Szerelem a kolera idején

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Meddig várnál arra, akit igazán szeretsz? El tudod képzelni, hogy tizennégy évesen szerelembe esel és ötven éven át nem mondasz le erről a szerelemről? Márquez legendás alkotásában egy olyan fiút ismerünk meg, aki sosem mond le a lányról, aki levette a lábáról ifjúkorában. Nemcsak a történet különös, amely egy életen át tartó szerelmi háromszöget mesél el, hanem a környezet, az egzotikus, érzéki, különleges, sőt mágikus világ, mely pillanatok alatt beszippantja az olvasót.

51emgwv8mzl.jpg

Az alapsztori nem sokban különbözik egy átlagos romantikus szerelmi háromszöget feldolgozó műtől, ám Márquez olyan atmoszférát képes teremteni regényében, amitől letehetetlenné válik a regény. De miről is szól a történet?

Adott egy fiatal lány és két kérő: Fermina Daza, Florentino Ariza és Juvenal Urbino. Florentino egy ifjú távírdász, aki beleszeret egy jómódú család elkényeztetett lánykájába, aki viszonozza ugyan a fiú érzelmeit, de mégsem lehetnek együtt. Apja tiltakozik a „lefelé házasodás” ellen, és hozzáadja a törtető doktorhoz, Juvenalhoz, hogy az biztos, nyugodt életet nyújthasson Ferminának.

A több szálon futó cselekmény három szereplője mind különböző jellemek. Fermina kissé szolgalelkű, hűséges és alázatos férjéhez, gyerekeket szül neki, kiegyensúlyozott az élete. Vele szemben áll tökéletes ellentéte, Florentino, kinek életét megnehezíti a viszonzatlan szerelem. Kicsapongó, züllött életet él állandó létbizonytalanságban. Érzelmei vezérlik, évtizedeken keresztül sem enyhül vágyakozása a lány után. És ott van még a férj, akinek napjai főként azzal telnek, hogy minél sikeresebb orvossá váljon. Fontos kapcsolatokat épít és növeli a befolyását, vagyonát, emellett komoly harcot vív a kolerajárvány ellen.

Ugyan a végkifejletre lehet számítani, mégis meglepődünk. Menet közben pedig számos érzelmet válthat ki az emberből ez a regény. Voltak oldalak, amikor nagyon szerettem, volt, amikor legszívesebben falhoz vágtam volna, de semmiképp nem akartam abbahagyni. A két pasinál dettó. Florentino néha már idegeimre ment a folyamatos drámázással, a nőcskéivel, a furcsa viszonyaival. Legszívesebben rákiabáltam volna, hogy nyugodjon már le, mert a világon nincs az a nő, aki megér ennyi kiborulást és szenvedést. Emellett sokszor megsajnáltam szegény párát, a végén pedig már nagyon szurkoltam neki a happy endért. Aztán ott van a híres doki: tehetséges orvos, ezt elismerem, de amilyen önteltnek és pökhendinek tűnik néha, na annyira volt unszimpatikus, bár a vége felé voltak olyan pillanatok, amikor megszántam a már vénülő Juvenalt.

Drámai, romantikus, mágikus, erotikus, humoros, szerethető, bosszantó, hihetetlen mégis hihető...és mi a legfontosabb tanulsága a könyvnek? Küzdj azért, amire igazán vágysz!

„Mondj igent [...] Akkor is, ha belehalsz a félelembe, akkor is, ha aztán megbánod, mert azt is csak bánnád, életed végéig, ha nemet mondanál.”

1381273.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Kövess minket Facebookon!

És, ha még több Márquezre vágysz, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes