Sosem voltál itt: egy sötét és brutális thriller élet-halál harcról

 Könyvajánló - Jonathan Ames: Sosem voltál itt

Egy  sötét, brutális, drámai, feszültségekkel és izgalmakkal teli thriller, mely könyvben és vásznon is meghódította a világot. Most pedig a 21. Század Kiadó jóvoltából már itthon is élvezhetjük a film alapjául szolgáló regényt.

A történet főhőse Joe a negyvenes évei végén jár, harcedzett, kemény férfi, aki tengerészgyalogosként szolgált és FBI ügynökként dolgozott a prostitúcióval foglalkozó munkacsoportnál korábban. Rengeteg borzalmat és erőszakot látott, ami kicsit sem segített abban, hogy komoly lelki sérüléseit feldolgozza, melyeket a gyerekkorában elszenvedett bántalmazások okoztak. Apja egy alkoholista ex-haditengerész volt, aki dührohamait feleségén és Joe-n vezette le. A legtöbb ember harcol belső démonaival, Joe-nal ezekből több életre elegendő jutott.

"Öngyilkos gondolatok kavarogtak a fejében. Az efféle gondolatok metronómként határozták meg az élete ritmusát. Sosem szűntek meg, mindig verték a taktust. Egész nap, minden egyes percben ott motoszkált benne, hogy meg kell ölnie magát."

Dezertált, így most bujkálnia kell. S miközben sötét oldala és erőszakossága dominál, azért időnként győzedelmeskedik embersége. Miután leszerelt képességei tökéletesnek bizonyultak, hogy a legveszélyesebb bűnözőkkel is szembe merjen szállni. Ezek egyvelege vezette végül ahhoz a melóhoz, amely ma biztosítja számára a megélhetést: szexrabszolgának elrabolt fiatal lányokat szabadít ki az alvilág markából.

"Joe profi szintre fejlesztette a lányok kimenekítését, s ha nyomra bukkant, olyan módszerekkel élt, melyeket a rendőrség nem vethetett volna be büntetlenül."

Legújabb megbízását egy New York-i szenátortól, Vottótól kapja, akinek tizenhárom éves lánya eltűnt, miután a neten megismerkedett egy férfival. A rendőrség tehetetlen volt az ügyben, a fiatal lány köddé vált. Aztán fél évvel később jött az apa kapott egy sms-t:

"A lányod egy bordélyházban van a Keleti 48. utca 244. alatt. Sosem bocsátottam volna meg magamnak, ha nem szólok. Haza akar menni. Nem hinném, hogy tud a nejedről. Részvétem! Nyilvánvalóan nem mehetek a rendőrségre. Csak neked szólok. A lányodat bedrogozzák, de úgy néz ki, jól van. Tiszta szívből sajnálom."  

A rendőrség tehetetlensége után úgy döntött felkeres valakit, akinek nem számítanak a törvények. Aki odamegy szétver mindent, ha kell és hazahozza Lisát. Tiszta sor, csak a szokásos meló...aha...hát mégsem. A balhé félremegy és egy nagyon durva, magasra felérő összeesküvésbe csöppen, amiért súlyosan megfizet és most vadásznak rá. Joe-nak két választása marad: menekülőre fogja vagy ellentámadást, bosszúhadjáratot indít...

A regényből a kötettel azonos címen készült film elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó díjat 2017-ben a Cannes-i Filmfesztiválon, valamint a főszerepet játszó Joaquin Phoenix kiemelkedő színészi alakítását is több díjjal jutalmazták. 2017-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat, majd tavaly három neves díjátadóról vihette haza a legjobb főszereplőnek járó díjat, a Florida Film Critics Circle Awards-ról, az International Online Cinema Awards-ról és a Lost Weekend Award díjátadóról.

Mit gondolok a könyvről? Nagyon durva! Sötét, brutális, drámai, feszültségekkel és izgalmakkal teli. Olvastatja magát, egy ültő helyemben kiolvastam. Joe tutira nem százas, ami valahol érthető is, ám én ennek ellenére szurkoltam neki. Az apja rommá terrorizálta gyerekként, a tengerentúlon a háborúban is rengeteg erőszakot, vérengzést, halált látott, majd a végső összeomlást az FBI-nál látottak hozták el számára. Ez a félresiklott meló és a tragédia, amit magával hozott pedig mindenkinek sok lett volna. Vottot, a gyáva, ostoba férget pedig szívlapáttal ütném agyon gondolkodás nélkül. Nekem nagyon bejött ez a könyv és szerintem sokan lesznek még így ezzel. Egyetlen problémám volt vele: túl gyors volt a lezárás, olvastam volna még pár száz oldalon keresztül. :)

ames_sosem_voltal_itt_fedlap.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes