Felnőttek nélkül: gyerekek harca a túlélésért egy szörnyekkel teli világban

Könyvajánló - Charlie Higson: Felnőttek ​nélkül (The Enemy 1.)

El tudsz képzelni egy világot, ahol a felnőttek vagy meghaltak vagy elborult szörnyekké váltak, akik gyerekekre vadásznak? Mennyi esélye lehet néhány csapat kölyöknek a túlélésre egy ilyen helyen? Egy izgalmas, akciókkal és fordulatokkal teli regény gyerekek túléléséről egy hihetetlen, borzasztó, új világban.

Charlie Higson Felnőttek nélkül című regénye egy young adult disztópia sorozat első kötete, mely egy ijesztő képpel nyit: pár kisebb gyerek a szabályok ellenére kiment a házból játszani, bekerítették őket az elvadult felnőttek, és kilenc éves Kis Sam-et zsákba pakolták és átvitték a falon. Ez mára mindennapos dologgá vált. De mitől is ilyen veszélyes hely London?

Tizennégy évvel korábban valami elromlott. Talán egy vírus, senki sem tudja pontosan mi történt, de az összes felnőtt megfertőződött. Vagy meghaltak vagy teljesen elvesztették az irányítást és fura élőhalottá váltak, akik vadásztak a gyerekekre.

"Az anya orrát félig lerohasztotta a kór. Hólyagok és sebek borították a bőrét. Felhúzta az ajkát, felfedve törött fogait és fekete, rothadó ínyét. Viszolyogtató, emberi mivoltában felismerhetetlen volt a teste - leszámítva a szemét. Gyönyörű szeme volt."

Rengeteg gyerek meghalt az első napokban. De akadtak kölykök, ők voltak az igazi túlélők, akikben erősen tombolt az élni akarás. Kiépítettek egy tábort, ahol mindenkinek megvolt a szerepe. Volt, akinek a világomlás előtt orvosok voltak a szülei, tőlük eltanult ezt azt a sebfertőtlenítésről például, ezért ő lett az orvos. Voltak harcosaik, mérnökeik és őrök figyelték folyamatos a környéket a tetőről, hogy megóvják magukat és a kisebbeket a zombiként élő felnőttektől.

"Az a helyzet, hogy van olyan felnőtt, amelyik erős, van amelyik gyors, mások meg okosak, de az erősek lassúak, a gyorsak hülyék, az okosak pedig gyengék."

Igyekeztek az épületen belül maradni, csak akkor hagyták el a tábort, amikor muszáj volt. Mindig kis létszámú csapatokban indultak guberálni. Ételt, vizet, gyógyszert, ruhát és bármit kerestek, ami a hasznukra válhat ebben a szétesett világban. De lassan már mindent átkutattak és új táborhelyet kell keresniük maguknak. Egyre veszélyesebb ez a környék és sorra elkapnak közülük egyet-egyet, ráadásul már elég durva csapdákat is állítanak nekik a felnőttek. Korábban sosem támadták meg a tábort, melyet kialakítottak egy szupermarketben, a Waitrose-ban, de most erre is sor került. Ami még veszélyesebbé tette a helyzetet, hogy a legutolsó portyázásuk alkalmával Arran, a vezérük is megsérült.

Londonban élt egy másik túlélőcsoport is. Egy másik csapat gyerek a Morrisons áruházba fészkelte be magát Blue vezetésével. Nem zavarták egymást, eléltek egymás mellett, maximum apró csetepaték voltak köztük. De lassan eljön az idő, hogy szövetkezniük kell. Míg egy nap megjelent egy idegen srác, Jester, aki arról beszélt a két csapatnak, hogy egy olyan helyről jött, ahol nincsenek felnőttek, de van víz, étel, orvosságok, tiszta ágyak, biztonság. Azért járja a városokat, hogy a szanaszét élő gyerekeket elvigye ebbe a biztonságos táborba, melyet a Buckingham-palotában építettek ki és céljuk, hogy egy új világot építsenek London romjain.

"Tök jó. Van tó meg kert, magas fallal, tüskés kerítéssel. Biztonságos. Kaját termesztünk a kertben, ivóvizet a tóból veszünk, és a királynő ágyaiban alszunk. Senki nem juthat be, és vagyunk annyian, hogy megvédjük magunkat. Már saját őrökkel is rendelkezünk. Mindent újrakezdtünk."

Néhányan még hittek benne, hogy valahol vannak még egészséges felnőttek, akik megmentik őket, de legtöbben ebben már rég nem bíztak. És most is ez a kölyök, Foltos, aki az édenkertet kínálja nekik. Vajon tényleg létezik ez a hely? És, ha igen, odajuthatnak biztonságban? Egy sérült vezető és kisgyerekek is vannak köztük, akik nem képesek a harcra. Megér egy próbát a remény a jobb életre? És tényleg az édenkert várja őket vagy túl szép, hogy igaz legyen?

Higson engem megvett magának. Jó stílus, érdekes történet, izgalmas fordulatok, akciók, harcok, menekülés, szerethető karakterek. A leírások nagyon ütősek, peregnek az események a szemünk előtt olvasás közben. Ha el kéne képzelnem, milyen lenne egy felnőttek nélküli világ, ahol gyerekek próbálnak közösségeket kialakítani, miközben minden nap az életük a tét, valami hasonlót képzelnék. És persze néhány fejezettel később azt is megtudjuk, hogy a zsákban elhurcolt Kis Sam még életben van, így a palotába induló új szövetség története mellett azt is megtudjuk, miként küzd egy kilenc éves kisfiú, hogy újra a húga mellett lehessen.

Brutális, ahogy a szerző leírja, hogy miként bujkálnak a sikátorokban a felnőttek vagy, ahogy a másik csoport nevezi őket, az idegenek, hogy lesből támadjanak a már nem is annyira ártatlan gyerekekre. Nagyon durva és nagyon nem lennék a kölykök helyében. Ez egy hét kötetes sorozat első része, amely önmagában is kerek egész, de bőven akadtak nyitott kérdések, ezért remélem a kiadó elhozza a folytatásokat is. Izgatottan várom.

1577478.jpgA kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Bármelyik nyár az utolsó lehet?! Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes