod, hogy nemhogy veszítesz azzal, ha tudod a helyedet, hanem nyersz vele, mert valami közös jó érdekében letettél valamit, és benne van a te munkád - aztán néha engedik, kapsz egy olyan pozíciót, hogy na, te rúgd be a gólt.

És tényleg. Az egy helyben nyugodtan meglenni nem tudó kislány az olvasás kedvéért bármikor kész volt leülni, és bár franciául tanult és közgazdaságit végzett középfokon, hogy legyen valami rendes szakmája is, elsőre felvették a Színművészetire. 1964-et írtak akkor. A többi már történelem. Szerepek, magánélet, gyermeke öngyilkossága, barátságok, magány, amit fel sem vett, mert világéletében remekül elvolt magában.

Molnár Piroska a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Pályafutása során többek között a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Katona József Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a budapesti Nemzeti Színház tagja, valamint számos film nemzetközileg is elismert szereplője.

A kötet interjú a hiteles Molnár Piroskával. Nem festi magát szebbre, kényesebbre, akarnokabbra, mint amilyen. Csak adja magát. Nem keres kifogásokat, nem szid és nem okol másokat semmiért, egyszerűen csak szembenéz önmagával, mint aki már nagyon régen lerendezett minden ügyet és minden kétséget ébresztő vonást magában. Nem zárkózik el senki elől, de nem is keres igazán senkit sem. Nyitott bármire. Jó ez így, ahogy van, legyint, ha egyedüllétéről faggatják. Szerelem? Az már elmúlt. Vagy család vagy színház, intézi el a kérdést. 

És milyen igaza van!


A kötetet  a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: Kvittek vagyunk - Beszélgetőtárs: Bíró Kriszta
Szerző: Molnár Piroska
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 208
Megjelenés: 2020. szeptember 24.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631366778
Méret: 197 mm x 130 mm

Főkép balról jobbra: Bíró Krisztina és Molnár Piroska

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes