Különös rémmese egy ijesztő, bizarr kifordított világban

Könyvajánló - Neil Gaiman: Coraline

"A tündérmesék nagyon is igazak: nemcsak mert
arra tanítanak, hogy sárkányok igenis vannak, hanem mert
arra tanítanak, hogy a sárkányokat le lehet győzni."
(G. K. Chesterton)

A történet főhőse Coraline, aki szüleivel egy régi kastélyból kialakított társasházba költözik. A lány igazi kis felfedező. Miközben körbe járja új otthonát rátalál egy zárt ajtóra. Őrülten kíváncsi, hogy mit rejt a titokzatos, ódon barna ajtó...aztán bumm, jön is a csalódás, mikor anyja kinyitja és csupán egy téglafal rejtőzik mögötte.

Persze egy mesében semmi sem fekete vagy fehér. Így van ez a különös ajtóval is, mely amikor Coraline egyedül marad a házban, egy csapásra eltűnik és helyén egy folyosó bukkan a lány elé. És innen a bájos mese az unatkozó kislányról átfordul egy bizarr, horrorisztikus elemekkel tarkított különös történetbe, ahol első ránézésre minden olyannak tűnik, mint a saját otthonukban. De csak elsőre!

Az itteni konyhába lépve Coraline találkozik az ún. másik anyjával, aki bár hasonlít édesanyjára, de kissé meghökkentő módon szeme helyén fekete gombok vannak. Nemcsak a ház hasonló, a szomszédok másai is jelen vannak, plusz a macska, aki véleményem szerint a történet legjobb fej szereplője. Eleinte minden szuper, sokkal jobb, mint a normális élete. Akkor lesz igazán riasztó a sztori, amikor a másik anya csapdába ejti szüleit és meg akarja magának kaparintani a kislányt...

Hááát, nem biztos, hogy ezzel a mesével riogatnám pici gyermekem, bár tény, hogy tanulságos kis rémmese. Miután Coraline rájön, hogy az árnyékok játékába csöppent, mindent megtesz, hogy kiszabaduljon, ráadásul úgy dönt másokat is megment erről a rettenetes helyről. Dacolva félelmeivel válik mindenki megmentőjévé. Egy furcsa történet, ami ráébreszti az embert, hogy mindig időt kell szakítanunk azokra, akiket szeretünk. Coraline-t magányossá tette, hogy szülei folyton dolgoztak, nem értek rá igazán vele foglalkozni, ráadásul környezetében többen arra sem veszik a fáradtságot, hogy megjegyezzék a nevét és Caroline-nak nevezik.

Unalma teszi őt kis felfedezővé, majd pedig az addig fel nem ismert értékek hiánya teszi igazi kis hőssé.

"Mert amikor félsz és mégis megteszel valamit, az bátorság."

Az Agave Könyvek 8 év után újra kiadta a kötetet, ezúttal szerintem sokkal találóbb és szebb borítóval, mint 2009-ben. Nagyon eltalált az ijesztő ódon ház, és a félelmeivel szembeszálló bátor Coraline kontúrja. 

A kötetből egy látványos stop-motion animációs film is készült 2009-ben. Íme az előzetese:

A kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

neil_gaiman_coraline_b1_2.jpgA képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Ha pedig érdekelnek a szerző más izgalmas művei is, kattints!

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes