Könyvajánló - Dr. Roshini Raj: A belek megújítása
A bél egészsége rendkívül fontos része általános jóllétünknek. A mikrobiom egyensúlyba hozása a titok nyitja, ehhez ad egyszerű, könnyen követhető, mégis a legújabb tudományos kutatásokon alapuló tanácsokat a szerző. A bél megújításának műveletét mint egy komplett lakásfelújítást kezeli, így vezet végig bennünket szervezetünk labirintusában, hogy gondoskodhassunk a belső ökoszisztémánkról, és megóvjuk sejtjeinket a károsodásoktól. A könyvet bélbarát ételreceptek és remek tornagyakorlatok zárják.
Gyerekkorom óta gondjaim vannak a gyomrommal, az emésztésemmel. Voltam korházban sokat, nyeltem csövet, ittam próbareggelit, mostanában gyomortükrözésen is átestem. A másik oldalt egyelőre megúsztam, de a szűrés lassan nekem is aktuális lesz, már csak a korom miatt is.
A rengeteg felfúvódást, látszólag ok nélküli hasmenéseket megunva, úgy döntöttem ,hogy átállok egy kicsit egészségesebb étrendre, már csak a vérképem kissé magas koleszterinszintje miatt is. Első lépésként vettem egy airfryert, elhagytam az olajban sütést, a chipset, szénsavas üdítőket, a cukrot már régebben elhagytam, csak néha-néha bűnözők egy kicsit. Teljes kiőrlésű ételekre álltam át, a gluténmentességet is próbálom tartani, vagy legalábbis minimalizálni. A ropit meg leváltottam olajos magvakra, kesudió, mogyoró és társai. Tehát próbáltam beleásni magam a témába, hogy ha már nem megyek szakemberhez, legalább legyen némi támpontom. Aztán a kezem közé került Dr. Roshini Raj könyve, és úgy éreztem pont aktuális a téma, ki is olvastam gyorsan, mivel nem túl hosszú, könnyen olvasható téma.
Az szerző Amerikában élő gasztroenterológus, újságíró, bevallom rákerestem, és az első képei alapján inkább tűnt egy tiktokcelebnek, mint egy komolyan vehető szaktekintélynek. De amint belemélyedtem a könyvbe rájöttem, hogy érti a témát, és igen érthetően (lehet Szepes András értő fordításának is hála) le van vezetve minden. A lényeg: szinte minden a belekben dől el. A bélflóránk állapota befolyásolja az egész testünket, tehát ennek rendberakása, szintentartása az egyik legfontosabb feladatunk. A könyv szépen végigvezet minket a fontosabb mikrobiológiai tudnivalókon, összefüggéseken, aztán rátér a lényegre. Életünk, életterünk főbb pontjaira, hol mit érdemes változtatni, figyelni, akár drasztikusan eltérni a megszokott rutinjainktól. Olvasás közben egyre többet bólogattam, mert a szerző egyre több mindenben igazolta vissza azt, amit magamtól is elkezdtem változtatni.
A rostban gazdag étrend valóban meghozta a kívánt hatást, a székletürítés könnyebb, a felfúvódások csökkentek, hasmenések minimalizálódtak. A sűrűbben fogyasztott joghurt is pozitvan hatott, az olajos magvak fontosságát ő sem győzi hangsúlyozni. Ezt egyébként több beszélgetésben is hallottam, olyan szélsőséges szintig is, hogy mindenkivel olajos magvat etetne minden nap. A könyv aprólékosan átvezet minden fontos, kritikus ponton, kitér a kényes kérdésekre is, mint a vastagbélrák, ami Amerikában is vezető halálnem. Nekem külön tetszett, hogy bizony a lelki egészségünk, mentális állapotunk is összefügg komoly szinten a beleinkkel, és erre is legalább olyan hangsúlyt kell fektetni, mint arra, hogy a legfrissebb paleodiétát erőltessük magunkra. Kitér a gyerekes szülők problémáira is, bevallom ezt zömében átugrottam, lévén tudtommal nincs gyerekem. Végül pedig egy komoly receptgyűjteményt is kapunk, sok jó ötlettel, tippel.
A könyv fő erénye, hogy érthető, sok-sok példával dolgozik, a saját páciensei esetéből, szakmázást a lehető legrövidebbre fogja, de azért sok tudományos példát is előhoz. Mivel amerikai, ezért van pár étel, meg módszer ami idehaza nem, vagy nehezen elérhető, de ezeket ki lehet váltani másokkal, tehát ez sem volt akkora probléma.
A könyv mindenkinek ajánlott, aki úgy érzi ideje kicsit rendbetennie az emésztését, vagy csak megerősítésre vár az étrendje változtatásához. Saját példámból okulva, ha le tudunk mondani pár ételről, és be tudunk vezetni pár olyat amit eddig hanyagoltunk (saláta pl.) és tudatosan teszünk a bélbaktériumainkért, akárcsak egy napi joghurttal, már érezhető lesz a javulás.
Dr. Roshini Raj, amerikai gasztroenterológus, 1971-ben született New Yorkban. A Harvard Egyetemen szerzett orvosi diplomát, ahol kiemelkedő tudományos teljesítményével tűnt ki. Jelenleg a New York-i NYU Langone Medical Center gasztroenterológiai osztályán dolgozik, és szakorvosi tevékenysége mellett gyakran foglalkozik egészségügyi edukációval, közszolgálati munkákkal és különféle médiumokban való szerepléssel. Kutatásai elsősorban a bélflóra, emésztési zavarok és a GI (gasztrointesztinális) egészség területére fókuszálnak.
Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.
Megjegyzés küldése