A Delfin

Könyvajánló - Mark Haddon: A Delfin

"...őrült, vér-, könny- és sós víz áztatta kaland, amely az elbeszélés hullámain napjaink Franciaországa, az ókori Görögország és a shakespeare-i Anglia között hánykolódik"

120130750_3970514266297270_8349959978932343785_o.jpg

Mark Haddon több könyve is sikert aratott a világon, többek között az itthon is nagyon népszerű A ​kutya különös esete az éjszakában című regényével. Nálam ezek kimaradtak, így A Delfin című kötete az első, amit olvastam és sajnos engem ezzel a könyvvel nem győzött meg. Na, de ne fussunk előre. Kezdjük a gyönyörű, különleges, izgalmas borítóval. Hajlamos vagyok borító alapján vásárolni, ezt a könyvet is rögtön kiszúrtam magamnak emiatt. De miről is szól?

A regény elején már rögtön egy erőszakos, tragikus eseménynek lehetünk szemtanúi, amikor Maja repülőgép balesetet szenved. Állapotos volt, ő is és a pilóta is életüket vesztették, de a gyermeket sikerült megmenteni. Egy ilyen tragédia után nem csoda, hogy apja, a kissé különc milliomos teljesen elzárva a világtól, széltől is óvva neveli a kislányt, Angelicát. Nehéz lehet ennyire burokban nevelkedni, de a történet akkor lesz még durvább, amikor Angelica egyre jobban kezd hasonlítani az édesanyjára, amit apja is észrevesz és elkezd máshogy nézni a lányra, elkezdi másként megérinteni.

Már évek óta tart ez a beteges helyzet közöttük, többet tudják is, hogy mi zajlik itt, de senki nem tesz semmit. Ezen nagyon felhúztam magam. Már alapból a helyzet, aminek egy apa kiteszi a lányát és senki nem segít neki. Egészen addig, míg megjelenik a színen Philippe egyik régi üzleti partnerének fia, aki beleszeret a tizenhat éves lányba és ki akarja menekíteni ebből a rettenetes élethelyzetből. A terv csődöt mond, ami után Angelica még jobban szétesik, már szinte nem is beszél és enni sem hajlandó.

És itt születik meg a történeten belüli történet. Ugyanis az apa elüldözi Dariust, aki a Delfin nevű hajón fogja menekülőre és innentől átmegy a sztori a jelenben játszódó angliai drámából az ókori Görögországba, ugyanis egy különös vihar okán Darius már Pericles-ként éli napjait a hajón.

Látjuk az elveszett, lesoványodott Angelicát, a másik szálon Marinát, aki étlen-szomjan küzd az erdőben vagy épp Diana istennő templomában találjuk magunkat, netán kalóztámadást kell kivédenünk. Oldalról oldalra változik minden, fordulatok, újabb drámák, veszélyek. Csak kapkodjuk a fejünket folyamatosan, hogy most akkor mi is van és hol is vagyunk. Még egy shakespeari szál is felbukkan menet közben.

Fáradtan semmiképp nem javaslom a könyv olvasását, mert folyamatosan ugrálunk térben, időben és a nézőpontok között is. Mark Haddon gyönyörű képekkel dolgozik, igyekszik fenntartani a figyelmünket, fontos mondanivalókat ültetni a történetbe, de megmondom őszintén, nem vagyok biztos benne, hogy minden szálat ki tudtam bogozni ebben a kicsit elvont regényben. Időnként kicsit túlírtnak tűnt, miközben láttam bőven párhuzamot a múlt és a jelen eseményeiben is. Érdekes írás, a végére már kissé álomszerű minden és biztos megvan a közönsége, aki örömmel merül majd el ebben a történetben.

haddon_a_delfin_borito_honlapra.jpgKöszönöm a lehetőséget az Európa Könyvkiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Fordító: Sóvágó Katalin

Kövess minket Facebookon!

Az elme trükkjei - Avagy hogyan ver át bennünket az agyunk?

Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regénye


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes