USA gyönyörű természeti képződményei I.

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 4. rész

Az Egyesült Államok bővelkedik szebbnél szebb természeti látnivalóval, melyek egyediségükkel, vadságukkal, különleges szépségükkel lenyűgözik az arra járókat. A kihagyhatatlan látnivalók sorába tartoznak a következők is: Arizona mindenki által ismert szurdoka, a Grand Canyon, a pennsylvaniai Laurel barlangok, az alaszkai Mendenhall jégbarlang, az oregoni Multnomah-vízesés és Illinois bámulatos sziklaképződményei is.

Arizona, Phoenix

Arizona sivatagi klímájáról ismert, pedig az állam felét hegyek és fennsíkok alkotják. Számos gyönyörű és különleges erdőnek, parknak, indiánrezervátumnak ad otthont. Mégis a forró és kegyetlen sivatagban találjuk a legismertebb és legnépszerűbb látnivalóját, mely a világ hét természetes csodájának egyike. Ez nem más, mint a híres Grand Canyon ("Nagy Szurdok"), melyet a Colorado folyó évmilliók alatt hozott létre. Monumentalitása lenyűgöző: 446 km hosszan halad, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége pedig 1200 és 1829 méter közötti. Évente emberek milliói utaznak a Grand Canyon Nemzeti Parkba, hogy ezt a színes, lépcsőzetes szakadékot megcsodálják, melynek barlangjaiban, sziklahasadékaiban évszázadokon át indiánok éltek.

Pennsylvania, Harrisburg

Pennsylvania nagy részét mezőgazdasági területek borítják, emellett számos történelmi emlékhellyel és múzeummal büszkélkedhet. Az állam határos a Nagy-tavak egyikével, az Erie-tóval, melyet előszeretettel látogatnak mind a helyiek, mind a turisták. Legnagyobb városa Philadelphia, mely egykor az Egyesült Államok fővárosa volt. Itt írt írták alá 1776. július 4-én a Függetlenségi Nyilatkozatot a 18. században épület Independence Hall falai között. Különleges látnivalója az állam legnagyobb barlangrendszere, melybe a mészkőhomokból álló Laurel barlangok tartoznak. Közel 5 kilométeres labirintusszerű része bejárható. Ezek a járatok átlagosan 4 méter szélesek és 3-6 méter magasak, de egyes pontjain ennél sokkal mélyebb vájatokat vágott a víz, itt 15 métert is eléri a magasságuk. Számos lenyűgöző képződmény található itt, ezért folyamatosan geológiai kutatásoknak és oktatásnak ad otthont.  

pennsylvania.jpg

Alaszka, Juneau

Az USA legnagyobb államára a hosszú, hideg tél és a rövid nyár jellemző. A tájat magas hegységek, hegyi folyók, havas lejtők és óriási gleccserek teszik vonzóvá. A főváros, Juneau határán található a páratlan látványt nyújtó Mendenhall Glacier (gleccser). A gleccserről folyamatosan törnek le jégtömbök, melyek között háztömbnyi méretűek is akadnak, ezek a 19 kilométeres gleccsert záró Mendenhall tóba zúdulnak. Ha kigyönyörködte magát az ember a környéken, mindenképpen érdemes egy kalandos túrát tenni a gleccser völgyébe, ahonnan eljuthatunk a gyönyörű jégbarlang bejárataihoz, amiken keresztül bámulatos jégvilágba cseppenünk. Ez is folyamatosan változik és félő, hogy a felmelegedés hatására el fog tűnni, de addig is érdemes ellátogatni ide és megcsodálni ezt a türkiz színű csodavilágot.

Oregon, Salem

Ez a Csendes-óceán partján elhelyezkedő állam rendkívül színes, változatos. Akad itt alföld, felföld, hegyvidék, időszakos sivatag és gyönyörű medencék.  Kedvelt kirándulóhelyei közül az egyik legnépszerűbb a Cascade hegység. A hegységet átszeli a Columbia folyó, mely egy helyenként 1200 méter mély kanyont vájt a hegyek közé. Itt található egy óriási fátyolra emlékeztető különleges vízesés. A Multnomah-vízesés 165 méter magasból zúdul a mélybe, hogy aztán egy 21 méter magas sziklán átbukva érjen véget. A zuhatag második szakasza fölé még egy hangulatos hidat is építettek, hogy közelebbről csodálhassák a turisták ezt a meseszép, lélegzetállító látványú vízesést. 

Illinois, Springfield

Illinois állam számos izgalmas nagyvárosra lehet büszke, mint például Chicago. De ez az állam sem csupán a felhőkarcolóiról híres, akad itt gyönyörű arborétum, japánkert, és persze mesés vízesések. A Shawnee National Forest az USA egyik leghíresebb kirándulóhelye. A túrázás, a kempingezés, a horgászat, a madárles, a vadászat és a fotózás szerelmesei is tökéletes helynek találják a kikapcsolódáshoz, a szórakozáshoz. Jellemzőek a burjánzó erdők, vizes élőhelyek, mocsarak, ciprusi fák, prérik, vadvirágok, a kanyargó Ohio folyó. Kevés ennél változatosabb élővilággal rendelkező hely található a világon. A pazar látványt nyújtó Garden of the Gods, azaz Istenek kertje pedig olyan különleges sziklaalakzatoknak ad otthont, melyek évmilliók alatt formálódtak a "természet kezei" által.

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megismerkedtünk a Nagy-tavak kincseivel, ha lemaradtál, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes