Egy izgalmas sci-fi disztópia egy rabszolgatartó, manipulatív világban

Könyvajánló - A. M. Aranth: Oculus

"Mit ​tennél, ha tudnád, hogy egy napon elveszíted a nevedet, a családodat, a barátaidat, a jogaidat és jó pénzért egy vak Idős tudós mellé adnak oculusnak, hogy helyette láss és a nap harminckét órájából huszonhatban mikroszkópba bámulj?

Itt, Avalonon így megy. Nincs menekvés, akkor se, ha emiatt őrült szektások vadásznak rád, megutál a legjobb barátod, és elszaporodnak a vágások a csuklódon… Itt ez a rend.

A nevem Truth Dunn volt. Már nem vagyok ember. Nem vagyok személy. Csak oculus."

oculus-wall5.jpg

Megjelent A. M. Aranth (Holló-Vaskó Péter) Oculus című regényének a folytatása, a Propheta. Már évek óta a polcon parkol az Oculus, valahogy szegényke a sok recenzió miatt mindig hátra sorolódott. Azonban most végre volt okom elővenni, amikor teljessé vált a duológia. 

Elöljáróban annyi, hogy féltem az olvasástól. Mindig ijesztő olyan könyvet olvasni, amelynek ismered az íróját. Minden találkozásunkkor órákat képesek vagyunk beszélgetni, ezért volt bennem egy kis izgalom, hogy mi van, ha esetleg nem fog tetszeni, miként írom le a véleményem anélkül, hogy megbántsam? Nehéz helyzet, de szerencsére nem ez történt, nagyon is tetszett az Oculus. Na, de miről is szól ez az izgalmas, látványos, nagyon kreatív, érdekes helyszínen játszódó történet.

Több szálon, több szemszögből ismerjük meg a sztorit, mely egy távoli bolygón, Avalonon játszódik. A Földön kirobbant háború hatalmas pusztítást végzett, ezért egy-egy kolóniát elindítottak más bolygókra. Így vált lakottá több mint egy évszázada Avalon, melyet egy rabszolgatartó, manipulált társadalom lakja, akik képesek eladni gyermekeiket az idősebbeknek, hogy azok láthassanak. Ugyanis Avalonon nem épp felhőtlen az élet: egy, a bolygón élő amőba az ember látóidegeit felfalva teszi vakká a lakóit, akinek pedig van elég pénze "szemecskét" vehet magának, aki nem más, mint egy kamasz, az oculus.

Már gyerekkorában eladják az embert a szülei oculusnak, így ő erre készül egész életében. Feltétel nélküli engedelmességre, ugyanis miután valakiből oculus lesz, megszűnik embernek, személynek lenni. Ő már csak egy pár szem név, család, barátok, jogok nélkül. Egy implantátum segítségével összekapcsolják új gazdájával, aki ennek köszönhetően az ő szemén át képes látni, képes őt irányítani, egészen addig, míg az oculus is az ő sorsára nem jut, azaz el nem veszíti szeme világát. Jó nagy szívás, mi?

"Truth a tizenhetedik születésnapján vesztette el az életét."

Így kerül a középpontba a történet egyik főszereplője, Truth Dunn is, akit szülei eladnak oculusnak. Avalont a Kilencek vezetik, akik mindent megtesznek a lény legyőzéséért, de a vakságot ők sem ússzák meg, a munkához viszont látni kell, tehát szükségük van oculusra. Az egyik tudós rendeli meg Truth-t, aki bizonyítja, hogy nagyon is ember. Ugyanúgy érez, sőt időnként lázad is, aminek fájdalmas következményei vannak.

Közben megismerkedünk Aoi-val, aki Truth gyerekkori legjobb barátnője (vagy inkább kicsit több?). Aoi bármit megtenne a lányért, gyűlöli, igazságtalannak tartja a rendszert, ezért amikor lehetősége adódik, hogy a rendszer ellen lázadó szektán, terrorszervezeten keresztül megmenthesse a lányt, életét sem fél kockáztatni a jó ügyért.

És van még egy harmadik szál: a Földről több mint egy évszázada nem jött semmi információ, ám egy nap megérkezik egy űrhajó, utasai pedig azt állítják, földi nagykövetek. Be kell vallanom a regény elején ez a vonal nekem kissé unalmas volt, ám amikor egyre jobban összefolytak a szálak, már ugyanúgy élveztem és kíváncsian vártam a folytatást, mint Truth történeteit, ami viszont már az elején is levett a lábamról.

Elképzelni nem tudok egy olyan helyzetet, mikor hajlandó lennék így meghunyászkodni. Nyilván, ha órákon át kínoznak, lehet beadnám a derekam, akárcsak tette ezt Truth is. Izgalmas volt belelátni a fejébe, hogy miként éli meg a helyzetet és hosszas szenvedés után miként válik az ő céljává is az amőba megállítása. De persze nem ő az egyetlen oculus. Kínozta meg őt is a gazdája az engedelmesség eléréséhez, de neki még könnyű dolga volt, ahhoz képest, amit más oculusoknak át kellett élniük. Szexuális abúzus, napi kínzások és még sorolhatnám a kegyetlenkedést, amire gazdák képesek. Aztán ott van a tornádó Aoi, akit kifejezetten imádtam. Bár időnként nem értettem teljesen a lila hajú, vagány kiscsajt, aki haragszik erre a világra és bármit megtenne azért, hogy véget vessen az ártatlanok szenvedéseinek. Amikor pedig személyesen is érintetté válik, könnyedén használja ki ezt a szekta.

És ne feledkezzünk meg az elején jelentéktelennek tűnő Szellemről, (igen, ezúton is bocsánatot kérek, de tényleg valahogy nem fogtak meg ezek a népek ott az űrhajón Avalonra érkezésük előtt). Szellem a földiek űrhajóján élő MI, aki végül keményen borítja a bilit, és persze a hajó legénysége, a lándzsa, akikkel sikerült jól megviccelnie a szerzőnek. Amikor alakult a kis románc Truth és Kaled, a lándzsa vezetője között már komolyan elkezdtem aggódni a regényért, mert nem szeretem a csöpögős dolgokat, de szerencsére nem mentünk el nagyon ebbe az irányba, amiért külön köszönet Péternek. :)

Szépen, fokozatosan épül fel a sztori, apránként megismerjük a szereplőket, a céljaikat, közben vannak intő jelek, hogy bizony nem minden az, aminek látszik, de a végén a szerző úgy megkavarja azt a bizonyos bűzös trutymót, hogy nem győzünk pislogni. Nálam nagyon betalált ezzel, imádtam ezt a...hmm, hát nem is tudom, mondjuk tripla csavart. Talán ez találó kicsit :D Mindenki átvert mindenkit, amihez persze egy ütős függővég tartozik.

3130334_big_1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

A szerző más könyveiről is írtunk, íme:

Cleadur - Dobszó a ködben

A ​Liliom Kora

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes