Madarak a dobozban: egy könyv, ahol a halált a bőrödön érzed és mindent áthat a rettegés

Könyvajánló - Josh Malerman: Madarak a dobozban

Képzeld el, hogy néhány hét leforgása alatt a jól ismert világ a feje tetejére áll. Ne csak egy egyszerű kis káoszt képzelj el, hanem a legrosszabbat. Egy ismeretlen ellenséget, amely egyetlen másodperc alatt képes úgy megőrjíteni az embert, hogy utána csak két dologra képes: a hozzá legközelebb levőket brutális kegyetlenséggel lemészárolni, majd saját magával is végezni.

Nem tudjuk ki vagy mi okozza ezt, mert nem látjuk, csak azt tudjuk, hogy az egyetlen védekezési mód, ha bezárkózol a házadba, vastagon letakarsz minden ablakot, ajtót, minden apró rést, amelyen keresztül megpillanthatod a külvilágban rejtőző gonoszt, amikor pedig muszáj elhagynod a biztos fedezéket, bekötöd a szemed, hogy semmit se láss. Elveszik a legfontosabb érzékszervet az embertől. Ijesztő és kegyetlen. De vajon tudják? Ezt szándékosan teszik vagy fogalmuk sincs róla, hogy mit is okoznak az embereknek?

"Az a pillanat, amikor már eldöntötted, hogy kinyitod a szemed, de még épp nem tetted meg, az egyik legijesztőbb ezen az új világon."

Két idősíkon megismerjük a főszereplő, Malorie életét. Egy életet, amikor az egész elkezdődött és egy másikat, amikor két gyermekével kell túlélnie ebben az új, ijesztő világban, ahol alig pár maréknyi ember élhette túl ezt a váratlan tragédiát. De egy anya sosem adja fel.

Kicsit hihetetlennek tűnik, hogy egy fiatal nő képes volt éveken keresztül két újszülöttel boldogulni. Ijesztő volt olvasni, ahogyan nevelte a kicsiket. Négy fal között egy folyóparti házban, ahol az ajtó mindig zárva van, az ablakok pedig tökéletesen lesötétítve. Hogy a gyerekeknek születésük első pillanatától úgy kell élniük, hogy nem láthatnak. Szinte kiképzőtárnak tekinthető, ahogy felnőttek. De, ha élni akarnak, túlélőket kell keresniük, egyedül nem lesznek képesek boldogulni, mert mi van, ha Malorie-vel valami történik. Nincs választásuk, indulniuk kell. De te el mernél indulni egy csónakkal, két kicsi gyerekkel, bekötött szemekkel? Vakon botorkálva a világban, ahol mindent a halál szelleme leng körül?

"Hányszor kérdőjelezte meg anyai kötelességét, miközben hallgatózó gépekké képezte a gyerekeit? Olykor egyenesen borzalmas volt látni a fejlődésüket. Mintha két mutáns gyereket kellett volna nevelnie. Kis szörnyetegeket. Újfajta lényeket, amelyek képesek meghallani egy mosolyt. Képesek közölni vele, hogy fél, még mielőtt ennek ő maga tudatában lenne."

Josh Malerman debütáló regényében egy ilyen rettenetes, sötét, borongós világot fest le nagyon olvasmányos stílusban. Nagyon jól ír, szinte végig feszült voltam, együtt féltem és izgultam a szereplőkkel. A szerző rendkívüli módon képes hatni az érzelmekre. Nem egyszer azon kaptam magam, hogy rimánkodom a szereplőknek, hogy fussanak vagy bármi történik, ki ne nyissák a szemüket. Annak ellenére, hogy hiányérzettel búcsúztam el a kötettől, mert nagyon keveset tudtunk meg a Lényekről, a Problémáról és akadtak más buktatók is a sztoriban, nekem nagyon tetszett. Kevés író képes így hatni rám, szóval köszönöm az élményt Malermannek. :)

A kötet nálunk 2015-ben jelent meg először, egy évvel a külföldi debütálása és számos díj bezsebelése után. Nem sokkal a megjelenést követően elkeltek a filmkészítés jogai és pár év várakozás után végre el is érkezett a Netflix saját gyártású filmje Sandra Bullockkal a főszerepben. Ennek tiszteletére a Fumax Kiadótól már megszokott minőségi, masszív keménykötéses gyűjteményes kötetben jelent meg újra a regény, ezúttal filmes borítós kiadásban, ráadásként egy extra novellával a Madarak a dobozban világából.

Miután lebilincselt Malerman stílusa és ez az ijesztő történet, muszáj volt megnézem a filmet is. És ezen a ponton jutottam oda, hogy eszem ágában nincs könyv vs. film posztot írni, mert nem lehet összehasonlítani a kettőt. Hatalmas csalódás volt számomra a film. Az elején már rájöttem, hogy el kell engedni a könyvet, csak a lényeges eseményeknél van találkozása a kettőnek, a karaktereknek köze nincs a könyvben megszeretett szereplőkhöz és sajnos, hiába volt adott egy nagyon jó sztori, kivételes színészek, csak egy harmatgyenge thriller lett belőle. Kár érte. De a könyv attól még jó, szóval olvassátok! :)

3074720_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes