Te mit nem eszel?

Tudatos étkezés, önismeret és a pszichológia közös halmazba foglalható területeiről értekezik Czecz Fruzsina a Te mit nem eszel? című könyvében. A szerző arra helyezi a fókuszt, hogyan válhat az étkezés korlátozás helyett az önismeret forrásává, kitér arra, hogy mi rejtőzhet a mentes életmód mögött, és azt hogyan lehet feldolgozni mind az étrend követőjének, mind a környezetének. A másképpen étkezők számára az alkotás egyszerre önreflexió, tudományos háttér és gyakorlati szempontokat figyelembe vevő kézikönyv. 

Szeptember elején a HVG Könyveknél a hét könyve volt a Te mit nem eszel? című kiadvány

KÖNYVAJÁNLÓ
TE MIT NEM ESZEL?

Szerző: Czecz Fruzsina
Kiadó: HVG Könyvek
Kötés: puhatábla, 232 oldal

Czecz Fruzsina Te mit nem eszel? munkája A mentes étkezés lélektana alcímet viseli, ami ki is jelöli a kötet fókuszát: ez nem receptkönyv, a mű főcsapása a táplálkozás-lélektani vonulat, hogy milyen lelki, pszichológiai folyamatok állnak az étkezési szokások mögött. A könyv műfaja a gasztropszichológia világába vezeti be az olvasót, a terület eszközeit önismereti célokra is alkalmazza, másfelől kitér arra,  hogyan lehet az étkezést és a konyhát a személyiség, identitás, közösségi lét szempontjából is értelmezni. 

Ki, miért, mit nem eszik, és ez milyen hatással van a személyiségére, a környezetére és a lelkiállapotára, miért és hogyan érinti ez pszichológiai szinten az ilyen étkezés alanyát, és a környezete milyen attitűddel érzékeli maga körül a mentesen étkezőt, ezek a legfontosabb témák a műben. Az étkezés nem csak testi szükséglet, hanem lelki, társas kérdés is - szögezi le a szerző: annyi minden rejlik mögötte, az egészségügyi kényszertől az identitáskeresésig vagy megfelelési vágyig bármi. Empatikus módon fordul azok felé, akik bármilyen szempontból máshogy étkezőknek számítanak, körbejárja azokat a lehetőségeket, amelyek a megértéshez és elfogadáshoz vezetnek. Mindenképpen erősíteni kívánja azt a vonulatot, hogy az evés öröme ilyenkor sem kell, hogy eltűnjön, az étkezési módokat ne lemondásként, ne korlátként élje meg az, aki mások javaslatára (leggyakrabban egészségügyi személyzet) vagy önmaga elhatározásából kezdi el, és folytatja hosszú távon életmódként. 

Idézet a könyvből

Empátiára, rugalmasságra és odafigyelésre a helyzet minden résztvevőjétől szükség van. A valódi elfogadás pedig ott kezdődik, amikor már az érintett is teljes mellszélességgel ki tud állni az életmódja és a szükségletei mellett, a környezet pedig nem különcködésként vagy kivételként tekint erre, hanem ugyanolyan tulajdonságként, minthogy valakinek barna a szeme, százhetven centiméter magas, és szeret fotózni. Az étkezésben megjelenő ízlés és értékrend mindenkinél egyéni. Nem léteznek jó és rossz megoldások, csak SAJÁT megoldások. 

157. oldal

Ahogy a HVG Könyvek Facebook posztjában fogalmaz, miszerint „Ez a könyv túlmutat a recepteken és tiltólistákon", abszolút így van. A szerző a mentes étkezés mögötti lelkifolyamatokat elemzi, kitérve olyan témákra, mint a mi az, hogy "mindenmentes" (leggyakrabban a cukor-glutén-tej triót jelenti, de ezentúl még számos elemet is tartalmazhat a jelentés, úgymint szója, mogyoró vagy hisztamin mentességet is, stb.), mik a mentes étkezés történelmi tényei, mi az a fontolgatva haladás az életmódváltás során, szorongásos zavarok és hangulatzavarok áttérés közben, selejtes vagyok-e kérdéskör felmerülése, és ami ehhez tartozik, azoknak a górcső alá vonása, átkeretezési gyakorlatok citálása a könnyebb haladáshoz - a teljesség igénye nélkül ezekről tájékozódhat saját személyével kapcsolatban az érdeklődő. 

A kötet másik jelentős területe a "Mások" címet kapott negyedik fejezet, ami azzal foglalkozik, hogy a mentesen étkező környezete hogyan fogadja az alany különbözőségét az általánosan ismerttől. Természetes, hogy kérdésözönökkel bombázza az illetőt, viszonyulhat empatikusan, elfogadón, kíváncsian, együttérzőn, de ezentúl előfordulhatnak negatív ítéletek is, megvetés, hibáztatás, élcelődés, és folyamatos kínálgatás is, hogy ettől a kicsitől csak nem leszel rosszul, vegyél már belőle! Czech Fruzsina megtanítja, hogyan érdemes ezeket az aspektusokat kezelni, úgy átlibbeni rajtuk, hogy közben nem robban fel, nem érez disszonánsan és megőrzi a higgadtságát a tukmálókkal, életmódját lenéző hangsúlyokkal operálókkal szemben.

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Mentes étkezés. De mitől mentes? Hústól, gluténtól, laktóztól, cukortól? A sor hosszan folytatható… Ma már szinte minden társaságban ismerünk valakit, aki speciális étrendet követ. Bármi áll is a mentes étkezés mögött – egészségi ok vagy elhatározás –, sokszor érzi magát kívülállónak, különcnek vagy tehernek az, aki máshogyan étkezik, mint a többség.
A tanácsadó szakpszichológus szerző első kötete, a Terítéken a lélek sikere után most az ételallergiával, ételintoleranciával élők lelki folyamataira fókuszál. Kapaszkodókat ad ahhoz, hogy a mentes étkezés csak néhány alapanyagtól legyen mentes, ne az örömtől és a sikertől.


Czecz Fruzsina tanácsadó szakpszichológus és újságíró, aki a gasztropszichológia – az étkezés és a lélek kapcsolatának – hazai ismert képviselője. Pályáját gyermekpszichológusként kezdte, majd érdeklődése fokozatosan az étkezési szokások mögött húzódó lelki folyamatok felé fordult. Oktatói tevékenységet is folytat, és rendszeresen publikál a tudatos étkezés, az önismeret és a pszichológia határterületeiről. Korábbi kötete, Terítéken a lélek (2022) és új műve, Te mit nem eszel? (2025) egyaránt azt vizsgálja, hogyan tükrözi vissza személyiségünket az, ahogyan eszünk.

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a lenti képre kattintva
a HVG Könyvek oldalán.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes