Ügynök a terepen, avagy a Brexit és John le Carré

Könyvajánló - John le Carré: Ügynök a terepen

"Az Ügynök a terepen lankadatlan feszültséggel felépített, hol szívszaggató, hol sötét humorban bővelkedő története hátborzongató portrét fest a világ működéséről."

lecarremain.jpg

John le Carré legújabb regényét az Agave Könyvek rekordsebességgel hozta el a magyar olvasóknak. A regény tökéletesen mutatja, hogy mennyire jól ismeri a szerző világunkat. Az Ügynök a terepen napjainkban játszódó kémregény, melyben vannak kemény jelenetek, árulások, összeesküvések, de nyers, sötét humorban sincs hiány.

A történet narrátora és egyben főszereplője Nat, aki jó pár éve a titkosszolgálatot erősíti. Számos országban szolgálta Nagy-Britanniát fedett ügynökként. Már nyugdíjazásáról álmodozik, amikor kap egy utolsó ügyet. A Brexit felforgatta a világot és sokan remélik, várják az ország bukását az Unióból való kilépés után, ezért Nat-re bízzák egy londoni állomás, a Menedék vezetését.

Az állomáson dolgozók mindennek mondhatók, csak épp nem egy profi ügynökökből álló csapatnak, de akadnak azért tehetségek, mint például a próbaidős ügynök, Florence. Fiatal, tehetséges és lelkes, ám nem sokáig dolgoznak együtt. Ismerkedünk a titkosszolgálattal, közben pedig a tollaslabda iránti szenvedélyét. Szabadidejében szívesen időzik egy tollasklubban, ahol megismerkedik Eddel, aki utálja Trumpot, a Brexitet és a munkáját is. A srác apránként beeszi magát teljesen az életébe. Először a közös tollas, aztán sörözés, politikai viták és végül a munkájába is beeszi magát, majd mindannyiuk életét veszélybe sodorja.

Nehéz spoiler-mentesen írni erről a regényről. Van itt minden, ami kell: izgalmas karakterek, Brexitért "tapsikoló" Trump, oroszok, akik alig várják a brit bukást, ukrán oligarchák, és persze Edről kiderül, hogy nem épp az, akinek vallja magát. Florence is visszatér és már indulhat is a hatalmas kalamajka.

Le Carré ezúttal is megmutatta mennyire jó író. Izgalmas, hihető karaktereket alkotott. Részletesen felépítette őket. Mind olyan emberek, akik hétköznapi problémákkal bírnak, magukkal cipelik a múltbéli konfliktusaikat és magánéletük sem fenékig tejfel. Érdekes volt bepillantani Nat munkájába. Egy élet, ahol számos országban más-más szerepeket kell venni. Ez az átlagembernek elképzelhetetlen, de érthető, hogy kemény próba elé állíthat egy házasságot ez az életmód, de feleségével mindent legyőztek és mindig számíthatott rá.

"– Ha a Hivatal baszogat, te viszont ennek ellenére úgy döntesz, hogy kitartasz – mondja Prue határozottan –, számíthatsz a feltétel nélküli támogatásomra. Tudod, míg a halál el nem választ. Világosan fejeztem ki magam?
– Igen. Köszönöm.
– Ha a Hivatal baszogat, te viszont valami hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntesz, hogy elmehetnek a picsába a nyugdíjaddal együtt, van elég pénzünk. Meg fogjuk oldani."

A sorokból egyértelműen süt a szerző bírálata Trumpról és a Brexitről is, miközben haladunk a cselekménnyel. A történet is hibátlanul van felépítve, telve feszültséggel, közben vannak szívszorító részek, és kapunk egy szép kis fordulatot is, amire én nagyon nem számítottam. Süt a regényből, hogy Carré mennyire otthon van a témában. Legyen szó akár a kémek világáról (még jó, hogy ismeri, ő maga is aktívan kivette ebből a részét az 50-es években, így kicsit olyan érzésem volt, mintha a kulisszák mögé leshetnénk), akár a politikáról vagy épp a lélek bugyrairól, élete 88 éve alatt begyűjtött tudása, tapasztalata köszön vissza az oldalakról.

Az eleje kicsit nekem vontatott volt, lassan indult be a történet, de aztán felpörgött és faltam az oldalakat. Tetszett, hogy nem minden dől el a felső körökben és a regény végével meglepett, nem ehhez vagyok szokva a szerzőtől, de tetszett. Ismét egy jó kis kötet kaptunk, még ha fikció is, a politikai háttér java fedi a valóságot. Nat-et pedig nem lehet nem kedvelni. Tisztességes veterán a mocsok közepén. Persze ő is esendő ember, múltbeli hibákkal, támogatással és pont ezektől igazán hiteles.

john_le_carre_ugynok_a_terepen_b1.pngKöszönöm a lehetőséget az Agave Kiadónak!

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kötet a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Kettős szerepben: sose bízz egy kémben!

A kémek öröksége - hogyan ítéli meg a jelen a múltat?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes