10 kihagyhatatlan látnivaló Washington DC-ben

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 10. rész

Az Egyesült Államok tagállamait bemutató sorozat záróelemeként ismerkedjünk meg az ország fővárosával, Washinton DC-vel (District of Columbia), mely egyik amerikai államnak sem része, különálló, független város. Lenyűgöző szépségű város, mely rendkívül gazdag látnivalókban, számos nemzeti történelmi emlék, emlékmű és múzeum várja a turistákat. Ezek közül ismerkedjünk meg tíz kihagyhatatlan nevezetességgel!

Smithsonian Intézet (Smithsonian Institute)

A világ legnagyobb oktatási, kutatási és múzeumkomplexuma, melyhez a fővárosban több mint egy tucat múzeum, kutatóközpont és galéria tartozik, emellett New Yorkban, Virginiában és Panamában is vannak még hozzá tartozó intézmények. Washingtonban többek között megcsodálhatjuk a Nemzetközi Légi és Űrmúzeumot, a Postamúzeumot, a Természetrajz Nemzeti Múzeumát, az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeumát, de az intézet égisze alá tartozik a Nemzeti Állatkert is. Az alábbi képen az intézet lelke, a "főhadiszállása" látható, mely a helyiek körében A kastély néven vált ismertté. 

Thomas Jefferson-emlékmű (Thomas Jefferson Memorial)

A félig mesterségesen létrehozott Tidal-medence partján áll az egyik Alapító Atya, Thomas Jefferson tiszteletére épült emlékmű. Tavasszal, cseresznyevirágzás idején érdemes ellátogatni ide, amikor a park gyönyörűen virágba borul. 1912-ben Tokió akkori polgármestere, Jukio Ozaki ajándékozta meg a várost több ezer cseresznyefával. Ennek a napnak emléket állítva tartanak minden évben Nemzeti Cseresznyevirág Fesztivált.

Kapitólium (United States Capitol)

A tervező, William Thornton fantáziájának és kreativitásának köszönhető gyönyörű épület az Egyesült Államok Kongresszusa, a szövetségi kormányzat törvényhozási székhelye, az amerikai nép és törvényhozás szimbóluma, valamint otthont ad egy lenyűgöző művészeti kiállításnak is. 

Union Station

A Union Station a főváros kapuja, de nem csupán jelentős tömegközlekedési csomópont, nem egy egyszerű vasútállomás, hanem egy hatalmas bevásárlóközpont is. Akadnak itt ékszerboltok, ruházati szaküzletek, cipőboltok, könyvesboltok, ajándékboltok, élelmiszerüzletek és számos vendéglátóhely is. Évente közel 30 millióan fordulnak meg az állomáson, emellett számos filmjelenetnek szolgált színhelyül.

Fehér ház és Washington-emlékű (White House, Washington Monument)

A világhírű Fehér Ház 1700-as évek végén épült, de azóta számos átalakításon esett át. Ma otthonául és munkahelyéül szolgál az Amerikai Egyesült Államok elnökének, valamint családjának. Első lakója John Adams elnök volt, aki 1800. november elsején vehette birtokba az épületet. Nem messze tőle található egy hatalmas, mintegy 170 méter magas obeliszk (Washington Monument), mely a nemzet egyik szimbóluma. A világ legmagasabb obeliszkje az Államok első elnökének, George Washingtonnak állít emléket.

Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress)

A Kongresszusi könyvtár a világ leghatalmasabbika, nemcsak fizikai értelemben, hanem állomány tekintetében is, mely meghaladja a hatvanmillió darabot. Könyvek, fotók, kéziratok, térképek. Ezek között akadnak igazán különleges darabok is. Itt található az első világtérkép, sőt még a Gutenberg Bibliák közül is őriznek egy darabot. Több mint 33 millió könyvével még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. 

Washingtoni Nemzeti Katedrális (Washington National Cathedral)

A katedrális, egyházi nevén Szent Péter- és Pál-székesegyház tervei 1791-ben készültek el, de végül kétszáz évet kellett várni, hogy mai pompájában ragyogjon. Állami támogatás nélkül nem volt könnyű dolguk, 100 évig gyűjtötték rá a pénzt, majd csaknem 80 évnyi építkezés után készült el. Gyönyörű, hatalmas, és vízköpők százai ékesítik. A szokványos vízköpők közé ékelődtek különleges, számomra érthetetlen módon felettébb egyedi darabok is, mint például Darth Vader feje vagy épp a híres filmsorozat, az Alien gonosz földönkívülije. 

Lincoln-emlékmű

Az Egyesült Államok 16. elnökének, Abraham Lincolnak állít emléket ez a monumentális ülőszobor, melyet egy dór stílusú templomot mintázó épületben helyeztek el, a falakat pedig egy-egy híres beszédéből idézett mondatok ékesítik. A főváros egyik leglátogatottabb turistalátványossága a National Mall-ban található.

Vietnámi Veteránok Emlékműve (Vietnam Veterans Memorial)

Az emlékmű három elemből tevődik össze. Az egyik a fal, mely két azonos méretű, 75 méter hosszú fekete fényes gránittömb V alakban elhelyezve. Ezen több mint 58 ezer férfi és nő neve szerepel, akik a vietnámi konfliktus alatt tűntek el vagy veszítették életüket. A faltól délre található a nők emlékműve. Ezen a szoborcsoporton három női alak ápol egy katonát. Annak a több ezer nőnek állít emléket, akik életüket kockáztatva ápolónőként szolgáltak. Az emlékmű harmadik része a három katonát mintázó szoboregyüttes, amely azt szimbolizálja, hogy a háború alatt a különböző csoportoknak össze kellett fogniuk.

Nemzeti Kapitóliumi Oszlopok (The National Capitol Columns)

A Nemzeti Arborétumban található ez a különleges korinthoszi oszlopcsoport, amit látva előbb hinné azt az ember, hogy Görögországban jár, semmint az Egyesült Államokban. 1828-ban a Kapitólium épületéhez szánták őket, de végül kalandos útjuk végeztével, alig egy évtizede kerültek az Államok legnagyobb arborétumába, így ez lett a főváros legszokatlanabb látnivalója.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megnéztük a keleti part történelmi államainak egy-egy érdekes látnivalóját, ha lemaradtál, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes