Minden ami Marvel

Könyvajánló - Adam Bray, Lorraine Cink, Melanie Scott, Stephen Wiacek: Minden ami Marvel

Hősök és gonoszok,
helyszínek,
technológia,
járművek

marvel_promo_gleason.jpg

Kolibri Kiadó egy újabb izgalmas MARVEL albummal örvendeztette meg a képregények rajongóit. A Minden ami Marvel című kötet természetesen nem képes mindent tartalmazni a Marvel-képregények Multiverzumáról vagy a felbukkanó összes karakterről. Amire viszont képes, hogy órákra magába szippantsa az olvasót, miközben megmutatja nyolcvan év fősodorbeli Marvel-univerzumának hőseit, gonoszait.

El sem tudom képzelni mennyi munka kellett egy ilyen részletes és izgalmas album összeállításához. A szerkesztők a Marvel-univerzum idővonalából csemegézték ki a legjelentősebb eseményeket és kulcsmomentumaikat. Hat korszakra bontva ismerjük meg ezt a varázslatos világot. A Timely Publications (a Marvel Comics eredeti neve) 1939-es indulásával kezdetét vette az Aranykor. A képregényeket szárnyaltak, friss, új, érdekes, de a II. világháború után megcsappant az érdeklődés, főleg miután a közvélemény is elkezdett aggódni, hogy a képregények milyen hatással lesznek a gyerekekre.

Ebben a korszakban többek között olyan legendák születtek, mint a Fáklya, aki tizenéves segítőjével, Toroval védelmezi az Államok lakóit a II. világháború idején, de ekkor ismerhették meg az olvasók Amerika Kapitányt és ősellenségét, Vörös Koponyát és a vadnyugat legendás alakját, Clay Hardert.

1951-ben kezdődött az Atlas-korszak, amikor a kommunistaellenességnek köszönhetően újra teret nyer Namos, Amerika Kapitány és Fáklya. Ám ez a korszak nem tartott sokáig, alig egy évtized után súlyos anyagi gondokkal küzdött a cég. Egészen addig míg Stan Lee és Jack Kirby elő nem áll egy új képregénytípussal, mellyel kezdetét vette a Marvel-korszak, amikor a szuperhősök újra divatba jöttek. Az olvasókhoz könnyebben kerülnek közel az emberi gyarlósággal bíró jelmezes igazságosztók, akik mindent megtesznek az emberek védelméért, de egymással nem mindig jönnek ki jól.

Többször elgondolkodtam rajta, hogy a filmkészítők miért nem hozták össze soha a két népszerű univerzum, a Bosszúállók (képregényben Bosszú Angyalai) és az X-Men-ek csapatait, pláne, hogy papíron volt ilyenre példa. Az Androméda-ködből érkező alakváltó skrullok a titkos invázió során összecsapnak három, a vásznon is népszerű hőssel, Amerika Kapitánnyal, Rozsomákkal (nálunk Farkas) és Venommal. Ez a fejezet a legvaskosabb a kötetben, de ezen senki nem lepődik meg, ha azt nézzük mennyi máig mennyi hőst és gonoszt hozott. Többek között ott vannak az X-Men-ek, Magneto, Thor és Loki, a Skarlát Boszorkány, a Fenegyerek, a SHIELD, az Ezüst Utazó vagy épp Wakanda uralkodója, a Fekete Párduc. 

20191020_104434.jpg

1970-ben vette kezdetét a Bronz-korszak, amely hozott bőven érdekes képregényt. A kiadó úgy döntött a már megismert hősöket különböző műfajok keretein belül szerepelteti. Így küzdhetett meg Pókember Drakulával vagy foghattak össze a Bosszú Angyalai cowboyokkal. Ne feledkezzük meg a tévéadaptációkról sem, melyek hatalmas, nem várt sikert hoztak több Marvel karakter számára is ebben a másfél évtizedben. Ebben a korszakban toborozza X Professzor a csapatába Rozsomákot, Vihart és Árnyékot, de ekkor ismerkedünk meg a rettenthetetlen harcossal, Gamorával, Elektrával, a tragikus múltú nindzsa orgyilkossal és még számos izgalmas női hőssel. Persze gonoszokból sincs hiány. 1985-ben jelent meg először az Amerika Kapitány képregényekben a Kígyó Társaság.

Modern-korszakban bőven akadnak tágabb körökben is ismert karakterek, mint például a filmadaptációt is kapó földönkívüli szimbióta parazita, Venom, aki Pókemberre vadászik, vagy a mutáns zsoldos, Deadpool, vagy a Netflixen saját sorozatot kapó szuperhős, Jessica Jones. De vannak itt még érdekes szituációk is, mint például egy furcsa szövetség a sorozatgyilkos, a megtestesült gonosz Vérontóval szemben összeálló Pókember és Venom (a képregényekben Venom vadászik Pókemberre és barátaira). 2005-ben ismerhetik meg az olvasók Bucky-t, a Tél Katonáját, de annak is szemtanúi lehettek az olvasók, ahogy a Bosszúangyalok egymás torkának ugranak.

És végül elérkezünk a Hőskorszakhoz, mely 2000-től tart napjainkig. Ahhoz képest, hogy az elmúlt pár évben kezdtem megismerkedni a Marvel világával, az utolsó két évtized hozta a legtöbb újdonságot számomra. Csupa olyan karakter, akiről nem vagy csak keveset hallottam. Van pl új Pókember, Miles, akit egy Manó-szérummal fertőzött pók mart meg, vagy Ava Ayala, az ötödik Fehér Tigris, aki a Bosszú Angyalai Akadémián tanul, vagy az új Thor, Jane Foster, a mennydörgés istennője (!!!).

Mivel nem minden hős vagy gonosz tud repülni, kellenek nekik járművek is. Nyilván a legmodernebb, személyre szabott, eszméletlen gyors járgányok, melyek persze szupertitkos gyárakban készülnek. Ezek is és a képesség nélküli karakterek fegyverei, technológiái és DNS módosító szérumok is kaptak egy-egy fejezetet. Vagányul néz ki például a SHIELD-Helibázisának komplett felépítése, paraméterei, melyet egy két oldalas képen csodálhatunk.

A kozmikus erők és varázserejű tárgyak sem maradhattak ki, meg persze izgalmas helyszínek a Földön, távoli galaxisokban, más bolygókon és létsíkokon. Vannak itt kozmikus sugarak, Terrigen-kristályok, Kozmikus Kocka, Végtelen Kesztyű és a kövek, Agamotto Szeme, Mjönir, Kígyókorona, Lélekkard és még számtalan izgalmas dolog, ami jóra is használható, de általában felkutatásuk kozmikus háborúkba torkollik.

A kötetben minden korszakot egy, a fenti képen látható katalógus zár, ahol rövid ismertetőt találunk szereplőkről és első megjelenésükről. Ez az album lenyűgöző! Hihetetlen profizmussal összeállított darab. Árad belőle a szerkesztők szakértelme és rajongása. Sőt, megkockáztatom, hogy aki ilyen precizitással összeállít egy ilyen testes, tartalmas darabot nyolcvan évnyi képregényből, az tutira megszállottja a témának. :D Bárkinek ajánlom, aki örömmel indul kalandra a Marvel képregények mérföldkövei között.

marvel_mindenamimarvel_b1_72dpi.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Amiről tudnod kell és tudni érdemes a Marvel képregényhőseiről

A Marvel Moziverzum hősei és gonoszai egy izgalmas kötetben

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes