Igaz történet egy hajótöröttről Gabriel García Márquez elbeszélésében

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Egy hajótörött története

"Egy hajótörött története, aki tíz napig hánykolódott egy mentőcsónakban, étlen-szomjan, aztán a haza hősének kiáltották ki, szépségkirálynők illették csókjukkal, reklámkampányokban meggazdagodott, majd a kormány elfordult tőle, és egyszer s mindenkorra elfelejtették"

1263895649.jpg

Luis Alejandro Velasco a kolumbiai flotta haditengerésze a Caldas nevű rombolón szolgált. 1955. február 28-án hazafelé hajózott, amikor az elszabadult rakomány nyolc társával együtt a Karib-tengerbe sodorta. Azt gondolnánk, hogy ilyen esetben a hajó megáll, hogy kimentse a bajba jutott katonákat, de sajnos ez nem így történt. Luis-nak sikerült elérnie a mentőcsónakot, és ő is abban bízott, hogy néhány órán belül begyűjtik, de hiába várta a segítséget. Bár az események után elkezdődött a tengerészek keresése, az eredménytelen kutatást a negyedik napon befejezték.

Furcsa kettősség van a könyvben. Egyszerre volt felkavaró és nyugodt. Bámulatos az az akaraterő, amivel Luis harcol az életéért. Elképzelni sem tudom milyen érzés lehet egyedül hánykolódni a tengeren, ahol csak a szelek és az áramlatok irányítják a sorsod. Nem csupán a fizikai igényekkel, az éhezéssel, a szomjazással kell szembenéznie, még a cápák sem, és a természet elemei sem hagyják szerencsétlen embert. De ami mégis a legnehezebb: leküzdeni a magányt és nem elveszíteni a reményt.

könyörtelen életösztöne és a szerencse, mely tíz nap után Kolumbia partjaira sodorta, megmentette az életét. Ezek után tökéletes arc volt egy kis pozitív reklámnak. A diktatúra hősnek kiáltotta ki, kitüntették, egész ünnepléssorozat kísérte végig felépülése utáni napjait. Ám a háttérben más történet bújt meg, mint amit a nép felé mutattak. Ezért Luis felkereste azt az újságot, ahol Márquez dolgozott és elmesélte neki az igazságot.

Ez a kötet merőben eltér attól, amit a szerzőtől megszoktunk. A mágikus realizmus kiválósága azt gondolom a tényregényeivel is remek munkát végzett. Az biztos, hogy nem a legjobb könyve, de szerintem érdemes elolvasni. Nem csupán a tengerész túlélése, megmenekülése az érdekes, hanem az az extra adalék, amiben elmeséli Márquez, hogyan is reagált a történet megjelenésére a politika, a diktatúra.

4335980_5.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Kövess minket Facebookon!

És, ha még több Márquezre vágysz, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes