Amikor rajtad kívül mindenki tudja, hogy meg fogsz halni...

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája

Az ijesztő a sztoriban, hogy miközben ez a fiú is a kikötőben várta a püspököt,
megtudjuk, hogy ott is sok ember volt tisztában azzal,
hogy meg akarják ölni...
és senki nem szólt neki.

egy-elore-bejelentett-gyilkossag-kronikaja--75422.jpgJelenet az 1987-ben a könyv alapján készült azonos című filmből

Santiago Nasar vidám, szelíd, nyíltszívű fiú. Huszonegy éves, magas, göndör hajú srác, aki odáig volt az egyházi ceremóniákért. Emiatt volt, hogy élete utolsó napján fehér lenvászon ünnepi ruhát viselt. A püspök érkezését várta izgatottan együtt a falu népével. Sajnos hiába, mert még a lábát sem tette a faluba a püspök, a hajóról dobott néhány keresztet, és tovább is haladtak a tengeren. Mindeközben botrány készült a településen egy ifjú házaspár körül.

A vizsgálóbírónak mindenki elmeséli, mit tud, mit látott, hogyan emlékszik a gyilkosság napjára. Kicsit bosszantó, hogy úgy érezzük a történet összes szereplője ismeri az elkövetés okát, csupán az olvasót tartja Márquez bizonytalanságban.

Aznap valaki egy borítékot csúsztatott be az ajtó alatt Santiagoék házánál, de későn találtak rá...

„...egy cédula volt benne, melyen figyelmeztetik Santiago Nasart, hogy meg fogják ölni; azt is megírták neki, hogy miért, és hogy hol várnak rá, meg az ellene készülő merénylet egyéb és pontos részleteit...”

Néhány jelenet a manapság is élő falusi pletykák hangulatát hozta el nekem. Ahogy sorra veszik a tanúk szavait, egyik szerint ahhoz képest, hogy február volt, nyári meleg jellemezte az időjárást aznap, másik szerint borús volt az ég. Mindenki kicsit színezett az eseményeken.

Az ijesztő a sztoriban, hogy miközben ez a fiú is a kikötőben várta a püspököt, megtudjuk, hogy ott is sok ember volt tisztában azzal, hogy meg akarják ölni... és senki nem szólt neki. Merem remélni, ha ilyesmi készülne ellenem, azért valaki oldalba bökne, hogy „Hé, te! SOS le kéne lépned a városból!”

Egy furcsa, kemény témával foglalkozó, mégis könnyed, néhol humoros, kifordított krimi ez a történet. Mitől kifordított? Már rögtön az elején pontosan tudjuk, hogy kik és hogyan követték el a gyilkosságot. A továbbiakban végig a miértet keressük...hogy keveredett ez a kedves, rendes fiú olyan helyzetbe, hogy ilyen brutálisan elbánjanak vele?

Ha többet akarsz megtudni a kötetről, kattints az alábbi képre!

1_10.jpg

A kötetet a Magvető Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes