Amerika legjei

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 6. rész

Az Egyesült Államok hatalmas kiterjedésének és rendkívüli sokszínűségének köszönhetően számos rekordot tudhat magáénak. Jöjjön néhány példa ezek közül. Tudod például, hogy mekkora és hol található a világ legrövidebb folyója? Vagy hol mértek több mint 300 km/órával száguldó szelet? Nem? Akkor lássuk! 

Montana, Helena

Montana állam gyönyörű nemzeti parkokkal, tavakkal tarkított tájai miatt igen népszerű kirándulóhely. Egyik legtöbb látogatót fogadó helye az egymillió hektáron elterülő Glacier nemzeti park, melyen két hegység húzódik és több mint 130 tó és mesés gleccserek ékesítik. Nem véletlenül a legnépszerűbb kirándulóhely, hiszen számos szabadidős tevékenység közül választhatnak az ide látogatók: túrázás, kerékpározás, hegymászás, sőt ideális az állat- és növényvilág megcsodálására is, több ezer fajnak ad otthont. Ennek a hatalmas területnek a leghíresebb része a Goint-to-the-Sun út, mely 80 kilométer hosszan halad át a vadonon, a hegyoldalakon lélegzetelállító kilátással ragadtatva el az utazókat. Montana "legje" ugyan nem a parkban található, de igazán szép és hangulatos. Ez egy kicsiny folyó, mely a világ legrövidebb folyója. A Roe folyó mindössze 61 méter hosszú, melyhez mélysége is idomult, egyes szakaszain alig fél méter, de átlagosan 2 méter mély.

New Hampshire, Concord

New Hampshire-ben található a világ egyik leghalálosabb csúcsa, a Mount Washington. Ez a szörnyeteg 1917 méter (6288 láb) magasságával nem egetrengető, viszont szélsőséges időjárása halálos. Nem ritkán mérnek itt -40 fokot, melyet hatalmas hóviharok és brutális szelek kísérnek. Az itt található obszervatóriumban időjárási és éghajlati vizsgálatokat végeznek. Nekik köszönhető, hogy bejegyzésre került ez az évtizedekig egyedülálló szélsebesség, melyet 1934. április 12-én a hegyen mértek anemométer (szélmérő) segítségével. Belegondolni is félelmetes, hogy az itt mért 372 km/órás sebességgel száguldó szél milyen pusztítást lenne képes véghezvinni egy városban. Sajnos a tornádóknak és ciklonoknak köszönhetően a világ számos pontján megtapasztalták már, mit tudnak tenni ezek a gyilkos szelek. A magyarországi rekord, melyet a Bakonyban mértek, a maga 172 km/órájával meg sem közelíti ezeket az értékeket.

Nevada, Carson City

Nevadában számos érdekes helyet találni, például a hatalmas vízerőmű, a Hoover gát, mely több mint 20 millió embert lát el ivóvízzel, vagy a kristálytiszta kékvízű Tahoe tó, de ott van a különös "szellemváros", Austin, az egykori bányaváros, mely 10 ezer lakost számlált, de ma már kevesebb mint 400 lakossal bír. Ám mégsem ezekről ismerik a legtöbben ezt az államot. Itt található a világ egyik legismertebb kaszinóvárosa, a szórakozás, a bevásárlás és a szerencsejátékok fellegvára, Las Vegas. Bellagio, Caesars Palace, Luxor, Mirage, Excalibur, MGM. Ezeket a hatalmas kaszinókat milliók látogatják évente, és azok is ismerik a nevüket, akik még sosem jártak a bűnös városban, számos amerikai filmben játszottak főszerepet. Például az őrült vígjáték, a Másnaposok (The Hangover) című film sztárjai a Caesars Palace-ban szállnak meg, és persze ott van a szeretni való bűnöző banda Danny Ocean (George Clooney) vezetésével, akik Las Vegas három legnagyobb kaszinóját szemelik ki célpontul, a Bellagio-t, a The Mirage-t, és az MGM Grand-et. És persze végtelenségig lehetne sorolni ezeket a filmeket, de most inkább térjünk is rá a rekordra. Mi más is lehetne, mint a valaha volt legnagyobb nyeremény Vegasban? Egy 25 éves mérnök informatikus leült 100 dollárral a Megabucks nevű nyerőgéphez az Excalibur kaszinóban. A főnyereményre, a jackpotra igen csekély volt az esélye: 1 a 16,7 millióhoz. Lássuk be, szinte reménytelen...és mégsem! Az ifjú titán szerencsével járt, és hazavihette az eddigi legnagyobb nyereményt 2003. március 21-én, ami nem kevesebb, mint 39,710,826.36 dollár! Ez mai valutaárfolyamon nézve közel 10 és fél milliárd forint! Ezzel azt hiszem, nem okoz gondot nyugdíjba vonulni. :)

Kentucky, Frankfort

Kentucky államban található a Mamut-barlang Nemzeti Park, mely egy különleges karsztvidék, ahol nem igazán a felszín a legérdekesebb, hanem ami alatta található. Nevezetesen a park névadó barlangja, mely nem véletlenül kapta a mamut nevet. Ez a világ legnagyobb, leghosszabb barlangrendszere a maga "röpke" 590 kilométerével (egy kis viszonyítási adat: Magyarország legnagyobb szélessége Kelet-Nyugat irányban Felsőszölnök és Tiszabecs távolsága, mely 530 km). Az pedig közel sem biztos, hogy ez a táv lesz a vége, mert még mindig vannak felfedezetlen részei, melyek akár több száz kilométernyi folyosókat rejthetnek. Méretei után már meg sem lepődünk, amikor kiderül, hogy föld alatti tavak, zuhatagok teszik még érdekesebbé, ráadásul két föld alatti folyó is keresztezi a barlangokat. A területre jellemző esős időjárásnak, a könnyen áteresztő kvarchomokrétegnek és a könnyen oldódó mészkőnek köszönhetően csodálatos cseppköveket és egyedi gipszképződményeket rejt. Ráadásul  ezen a hatalmas területen több mint 200 állatfaj talált otthonra. (Fotó: Margaret River)

Virginia, Richmond

Virginia egy történelmi rekorddal került a listára, ugyanis ebben az államban született a legtöbb elnök, emiatt az elnökök anyjaként is emlegetik. Nyolc elnök szülővárosa található az állam területén: George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, James Monroe, William Henry Harrison, John Tyler, Zachary Taylor és Woodrow Wilson. Persze nemcsak erről ismert az állam, akad bőven látnivaló. Talán a legkülönlegesebb mind közül a Colonial Williamsburg, ahol egy igazán izgalmas és érdekes élő történelmi múzeumban barangolhatunk, amely idén elnyerte a World's Best ("világ legjobbja") díjat, mert bekerült USA 15 leglátogatottabb helyszínei közé. Ebben a múzeumban visszautazhatunk az időben Amerika hajnalába, a 18. századba. Egy izgalmas történelmi terület, ahol 17-19 század közötti épületeket restaurálták és újították fel, ezek a gyarmati és a forradalmi időszakhoz kötődnek. Az utcákon sétálva mintha az ember tényleg évszázadokat utazott volna, mert a személyzet öltözködése és viselkedése is azt a kort tükrözi. Korhű vendéglátóhelyek, kocsmák, tavernák, kézműves műhelyek, nyomda, cipészet, kovácsműhely, fegyvermesterek és ezüstművesek színesítik a várost. Ízelítőt kapunk a múlt emberének mindennapjaiból. Bárki ingyenesen meglátogathatja a helyet, csupán a történelmi épületekben kialakított múzeumok, tárlatok belépődíjhoz kötöttek. A hely mottója pedig sokat elárul a Colonial Williamsburg céljáról, küldetéséről: That the future may learn from the past - "Hogy a jövő tanulhasson a múltból". 

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megismerkedtünk öt lenyűgöző természeti képződménnyel, ha lemaradtál, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes