USA gyönyörű természeti képződményei II.

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 5. rész

Az Államok területén lenyűgöző természeti látnivalókból nincs hiány. Az alábbi öt mesébe illő helyszín is sokak bakancslistájára könnyedén felkerül: az ámulatba ejtő Hamilton medence, egy csodás vízesésekkel tarkított kanyon, gyönyörű cseppkőbarlang Indianaban, a Cascade-hegység varázslatos vidéke és egy festői környezetben található vízesés Massachusettsben.

Texas, Austin

Texasról a legtöbb múlt században született embernek valószínűleg a Dallas című olajmágnásokról szóló sorozat ugrik be elsőként. Szerencsére ebben az államban nem csak kőolajból van sok, akad bőven izgalmasabb látnivaló is, mint a hatalmas fúrótornyok. Az egyik ilyen a Hamilton Pool Természetvédelmi Területen található. Valamikor egy barlang állt ezen a helyen, majd miután beomlott, az itt folyó patak hatására több ezer év alatt létrejött egy különleges kanyon, ahol a patak egy mesés vízesés formájában zúdul alá (nyáron inkább csak enyhén csobog), hogy feltöltse ezt a természetes medencét, melyet évtizedek óta előszeretettel látogatnak fürdőzők, turisták. Nem csodálom őket. Ki ne szeretné egy ilyen gyönyörű környezetben élvezni a nyarat, mint a Hamilton Pool?

Missouri, Jefferson City

Gyönyörű természet, színes, izgalmas városok, érdekes történelmi épületek, múzeumok. Ez Missouri. A kihagyhatatlan látnivalók között találjuk a világ legnagyobb ember alkotta barlangját Bone Terre-ben, ahol anno ércet bányásztak, ma pedig izgalmas csónaktúra keretein belül tekinthetik meg a látogatók. Szintén izgalmas helyszín a Johnson's Shut-Ins, mely egy különleges vízipark, olyan medencékkel és csúszdákkal, melyeket a természet alkotott. A következő pedig a vadon és kirándulás szerelmeseinek törzshelye, ez a Dogwood Canyon Nature Park. A tízezer hektáron elterülő parkban túrázhatunk, kerékpározhatunk, horgászhatunk vagy elterülhetünk az egyik mezőn, hogy élvezzük a madarak csiripelését, a víz csobogását. Kristálytiszta patak, tucatnyi lépcsős vízesés, egyedi kézzel épített hidak, szakadékok, hangulatos völgyek és ősi temetkezési barlangok várják a kalandorokat.

Indiana, Indianapolis

Az állam egy kiterjedt síkság gyönyörű folyókkal, tavakkal, nemzeti parkokkal tarkítva. Indiana azonban mégsem a természeti kincseinek köszönheti a hírnevét. Sokaknak elég annyit mondani, hogy Indy 500, más néven Indianapolis 500, mely egyike a világ három legnagyobb autóversenyének. Az Indianapolis Motor Speedway versenypályán kell a pilótáknak 500 mérföldnyit vezetni. Ez az egynapos verseny minden évben május 30-hoz, a háborús hősök emléknapjához legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre és több százezer embert vonz. Emellett a természet sem elhagyagolható, érdemes részt venni a Hoosier National Forest hatalmas dús erdőségében egy kalandtúrán vagy élvezni a napsütés, a pihenést a Michigan-tó partján fekvő üdülővárosok egyikének csodálatos strandján. Kedvelt turisztikai látnivaló még a Wyandotte barlang, mely Észak-Amerika legnagyobb mészkőbarlangja, ahol különleges képződményeket csodálhatunk meg. Itt található a világ legnagyobb ismert földalatti hegye, a Monument Mountain, mely a barlang egyik tágas termében 41 méterig magasodik.    

Washington, Olympia

Washington állam rendkívül gazdag természeti látnivalókban. Nehéz választani közülük, ezért most következzen néhány a teljesség igénye nélkül. Elsőként említenék egy gyönyörű félszigetet, a The Olympic Peninsula-t (Peninsula-félsziget), ahonnan indulva fantasztikus hajókirándulásokon vehetünk részt. De érdemes felfedezni a festői szépségű San Juan-szigeteket is, mely az amerikaiak között rendkívül népszerű kirándulóhely. A híres Mount Rainier National Park is kötelező látnivaló, itt megcsodálhatunk vízeséseket, csodás gleccsereket, gyönyörű erdőket, valamint az állam legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Rainier-t, mely egy jelenleg is aktív vulkán. Az állam középső részét a Cascade-hegység magas hegyláncai uralják. Itt található a Mount Shuksan, melynek csúcsa akár egy háromoldalú piramis, mely a Summit nevet viseli. A Baker-tótól gyönyörű kilátás nyílik a hegyre. Meseszép!

Massachusetts, Boston

Az állam nyugati részére a gyönyörű erdőségek, tavak jellemzőek, míg keleten mesés tengerpartok várják a természetbe vágyókat. Leghíresebb óceánparti szigetei a Cape Cod, a Nantucket és a világhírű Martha's Vineyard, melyek fürdőzésre, szörfözésre, vitorlázásra is tökéletesek. Sőt, Cape Cod szigetén található a Kennedy család nyaralója is. Az államban található egy bájos kisvárosi halásztó, nevének kiejtése még a helyieknek is okoz fejfájást, ezért a Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg-tavat röviden csak Webster-tónak nevezik az otthonául szolgáló város neve után. Ez a világ leghosszabb nevű tava. A gyönyörű látnivalók sorát erősíti a Bish Bash Falls, mely az állam legmagasabb és legdrámaibb vízesése. Hatalmas sziklákon átbukva zúdul alá 60 métert, hogy végül egy csillogó medencében érjen véget igazán festői látványt nyújtva.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megismerkedtünk öt másik csodás képződménnyel, ha lemaradtál, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes