Sorshasadás

Ki tudná pontosabban, milyen pusztítást végezhet a nukleáris titkok átadása az ellenérdekeltségű félnek, mint egy atomtudós? Az ötvenes évek Amerikájában létkérdés volt, hogy az atombomba továbbfejlesztésének tudománya berkeken belül maradjon és ne kerüljön át a szovjet félnek semmiféle kidolgozott megoldási modell. Tudományról, szerelemről és kémkedésről szól a General Press Kiadó Sorshasadás című műve, amely írója Jennie Fields.

Könyvajánló - Jennie Fields: Sorshasadás

Öszvér műfajú történet, kicsit romantikus, kicsit feminin, kicsit kémesdi, mindenből egy csipet, amely a regény folyamán ide-oda váltogat, hol ebből adva egy kicsit az olvasónak, hol abból megkínálva egy korttyal, mindezt ráadásul több szemszögből adagolva. A kötet címe sem véletelen: Sorshasadás. Hasad az atom és hasadnak a személyes sorsok is.

A főhős erős nő, aki az atomkorszak kezdeteit mutatja be, híven visszaadva a letűnt kor atmoszféráját. Rosalind Porter atomfizikus, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a második világháború lezáruljon - mondjuk ki, a Manhattan-terven dolgozott (atombomba). Jelenleg egy nagyáruház használt és antik ékszereket árusító részlegén osztályozza és árusítja a kezén átmenő értéktárgyakat. A nő kutató, de ahogy hazatértek a frontról a férfiak, megköszönték a  munkáját és újra kezükbe vették a gyeplőt. Rosalind ezt nehezen viseli és visszavágyik a laborba. Harmincéves és még mindig hajadon, ami a környezetében némi sajnálattal vegyes megütközést okoz. Pédig érzéki nő, aki nagyon is kedveli a testiséget, de megégette magát. Egy Thomas Weaver nevű fazon (szintén atomtudós) élete szerelme volt, de négy éve megfosztotta őt munkájától, és sosem kereste a felmondás után. Egészen a múlt hétig, azóta folyton hívogatja, hogy megmagyarázná, mi miért is történt a múltban... 

A szerző, Jennie Fields

A másik szemszög Charles Szydloé (FBI ügynök), aki a mű kezdetén már két hete tartja megfigyelés alatt Rosalindot, de nem ő kell nekik, hanem Weaver, aki az ügynökség megítélése szerint rosszban sántikál. Egészen pontosan hazaárulásban. (A harmincadik oldalon járunk.) A nő viszolyog attól a lehetőségtől, hogy újra viszonyba bonyolódjon azzal az emberrel, aki kirúgatta a munkahelyéről és az életéből is kirúgta egy kurta van valakim frázissal, ugyanakkor az atombomba pusztító ereje miatti bűntudata noszogatja: ha Weaver tényleg kém, akkor neki lehetősége nyílik megmenteni a világot.

A kötet olvasása közben képet kap az olvasó a harmincas-negyvenes évek erkölcseiről, "mire" való a nő, és hogyan lóg ki a sorból az okoska Rosalind, s hogy mi az ára az előmenetelének. Párkapcsolati dinamikából is ízelítőt kap, hogy mennyi mindenre csak utólag jön rá szinte mindenki, hogy mit jelent egy üres tekintet vagy egy váratlan, sosem elárult helyszínű utazás, napokra eltűnés. Rosalind hamar rádöbben, hogy legnagyobb sajnálatára, két ember közeli kapcsolata nem írható le semmilyen rációt kifejező megoldóképlettel sem.

Szbydloval ott vagyunk a japán hadifogoly táborban, ahol elképzelhetetlen gyötrelmek árán tudott csak életben maradni. A kémszál pedig viszi hátán a művet a cseppnyi (oké, hektóliternyi) romantikával együtt. Tudomány - az atombomba elkészítése, lelkiismeretfurdalás a sosem látott pusztítás mértéke felett, tudomány, mint a férfiak világa, ahol egy erős nő vívja csatáját a helyért - elég szokatlan eszközökkel. 

A szerelem pedig... fáj és színlelésre készteti Rosalindot. Ki tudná pontosabban, mint ő, hogy mit jelent: atomtitkokat átadni a szovjet félnek?  De vajon képes elárulni a férfit, Thomas Weavert, akit egykor szeretett, és talán még most is szeret? És mi az a megmagyarázhatatlan vonzalom, amit Charlie, az FBI-ügynök iránt érez?




A kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!


Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: Sorshasadás
Eredeti cím: Atomic Love
Szerző: Jennie Fields
Fordító: Tóth Bálint Péter
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalak száma: 368
Megjelenés: 2021. január 13.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634524595
Méret: 197 mm x 137 mm x 30 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes