Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regénye

Könyvajánló - Edward Carey: Kicsi

Egy aprócska, svájci árva, aki számos veszteség után
képes volt felépíteni a világ egyik leghíresebb birodalmát.
Vajon hogyan csinálta?

Anna Maria Grosholtz-ról a világon szinte mindenki hallott. Elsőre talán vakarod a fejed, de ha azt mondom, hogy ez a születési neve Madame Tussaud-nak, máris egyetértően bólogatsz. Ma már a világ különböző pontjain, három kontinens tizenhárom nagyvárosában megtalálhatók a nevével fémjelzett viaszmúzeumok. Még sosem jártam egyikben sem, talán ennek is köze lehet hozzá, hogy szinte semmit nem tudok Madame Tussaud-ról. Egy regény, még akkor is, ha csak részben fedi a valóságot, gondoltam jó alap egy kis ismerkedéshez.

Edward Carey-t megihlette a legendás viaszszobrász története és a valóság némely elemét megszínesítve írt egy nagyon összetett, olvasmányos, érdekes, bájos, de időnként sötét, sőt, bizarr mesét sorsról, szerelemről, fájdalomról, céltudatról. A kötetet pedig még egyedibbé teszik a szerző által készített illusztrációk.

20200317_220354.jpgA regény során Marie, azaz Kicsi életét egészen 1761-os születésétől kezdve ismerjük meg. Édesapját a háborúban elvesztette, anyával dr. Philippe Curtius szolgálatába álltak Bernben. Anatómus doktor volt, aki viaszból készített megrendelésre szerveket, testrészeket. Marie sokat tanult tőle az emberi testről és bele is szeretett a viaszszobrászatba.

Sajnos hamarosan árvává vált, de a kicsit bogaras doki magához vette a kislányt és Franciaországba vitte. Párizsban egyengette az üzletét, ahol viaszból készült fejeket és teljes testeket készített. Marie-t aprócska termete miatt Kicsinek nevezték, de amilyen cuki a becenév, olyan kemény volt a sorsa. A doktor folyamatosan tanítja, de emellett először cselédként kell dolgoznia, majd a király húgának tanított szobrászatot a Versailles-i palotában. A doki üzlete közben egyre szárnyalt.

Aztán az egész világ a feje tetejére állt, amikor kitört a forradalom, de Marie talpraesett csajszi, az a fajta, aki a jég hátán is feltalálja magát. Nem szeretném lelőni a teljes történet, legyen elég még annyi, hogy egy igazán mozgalmas életút vár az olvasóra egy olyan emberről, aki nyílt, őszinte, kitartó, bátor és reménnyel teli még azután is, hogy elvesztett szülőket, barátokat, szerelmet, gyermeket, túlélt egy forradalmat, majd nulláról felépítette a saját kis birodalmát.

Ez a különös, morbid történet sokak kedvence lehet, és még csak Tussaud rajongónak sem kell lenni hozzá. Egy egész életen átívelő, olvasmányos regény, mely már az első oldalakon beszippantja az olvasót. Egy kis 18. századi Franciaország, egy darabka forradalom, sorsfordító találkozások, veszteségek, dráma, egy páratlan életút összetett története.

carey_kicsi_borito_honlap.jpgKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron. 

Fordító:Siklós Márta

Főkép: facebook.com/europakiado

Kövess minket Facebookon!

10 perc 38 másodperc

Audrey Hepburn és a második világháború

A vallás kísérlet arra, hogy a hívők értelmet találjanak a világban

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes