Kézműves vega burgerek a nagyvilágból

Könyvajánló - Nina Olsson: Kézműves vega burgerek

Nina Olssen a különleges, finom, tápláló és egészséges ételek szakértőjévé vált az elmúlt években. Szenvedélye a vegetáriánus konyha, weboldalán is számos izgalmas receptet találtok angol nyelven. Legújabb kötetében, a Kézműves vega burgerekben a manapság rendkívül trendinek számító vegetáriánus burgerek világába vezeti be az olvasókat. A világ különböző tájai inspirálta, izgalmas receptek tucatjai, isteni házi bucik, szószok, mártások, feltétek kaptak helyet a kötetben.

fokep_38.jpg

A leírások mind könnyen értelmezhetők, még olyanok is bátran neki állhatnak, akik nem túl rutinosak a konyhában. Pontos leírást találunk a megfelelő állagról, ízről, lédússágról és a sütési módokról és a szükséges eszközökről is. Ráadásul a kötetben található feltétek, hozzávalók felcserélhetőek gluténmentes, laktózmentes vagy vegán alapanyagokra is, így biztosan mindenki megtalálja a számításait a könyvben.

A puding próbája az evés, úgy döntöttem burger-napot tartunk itthon. Bár a szerző megnyugtatja az olvasókat, hogy bármely alapanyag bátran felcserélhető, még ennyire nem mertem kísérletezni első alkalommal, így a gombás pogácsákat rögtön át is lapoztam. (Igen, sajnálom, nem szeretem :) Évente próbálkozom, de még mindig nem találtam olyat, ami ízlett volna, de nem adom fel. :D ) Még nincs igazán zöldségszezon, így nehezebben választottam, de végül egy könnyebben elkészíthető amszterdami ihletésű recept mellett döntöttem.

Nézzük, hogyan is készül a csípős-fűszeres lóbabburger fasírtja.

Olajon megdinsztelünk egy hagymát, hozzáadunk 30 g-ot egy póréhagyma apróra vágott fehér részéből egy percre. Ezeket egy tálban összekeverjük a további hozzávalókkal: 40 g pörkölt kesudió, 300 g konvervlóbab lecsepegtetve és villával összetörve, 1 ek olívaolaj, 1 chiamagtojás (1 ek chiamag 3ek vízben elkeverve 15 perc állás után kész is van), 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 200 g zsemlemorzsa, 12 g élesztő, 1 ek chili szósz, 1 tk gyömbér, 1/4 tk fekete bors, 3/4 tk só, finomra aprítva a következők: 16 g friss kapor, 3 g koriander, 8 g petrezselyem.

Összegyúrjuk az egészet és 15 percig a hűtőben pihentetjük, majd a masszát 4 egyenlő részre szedjük, fasírtformát gyúrunk belőle, növényi olajjal lelocsolt serpenyőben oldalanként 3-4 percig sütjük közepes lángon.

A bucihoz is vannak jó receptek a könyvben, de elsőre maradtam a pékségben kínált mellett. A fasírt mellé az alábbiakat pakoljuk a buciba: karamellizált hagyma, friss paradicsom, paprika és uborka. (A recept javasolta még a grillezett padlizsánt, de nem sikerült szépet találnom, de anélkül is finom volt.) Majd mehet bele az öntet: a négy burgerhez fél csésze majonézt és fél citrom levét keverjük össze és már mehet is bele.

Kísérőnek gyökérchipset készítettem. Igazából ezzel kezdtem, mert amíg sült, majdnem el is készültem a fasírtokkal is. Gyökérchipset készíthetünk édesburgonyából, céklából vagy akár sima burgonyából is. Fél kilót meghámozunk, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy bélelt tepsire pakoljuk őket, úgy hogy a szeletek ne legyenek átfedésben. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, de kb. negyed óra után érdemes ránézni, nekem már akkor elkezdtek pirulni a zöldségeim. Ekkor megforgattam őket és újabb 10 perc sütés és már kész is volt minden az ebédhez.

A kép a könyvből származik, az enyém nem lett ennyire szépen tálalva. Féltem kicsit tőle, mert eléggé kétesélyes volt a végkimenetel, de szerencsére nagyon finom lett. Ezután bátrabban próbálkozom majd, és legközelebb már a zsemle sütését is bevállalom. :)

A hitelesség kedvéért azért le kell szögeznem, hogy nem vagyok vega. Imádom a csirkepaprikást, a töltött káposztát, a kolbászt és természetesen a marhahúspogácsás burgert. Még hosszan sorolhatnám a húsos finomságokat, de emellett szeretem a zöldségeket és a különleges fűszerezéseket, újdonságokat, ezért örömmel csaptam le erre a könyvre. Jól tettem! Annyira jól vannak leírva a receptek, hogy szerintem lehetetlen elrontani bármelyiket. Arra azonban fel kell készülni, hogy akadnak olyan fűszerek, amelyek nem minden élelmiszerboltban fellelhetők, de beszerezhetetlen hozzávalóval nem találkoztam. A következő hetekben biztosan bőven fogok még kísérletezni, akadnak még ínycsiklandónak tűnő finomságok a kötetben. Ráadásul a legtöbb fasírt bármilyen körettel tálalható szerintem, nem kell feltétlen hamburger formában fogyasztani őket.

kezmuves_vega_burgerek_borito_600rgb.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted, de még egy beleolvasót is találsz!

Köszönjük, Bioenergetic Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Ha nem tudod elképzelni a burgert hús nélkül, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes