Egy ápolónő igaz története

Könyvajánló - Christie Watson: Szólj a kedvesség nyelvén

"…életünk során mindannyian szorultunk már ápolásra. És ápolók vagyunk mindannyian." - Christie Watson

Az Alexandra Kiadó egy különleges könyvet hozott el az olvasóknak. Christie Watson ápolónőként sok minden megtapasztalt és látott. Élt át megrendítő, megható pillanatokat és rengeteg embert ismert meg. Könyvében megismerjük ápolónővé válásának történetét és betekintést kapunk az angol egészségügy mindennapjaiba.

A kötet elején kapunk egy rövid összefoglalót a gyerekkoráról, megismerjük a tanácstalan tinit, akinek fogalma sincs, hogy mihez kezdjen az életével. Rengeteg mindent kipróbált, majd jött a meló, ami mindent megváltoztatott. Egy mozgásképtelen betegek számára fenntartott otthonban magával ragadta a nővérek munkája, némi kutatómunka és máris egy ápolóképző kurzuson és vele együtt egy nővérszálláson találta magát tizenhét évesen.

nurse_2060594a.jpgChristie Watson (Photo: DANIEL HAMBURY/STELLA PICTURES)

Ebben könyvben húsz évnyi ápolói munkájából kiragadott tragikus és örömteli történetek sorával találkozhatunk. Christie munkája koránt sem egyszerű. Újraélesztő tisztként bármikor rácsipoghatnak, hogy megoldjon egy vészhelyzetet, egy szívmegállásos esetet. Legyen szó felnőtt, gyerek, szülészeti, újszülött vagy traumás esetről. Közben pedig újraélesztést tanít ápolóknak, orvosoknak és egyéb egészségügyi dolgozóknak.

Részletesen elmeséli, milyen a folyosó, az ajándékbolt, az ápolók pihenője és egyes osztályok. Újraélesztő tisztként rengeteg időt tölt a sürgősségin, de a mai napig megremeg a keze, akárhányszor ott van dolga.

"A sürgősségi osztály riasztó hely. Arra emlékeztet, milyen törékeny az élet - hát van ennél félelmetesebb? Rávilágít, milyen sebezhetőek vagyunk, és hogy a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem tudjuk megjósolni, ki botlik meg valamiben és esik össze a járdán, katasztrofális agyi vérzést szenvedve. [...] Szívinfarktus, agyi aneurizma, storke, tüdőgyulladás, diabéteszes ketoacidózis, agyvelőgyulladás, malária, asztma, májelégtelenség, vesekő, méhen kívüli terhesség, bántalmazás, mentális krízis... kutyaharapás, csonttörés, légzéselégtelenség, szélütés, kábítószer-túladagolás, lórúgás, mentális betegség, lőtt és szúrt seb. Egyszer még egy félig lefűrészelt fejű beteg is volt."

Pályája húsz éve alatt rengeteget változott az ápolónők szerepe. Gyermekápolóként kezdett, akkor minden döntést az orvosok hozták meg, még akkor is, ha egy tapasztalt nővér állt szemben egy kezdő orvossal. Ebben a regényben nem fogunk monumentális sikerekről olvasni, helyette megismerjük, hogy miről is szól az ellátás. Ma rettenetes rossz a megítélése az ápolóknak. Sajnos vannak ugyan alapjai, de közben igenis döntő szerepük az ellátásban, amit sokan nem is sejtenek.

Nagyon jó stílusban írta meg a memoárját, melyben végigvezet minket az útján. Végtelen szeretettel ír a betegeiről, a szakmáról, egykori kollégáiról. Olyasfajta ápoló lehetett, akit  a legtöbb beteg kívánna magának. Nem mondom, hogy tökéletes a könyv. Vannak szívbemarkoló esetek, mint például a zsákba csomagolt újszülött története. Az ilyen történetekkel az volt a gondom, hogy túl tényszerű. Hidegnek hatott az egész. Közben pedig biztosan megviselték ezek az esetek, de gyanítom másként nem lehet feldolgozni az ilyen értelmetlen halált, ami ebben a szakmában az embert folyamatosan körbeveszi.

Ápolóként minden cselekedetével igyekezett kedvességet adni az embereknek. Például, amikor egy tűzből kimentett tizenkét éves kislánynak a haját mosta, hogy ne kelljen érezni a füst szagát. A mai rohanó világban már kezd kiveszni az emberekből az együttérzés. Mert az ápolás nem csak arról szól, hogy letisztítanak egy sebet vagy vért vesznek, hanem hogy kényelmet nyújtsanak a betegnek és a családnak egyaránt. Christie Watson történeteivel ezt szeretné megmutatni az embereknek. Az ápolói szakma rengeteget kivesz az emberből, mégis szívvel ajánlja ezt a hivatást, mert rengeteg örömet is tud okozni.

"Egy rendkívüli könyv életről és halálról, olyan ragyogóan megírva, hogy az embernek eláll a lélegzete." Ruby Wax

szolj_a_kedvesseg_nyelven_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak!

A könyvet a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted.

Kövess minket Facebookon!

Jógáról közérthetően

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes