Egy 26 éves nő igaz története, aki a világ legexkluzívabb, illegális pókerbirodalmát építette fel

Könyvajánló - Molly Bloom: Elit ​játszma

2013-ban az amerikai lapok tele voltak egy fiatal nővel, akit letartóztatott az FBI, mert illegális pókerpartikat szervezett. A világ legbefolyásosabb üzletemberei, politikusai, maffiózói, hírességei fordultak meg nála, ahol több 100 millió dollár cserélt gazdát néhány év alatt. Kicsoda Molly Bloom, hogyan lett ő a házigazdája egy ilyen teremnek, és miért lett ez egyre veszélyesebb? Erről az útról szól életrajzi könyve, melyből az Oscar-díjas Aaron Sorkin készített filmet, mely 2017. december 25-én debütált nálunk a mozikban. Sorkin olyan filmeket tudhat maga mögött, mint az Egy becsületbeli ügy, Az elnök emberei vagy A közösségi háló, mely meghozta neki az Oscar-t. Ez a film akár a következőt is jelentheti, mert a legnagyobb esélyesnek tartják a Legjobb Adaptált Forgatókönyv Oscar-díjáért folytatott versenyben.

methode_2ftimes_2fprodmigration_2fweb_2fbin_2f4841263a-3af0-3c1b-a11e-70665a6ebd22.jpg

Na de térjünk vissza Molly Bloomra. A vidéki lány, aki keménykezű apja büszkeségét akarta kivívni, egy súlyos baleset majdnem kettétörte sportkarrierjét, de síelőként bekerült az Egyesült Államok válogatottjába és bár egy nemzeti versenyen bronzérmet nyert, sajnos a baleset következményei nem engedtek neki maradást. Végül apja vágyainak megfelelően a jogi pályát választotta. Előtte azonban fel akarta fedezni a világot. Görögországban megtetszett neki a szabad élet és pár havi ott tartózkodása után úgy döntött, halaszt egy évet az egyetemen és nekivág a nagyvilágnak.

Az útja Los Angelesbe vitte, ahol egy sor váratlan esemény egy felkapott, VIP vendégekkel tömött étterembe vezette. Ki gondolná, hogy ehhez egy önelégült milliárdos kellett, aki az első az angyalok városában töltött héten felajánlotta, hogy Sugar Daddy-ként pártfogásába veszi, majd mikor ezen kiborult, felmondott abban az étteremben és hazafelé tartva majdnem elütötte egy másik étteremtulajdonos, aki munkát ajánlott neki egy sztárokkal teletömött helyen. Hát innen indult be igazán az ő története.

Reardon, az étterem egyik tulajdonosa nem bánt vele kesztyűs kézzel, ugráltatta, folyton ordított vele, de Molly rengeteget tanult tőle erről a különös világról, az üzleti életről miközben Molly pincérnőből mindenessé lépett elő Reardon és két társa ingatlanfejlesztéssel is foglalkozó cégénél. Nyomorultul érezte magát, mégis az ösztöne azt súgta tartson ki mellette. Egyre jobban átlátta az üzleti világot, ezt főnökei is észrevették, ezért egyre több feladattal bízták meg. Élvezte, hogy az elit köreiben mozgott, elkezdte vágyni a sikert, a gazdagságot, megízlelte a luxust és még többet akart.

"Jóllehet egész életemben arra tanítottak, hogy pénzért nem lehet boldogságot venni, a napnál is világosabb lett előttem, hogy azért bizonyos kívánságok csak teljesülnek, ha van belőle elég."

Reardon megvette Los Angeles egyik ikonikus bárját, a Viper Room-ot, ahol egy este privát pókerpartit szerveztek, amelyre Hollywood elitje volt hivatalos, többek között Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio és Todd Phillips, a Másnaposok című film rendezője, színészek, rendezők, producerek, ingatlanmágnások, arisztokraták, a krémek krémje. A beugró tízezer dollár volt. Csillogás, felhajtás, borzongás, izgalom. Ki ne szeretne bele ebbe, ha mindemellett még egy rakás pénzt is lehet vele keresni?

"Filmsztárok, neves rendezők, nagyhatalmú iparmágnások vettek körül. Mintha Alice lettem volna, amint álmában éppen belezuhan egy nyúlüregbe, és Csodaországban ébred föl. [...] Úgy éreztem magam, mintha légy lettem volna egy szigorúan titkos, a világegyetem urait tömörítő klub falán."

Olvasva Molly szavait, úgy gondolom, ez volt az a pillanat, amikor igazán rabul ejtette ez a világ. Egy nappal korábban szinte semmit nem tudott a pókerről, most pedig hosztesze lett egy exkluzív pókerpartinak, melyet minden porcikája imádott. Közben arra is ráébredt miért jönnek el minden héten ezek az emberek. Az életükben már egyszer mindent feltettek egy lapra és nyertek. Mára mindenük megvolt. Kellett nekik valami, ami felpörgeti a hétköznapokat, és ezt az adrenalint, a kaland élményét adta meg nekik a szerencsejáték.

Hétről hétre jobban kiismerte magát Molly ezekben a körökben, a pókerest pedig egyre népszerűbb lett. Elindult a hajó felfelé és úgy tűnt a cél a csillagos ég. Egyre otthonosabban mozgott, és ahogy haladunk előre a történetben, mi, olvasók is egyre többet tudunk meg erről az elzárt, ismeretlen világról. 

Szép apránként eljutott odáig, hogy már Reardon nélkül szervezte a partikat, majd újabb kockázatot vállalva bővítette a kört, és egyre nőttek a tétek. Dollármilliók cseréltek gazdát. Aztán rá kelljen jönnie, hogy LA nem mindig az ember barátja. Sőt!

"Ezt a várost nem a maradandóságra találták ki. Arra tervezték, hogy fellobbanhasson a nagyság lángja, de csak egy múló pillanatra, aztán sercegve kihunyjon, amint felbukkan az újabb géniusz."

Végül belátta, hogy tovább kell lépnie, és célba vette New Yorkot. Hol legálisan, hol illegálisan, komoly hullámvölgyekkel tarkított úton, de kérdés nem fér hozzá, hogy felküzdötte magát a legmagasabb körökig, és az ő nevéhez fűződnek a legnagyobb tétű, legexkluzívabb pókerpartik, ahova a végén a világ minden tájáról érkeztek a játékosok. Néha a rosszabb fajtából. Míg végül pont ez okozta a vesztét. Túl sok embert ismert, túl sok titkot tudott. Röpke tíz év alatt megjárta a földi mennyországot és a poklot is. És, amikor túl nagy már az a bizonyos torta, természetesen az alvilág is bejelentkezne egy szeletért...

Azt hiszem, azon túl, hogy bár nem minden pontján példaértékű, mégis lenyűgöző az az életút, amit Molly maga mögött tudhat, és még akkor is, ha életének ez a szakasza nem épp happy enddel ért véget, azok az apró kulisszatitkok, a sztárok, az iparmágnások élete, viselkedése, az exkluzív partikról és a mérhetetlen luxusról szóló beszámolók teszik letehetetlenné a könyvet. Egy olyan világba kalauzolt el, ahova csak a nagyon kiváltságosok léphetnek be. Minden partin színes társaság gyűlt össze, melyek sok kis történetet takarnak. És néhány óra erejéig Molly Bloomnak hála, mindenki beleshet a "kulcslyukon", miközben megtudjuk, hogyan lett Mollyból, a kisvárosi lányból a világ legexkluzívabb pókerbirodalmának hercegnője. És nehogy egy uncsi életrajzi műre számítsatok! Ez egy belevaló regény egy belevaló nő tollából.

molly_bloom_elit_jatszma.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

 


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes