A különös álmodozó

Könyvajánló - Laini Taylor: A különös álmodozó – Strange the Dreamer

Lazlo Strange a segédkönyvtáros, a Könny megszállottja,
a fiú, aki egy csapat bátor harcossal útra kel,
hogy megmentse az elfeledett várost,
ahol nem is sejtik miféle titkok, rejtélyek, mítoszok,
különös lények és kegyetlen istenségek várják őket.
Van esélye egy maréknyi harcosnak a sötétség ellen
egy különös, rég elveszett ősi városban?

Egy izgalmas kalandba viszi el az olvasókat mesélőnk, Lazlo Strange. A háborúban elvesztette szüleit, így került a szerzetesek közé, ahol az egyik idős szerzetes mesélt neki az elfeledett város, Könny, "Látatlanváros" történetéről. Már gyerekként rajongott ezekért a mesékért. Szinte megszállottjává vált a városnak, melyről a könyvtárban keresett információkat. Falta a meséket, legendákat, ősi történeteket, hogy a lehető legtöbbet megtudjon erről a rejtélyes helyről. Sőt! Még a nyelvüket is megtanulja.

Már fiatal felnőtt, szinte mindenki kicsit bolondnak tartja, amiért egy mende-monda megszállottja, míg egy napon felbukkan Eril-Fén, az Istenölő, aki azzal a céllal érkezik, hogy csapatot toborozzon, mert veszélyben Könny városa. Lazlo segédkönyvtárosként dolgozik, az elmúlt évek során gyűjtött tudásának köszönhetően bekerül abba a csapatba, akit Eril-Fén toboroz a város megmentésére.

Szárája, Veréb, Ádáz, Rubin és Minja (forrás: lainitaylor.com)

Számos kalandot élnek át, a főhős is rengeteget változik, fejlődik az út során. Lazlo álmaiban többször is felbukkant egy kék bőrű istennő. De vajon ki lehet ő? És mi várhatja őket egy többszáz évvel ezelőtt a világ elől eltűnt városban? Sok mindenre gondoltak, de ami ott várt rájuk, arra senki nem tudott felkészülni.

Titkok, varázslat, lenyűgöző különleges lények, szellemek és néhány szörnyűség, mint kegyetlen istenségek és egy háború, melynek senki nem látja a végét. Van esély a mélyen gyökerező gyűlölet felszámolására? Lehet megváltás a városnak egy idegen érkezése?

A szerző gyönyörű, sokszor lírai képekkel varázsolja el az olvasót, miközben megismertet minket ezzel a páratlan világgal, ahol a mitológia, a csodák és a valóság egy történetben egyesül. A könyv végére rengeteg kérdésre választ kapunk, de jut még bőven talány a folytatásra is. És bár csodás dolog elmerülni a könyvek világában, Lazlo akkor tudott igazán kiteljesedni, amikor elhagyta biztonságos menedékét és belevágott élete legnagyobb kalandjába. Mert csodák igenis léteznek...

„Olyan sokkoló, mint egy rémálom, és olyan varázslatos, akár a legkiválóbb fantasyk. Taylor regénye csodákat kelt életre az olvasó képzeletében.” (HYPABLE)

Meseszép francia reklám plakát a regényhez 

A történet nagyon egyedi, izgalmas, színes, változatos és páratlan világot varázsolt a szerző, a főhős is szerethető és kaptunk érdekes mellékszereplőket is, de a regény valahogy mégis kicsit sok. Nem szeretem ezt a kifejezést, de jobbat nem tudok, szóval túlírt. Emiatt van az is, hogy kicsit küzdelmes volt számomra a regény eleje. Nagyon részletes, nagyon aprólékos képet kaptunk mindenről, amitől lassan indult be a történet és menet közben is, a túl sok részlet miatt néhol akadozott a sztori és nehezebben haladtam vele.

Ettől függetlenül is azt kell mondjam tetszett ez a rendkívül varázslatos, különös világ, amelyben kapunk bőven fantasyt, kalandot, mítoszokat, sőt még egy kis drámát és szerelmet is. A vége fájt, kegyetlen húzás volt a szerzőtől ez a függővég, főleg mert még várnom kell a folytatásra, de már nem sokáig. Idén elhozza a kiadó a duológia zárását. 

Rengeteg részlet a helyére kerül a történet végére ebben az összetett regényben, de a következő könyvre is jut még szerintem izgalom. Vajon mi lett a képességekkel bíró gyerekekkel? Mi derül még ki a városról? Hogyan alakul a jövő a szereplők számára? Vajon a szerény könyvtárosfiúból bátor harcossá cseperedő Lazlóra milyen kalandok várnak még? Izgatottan várom mi sül ki a történet végére. :)

covers_491194.jpgKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Egy lélegzetelállító kaland téren és időn át...

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes