A fekete rózsa és a Vénember borának titkai

Kissé misztikusra sikeredett Bauer Barbara A fekete rózsa című műve, ahol Annusnak, a főhősnek időről-időre egy fekete márványtáblán sejlenek fel szerettei nevei, a Vénember pedig olyan titokzatos bort képes készíteni, amelyben nemcsak az előállító, hanem a bort elfogyasztó is benne van (igen - ne kérdezd, ez hogyan lehetséges). A szőlő végében pedig fekete rózsa díszlik... Nos, a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent regény szenzációs értékkel, 96%-os tetszési indexszel bír a moly.hu-n, elővetítve, hogy valóban érdekfeszítő műről van szó.

Könyvajánló - Bauer Barbara: A fekete rózsa

Sommer Anna - ahogy a családban hívják, Annus - alig tizennégy éves, amikor kitör a második világháború, szeretteinek pedig be kell vonulnia katonai kötelezettségeiket teljesíteni. De nemcsak apja és két bátyja kerül ki a frontra, hanem szerelme, Andris is. Az itthon maradtaknak egyedül kell megküzdeniük a mindennapok nehézségeivel, végezni az erőt kívánó férfimunkákat is, rettegni a háborúban lévőkért, de élni és túlélni a politikai csatározások rájuk nehezedő következményeit is. A háború vége után sem lesz jobb az élet, a kitelepítések megnyomorítják az emberek személyiségét, miközben a lány egyre várja vissza szerelmét, Andrist is. A fájdalmak, félelmek és tragédiák sújtotta Annus felmenekül a remeteként élő Vénemberhez, és valamennyire megnyugodni igyekszik a borászat rejtelmeinek tanulmányozása közben, de időről időre szörnyű látomások gyötrik.

"Névsorok. Azt hittük, velünk nem történhet meg. Az apám, a nagyapám, a fivérem. Ezért a hazáért harcoltak. Asszonyok, akik itt szülték meg gyermekeiket. Parasztok, akik ezt a földet művelték, munkások, tanárok, orvosok. Gyerekek. Ott voltak mind. Mögöttük kiürült otthonok, elhagyott életek, befejezetlen múlt, el nem kezdett jövő."

A történetben nagy szerepet játszik Etyek történelme, az ottani svábok kitelepítésének folyamata, a falu hagyományai és a lakosok összetartó, megtartó ereje. A természet közelségében élők hitét, bonyolult eseményeket is letisztultan látók elfogadását, elengedését tanítani kellene az ifjúságnak. Hogy az erő és a bizalom nem csak úgy magától létezik, hanem meg kell dolgozni érte, de összetartó közösségben ha tettél le az asztalra a munkádból, akkor jár érte az onnan való elvétel lehetősége is. Persze, a megérdemelt munka gyümölcse sem terem magától: hosszú tanulási folyamatot kell belefektetni, legyen szó bármiről, akár a borkészítésről is. 

A szerző, Bauer Barbara

Az etyeki származású Bauer Barbara finom, lírai stílusban értekezik akár személyes élményeiről is. Nyilvánvalóvá teszi, hogy a megosztottság csak akkor eredményes, ha a közösségben nincs elég megtartó erő, az elkeseredettség pedig nem recept semmire és semmihez. Megrendítő, magával ragadó érzelmi töltöttségű, ízes párbeszédű regényt sikerült alkotnia ezzel a témával, amit feldolgozott A fekete rózsában. A háborúban az éhezés, a kilátástalanság, a bombázások, a sok ütközetben eltűnt vagy hősi halált halt üzenetek feldolgozása ezernyi tragédiát takar, míg a háború után az oroszok és a rendszer túlkapásai keserítik az életet, szakítanak szét családokat, törnek derékba reményeket és életeket.

Ráragasztották ugyan a műre a romantikus történelmi regény címkét, de őszintén szólva, a romantika csak keretet ad az eseményeknek: a történelmi vonulat sokkal erősebb benne. Plusz: aki könyen sír olvasás közben, készítse a zsebkendőit...

Bauer Barbara személyes élmények és érzések ihlette, mélyen átélt regénye egy sorsfordító, családokat szétszakító, fájdalmas történelmi korszak, egy sorozatos tragédiákat elszenvedő, de élni akaró falu és egy igaz szerelem hiteles, megrendítő története.



A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

A főkép a Szeretem a Jaffás könyveket Klub Facebook oldaláról származik, amely Etyeken készült.

Cím: A fekete rózsa
Szerző: Bauer Barbara
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 312
Megjelenés: 2020. október 26.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634754183
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes