Bajtársak

Eljött az idő, hogy az emberiség visszahódítsa a nyurgáktól a Marsot! Marko Kloos népszerű sci-fi sorozatának (Frontvonalak) ötödik része nemrégen jelent meg az Agave Könyveknél, Bajtársak címmel. Ahogy a kiadó fogalmaz a kiadvánnyal kapcsolatban: "öveket becsatolni, rengeteg nagyívű, izgalmas csatára" számíthat az olvasó!

Könyvajánló: Marko Kloos: Bajtársak

Aki nem olvasta a sorozat többi részét, annak néhány mondatos gyorstalpaló: a Föld gyarmatosítóként lép fel a világűrben, számos bolygót lakhatóvá tettek már, az emberek és népek közötti kiélezett verseny az élőhelyért komoly fegyveres konfliktusokat eredményezett, váltakozó sikerrel. Ebbe a helyzetbe érkeztek meg a nyurgák, szintén hódító törekvésekkel, amely vészhelyzet összekovácsolta az addig ellenséges földi feleket: csak egységben lehet és érdemes fellépni a fenti lények ellen. 

A nyurgákról nem árt tudni, hogy földönkívüli civilizáció tagjai, komoly terraformálási lehetőségekkel, amelyek persze számukra élhető körülményeket hoznak létre, és az ember számára életveszélyes helyzetet teremtenek: konkrétan kihalnak a nyurgáknak kedvező kémiai öszetételű levegőn. Azt sem árt tudni ezekről a lényekről, hogy száz méter magasak, ami azért komoly stratégiai megfontolást igényel a velük kapcsolatos bármilyen harci cselekmény esetén. (Száz méter! Belegondoltál?)

Hőseink, Grayson alhadnagy (harcászati irányító, kapszulahuszár), a felesége, Halley százados, Dimitrij (szívem csücske), a sarkos, gyakorlatias orosz, hogy csak a legfontosabb szereplőket említsem.

A könyv elején Grayson alhadnagy napja elcseszett reggellel indul, amikor is megfogadja, hogy az előírt szabadidős felszerelésből tuti zicher, hogy legközelebb véletlenül kifelejti a tabletet. Futás közben éri a hír, hogy mindenkit berántanak a legközelebbi laktanyába, mert nyurgatámadást észleltek Grönlandon. EZ NEM GYAKORLAT - visít a tablet. És miután Grayson, mint valami kezdő idióta, csapdába vezeti a raját, alig-alig éli túl a végül is sikeres ellentámadást. A nyurgák mintha egyre jobban és jobban kiismerték volna az idők során az emberiség lépéseit - túl sok az egybeesés ahhoz, hogy véletlenekre gyanakodjon akár Grayson, akár a vezérkar. Ez a felismerés a későbbi oldalakon jelentős szerepet fog kapni.

A Föld helyzete jelenleg nem túl rózsás:  a világűrben lévő gyarmatoknak annyi, vagy legalábbis nem tudják elérni őket a Földről, a Mars pedig egy temető, a légkörben a szén-dioxid szintje halálos, és csak nagyon kevés választja el az emberiséget egy globális apokalipszistől. A katonák között a nyugdíjazás már szóba sem kerül. Ebben a feszült helyzetben kezdenek bele a Mars megtámadásába, nemzetközi erőkkel.

 Idézetek 

Mindaz, amit az imént hallottam, olyan nagyszabású, hogy szinte már nevetséges. – Nagyszerű terv – mondja. – Ilyen nagyszerű tervnek két eredménye lehet. Vagy történelmi győzelem, vagy teljes katasztrófa.

A nyurgák nem próbálkoztak a hídfő elleni támadással azóta, hogy kinetikus csapásokkal felszántottuk a bázis északi oldalát. Örülök, hogy ilyen gyorsan haladunk, de valami nem igazán stimmel. A harmadik hullám most landol, és még semmilyen komolyabb ellenállásba nem ütköztünk, hiába van a bolygón több ezer nyurga. Ha valamit megtanultam az ellenük vívott harc során, az az, hogy amikor látszólag nyerésre állunk, ők valami gonosz meglepetéssel készülnek ellenünk. ... Ha a fenyegetésre adott válasz hirtelen az egész fajt érintő fejlődést jelent, akkor nagy szarban vagyunk. Majdnem háromezer pár bakancs várja a következő parancsot a Vörös parton, nehézfegyverzettel, légi támogatással, bőven ellátva rengeteg lőszerrel és üzemanyaggal. Még mindig nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy egy nagyon durva vihar előtti csend az, ami körülvesz minket, és később csőstül zúdul majd ránk a baj. Nem tehetek mást, mint hogy bekötöm magam, megkapaszkodom, és megteszek mindent, ami tőlem telik, hogy ne kelljen nyakig úsznom a szarban.

– Két megatonna – hebegi a hadnagy csodálattal a hangjában. – Ez azért egy kicsit túlzás volt, nem? – Nem lenni olyan, hogy túlzás – feleli Dimitrij. – Amit kell összetörni, azt kell rendesen összetörni.

A könyv olvasása közben valóban ott az olvasó a harci terepen vagy vacsoránál, ahol családi feszültségek borzolják a kedélyeket. A harci cselekmények okozta görcsöt gyakran oldja a szerző vaskos, katonás humorral - igen, akinek valaha is volt köze testközelből, pláne hosszabb távon katonához, az nem ütközik meg felfokozott helyzetben kicsúszó, egyértelműen nemi szervre utaló kiszólásokon, én sem tettem, sőt, abban a történésben furcsán hangzana, hogy mi a búbánatos rózsaszálam van előttünk, nem? Ki kell ott mondani, amit ki kell mondani, nem stilisztikán és nyelvi finomságokon gondolkodik olyankor az ember.


 A SZERZŐRŐL

Az eredetileg német származású, de egy ideje már az USA-ban élő Marko Kloos az egyik legnépszerűbb military sci-fi író ebben az évtizedben. Fiatalon hosszú ideig szolgált katonaként a hazájában, de miután leszerelt és a tengerentúlra költözött, egyre több időt szentelt a könyveknek és az írásnak. 2008-ban elvégezte a Viable Paradise nevű workshopot, ahol többek közt John Scalzi is tanította az írás fortélyaira. A Frontvonalak című első regénye először magánkiadásban jelent meg 2013-ban, és váratlan sikerének köszönhetően a folytatásokra már lecsapott az Amazon imprintje, az SF regényekkel foglalkozó 47North. A sorozat jelenleg hét részből áll.

Kloos jelenleg New Hampshire-ben él a feleségével és két gyerekével.

A reménytelen helyzet, ami a Mars megtámadásával és az utána következő időszakkal kapcsolatos, körömrágva abszolválja az olvasó. Tökéletesen kidolgozott terv nem létezik, ahogy a mű is sugallja, gyakran névtelen kisemberek helyzetfelismerésén, gyors reakcióidején múlik egy-egy fontos harci helyzet megoldása. Nem véletlen egyetlen fegyveres szervnél sem a különböző, ilyen helyzetekben adható plecsnik létezése: ott és akkor ő és csak ő tudott dönteni és lépni, ez pedig elismerésre méltó cselekedet. Persze, ilyen tettek gyakran vonnak maguk után hősi halált, és Marko Kloos könyvében hullanak is az emberek, mint a legyek. Szerencsére a főszereplők azért főszereplők, hogy a sorozat folytatásában is jelen legyenek, bár... mire befejezi a szerző a Frontvonalak-sorozatot, tippelni sem merem, ki marad élve és ki nem.

Mert természetesen a sorozat folytatódik, jövő februárra a kiadó reményei szerint kijön a hatodik rész is. Csak drukkolni tudok érte, hátha eltakarodik ez a vírus és mindenki visszatérhet a normális életébe, a kiadók is.

Szóval: szerettem olvasni, együtt rezdültem a szereplőkkel, Dimitrijen rengeteget nevettem, a mozgalmas sci-fi pedig nem hagyott üresjáratot. És amikor elkezdtem, nem tettem le más kötet kedvéért (ami nagy szó). Javaslom bárki figyelmébe, aki szereti a katonai sci-fi vonalát.

Az előző részekről itt, itt és itt olvashatsz.



A kötetet  az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is! 

Cím: Bajtársak
Szerző: Marko Kloos
Fordító: Beke Cz. Zsolt
Kiadó: Agave Könyvek
Sorozat: Frontvonalak
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2021. február 15.
Kötés: Ragasztott
ISBN: 9789634198765

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes